Bugetul programelor naționale de sănătate publică din 2020, majorat cu 26%

Stiri

Bugetul din 2020 al programelor naționale de sănătate publică din România a fost majorat semnificativ, cu 26% (sau 208 milioane lei) până la 1,01 miliarde lei, cele mai mari sume suplimentare fiind alocate pentru vaccinare și controlul bolilor transmisibile, arată un ordin al ministrului Sănătății publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Bugetul inițial alocat programelor naționale de sănătate publică în 2020 era de 802,6 milioane lei.

Ordinul modifică prevederile ordinului ministrului Sănătății nr. 377/2017, privind normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică.

Astfel, noul ordin prevede că valoarea totală a bugetului programelor naționale de sănătate publică este de 1.010,6 milioane lei în 2020, din care 632,2 milioane lei pentru programul național de boli transmisibile (față de 112,8 milioane lei în bugetul alocat inițial prin ordinul ministrului Sănătăţii nr.397/2020), 51,6 milioane lei pentru programul național de securitate transfuzională, 78,4 milioane lei pentru programul național de boli netransmisibile, 19,9 milioane lei pentru programul național de sănătate a femeii și copilului și 1,6 milioane lei pentru programul național de monitorizare a factorilor determinanți din mediul de viață și muncă.

În caxdrul programului național de boli transmisibile, cele mai importante sume sunt alocate pentru programul național de vaccinare (249,4 milioane lei) și pentru programul național de supraveghere și control al infecției HIV (213,5 milioane lei), în timp ce pentru subprogramul de depistare precoce a cancerului de col uterin a fost alocată o sumă de 6,4 milioane lei.

Ministerul a alocat 1,3 milioane lei pentru programul național de tratament pentru boli rare.

Pe lângă bugetul menționat, o sumă de 145,3 milioane lei este prevăzută pentru acțiuni centralizate nerepartizate la nivelul Ministerului Sănătății, iar suna de 80,3 milioane lei reprezintă reținerea de 10% din buget.

Ordinul a fost publicat după ce guvernul a prelungit, săptămâna trecută, termenul de aplicare a programelor naționale de sănătate din anii anteriori până la 31 decembrie 2020,ca urmare a pandemiei de coronavirus.

PROGRAM PENTRU COVID-19

În luna martie 2020, Ministerul Sănătății a introdus, în programul național de boli transmisibile, la subprogramul de supraveghere și control al bolilor transmisibile proiritare, un nou punct: “activități desfășurate la nivelul unităților de specialitate pentru identificarea virusului 2019-nCOV”, cu un capitol bugetar pentru “testarea de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor asimptomatice expuse riscului de contaminare cu virusul 2019-nCOV, precum și a persoanelor simptomatice”.

Actul normativ stabilește și indicatori de evaluare, indicând un număr de 21.000 de testări RT-PCR pentru identificarea coronavirusului, și prevede un cost mediu estimat pentru o testare RT-PCR de 200 de lei.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns