Copilul meu are într-adevăr nevoie de aparat dentar?

Articole

Indiferent dacă sunteți un părinte îngrijorat cu privire la dinții copilului dvs. sau pur și simplu copilul dvs. vă întreabă: „De unde să știu dacă am nevoie de aparat dentar?” ia în considerare unele dintre cele mai importante beneficii.

  1. Îmbunătățiri ale sănătății bucale: Aparatul dentar poate ajuta la corectarea problemelor, cum ar fi o mușcătură care nu se realizează corect și care provoacă stres anormal și periculos asupra anumitor dinți și zone ale gurii. Acest lucru poate duce la sensibilizarea dinților care devin susceptibili la rupere și ciobire și care pot provoca probleme ireversibile.
  2. Creșterea încrederii în sine: atunci când dinții copilului dvs. sunt drepți și frumoși, le poate crește stima de sine și încrederea.
  3. Afecțiuni ale gingiilor și ale cariilor dentare: dinții care se suprapun, sunt înghesuiți sau nu tocmai drepți creează spații strânse între dinți, ceea ce face dificilă spălarea și folosirea aței dentare în mod eficient. Astfel, placa și bacteriile se pot acumula și pot duce la boli ale gingiilor și ale cariilor dentare. Bretele au astfel rolul de a alinia corect dinții, permițând o curățare mai eficientă.
  4. Dificultăți la vorbire: Când dinții se înclină prea mult, poate fi afectat tiparul de vorbire provocând de cele mai multe ori frustrare și jenă copilului. Desigur, în funcție de cauza problemei, poate fi necesar să fie implicat și un specialist în vorbire, precum un logoped. Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele beneficii ale aparatelor dentare. Dar, probabil vă întrebați când sunt necesare aparate dentare?

Cum știți dacă copilul dumneavoastră are nevoie de aparat dentar?

Cea mai potrivită vârstă pentru copii, în cazul în care se dorește obținerea unui aparat dentar, variază pentru fiecare copil în parte. De obicei, tratamentul ortodontic începe atunci când un copil are între 7 și 14 ani, deoarece copiii din această categorie de vârstă au unii sau poate chiar toți dinții permanenți.

Sunt și cazuri în care se pot moșteni multe probleme ortodontice, cum ar fi dinții strâmbi, dinții superiori mult mai proeminenți față de cum este normal sau chiar „aglomerarea dinților”. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu există motive întemeiate pentru pentru a ajunge la concluzia că un aparat dentar este soluția, chiar dacă copilul dvs. este adolescent. Chiar dacă copilul dumneavoastră a terminat deja procesul de creștere sau poate nu se simte neaparat confortabil cu aspectul dinților, tratamentul ortodontic ar putea fi răspunsul cel mai potrivit.

Medicul dentist de rutină este o resursă perfectă pentru a vă ajuta să decideți dacă copilul dvs., indiferent de vârstă, ar putea beneficia de o programare la un ortodont. Totuși, este util să știți atunci când este necesar aparatul dentar iar de cele mai multe ori, nu aveți nevoie de o recomandare de la un dentist pentru a consulta un ortodont.

Ce este clar, există multe motive întemeiate pentru care poate fi nevoie de aparat dentar. În cazul în care copilul dumneavoastră se confruntă cu oricare dintre următoarele probleme, ar putea fi timpul să faceți o întâlnire cu un ortodont pentru o evaluare.

  1. Atunci când dinții superiori se suprapun peste dinții inferiori: este o situație în care este normal să aveți un tip de mușcătură în care dinții de deasupra se suprapun ușor pe dinții de jos. Cu toate acestea, dacă atunci cand copilul dvs. realizează o mușcătură normală dar nu puteți vedea o mare parte din dinții inferiori, acest lucru înseamnă de cele mai multe ori că are loc o supra-mușcătură extinsă care ar putea cauza probleme dentare.
  2. Atunci când dinții inferiori se suprapun peste dinții superiori: denumiți și sub-mușcătură, ortodontiștii tratează acest tip de mușcătură într-un mod similar în care fac o supra-mușcătură, mai exact, vă aliniază dinții sau maxilarele.
  3. Atunci când dinții din partea de jos și de sus nu se ating: aceasta este o situație în care mușcăturile deschise ar putea face dificilă mestecarea sau felul în care se realizează mușcarea alimentelor, motiv pentru care ar putea fi afectată vorbirea copilului dumneavoastră.
  4. Durerea de la nivelul gurii sau a maxilarului: este posibil să nu vedeți toate problemele ortodontice – unele dintre ele ar putea fi simțite doar copilul dvs. – dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin semnificative. Dacă copilul dumneavoastră suferă în mod regulat de durere la nivelul gurii sau maxilarului, poate există un motiv ortodontic de bază și, pe lângă consultarea împreună cu medicul dentist, ar trebui să se adreseze unui ortodont pentru a determina motivul ce cauzează disconfortul.
  5. Probleme de mestecat sau de mușcat: dinții nealiniați pot afecta negativ capacitatea copilului dvs. de a mânca confortabil. Dacă întâmpină dificultăți în a mânca sau adesea își mușcă limba sau interiorul obrajilor, aceasta ar putea fi din cauza mușcăturii sau dinților strâmbi.
  6. Probleme în timpul vorbirii: multe lucruri pot cauza probleme de vorbire, dar uneori este doar o chestiune ce ține de dinți nealiniți. Spre exemplu, dacă copilul dvs. are dificultăți în a spune anumite cuvinte, ar putea fi timpul să consultați un ortodont, împreună cu un logoped.

În concluzie, există o serie de moduri prin care vă puteți da seama dacă este cazul unui aparat dentar în cazul copilului dvs. De cele mai multe ori, este vizibil atunci când sunt probleme ce țin de ortodonție, însă cu toate acestea, toate semnalele ar trebui luate în seamă chiar dacă uneori nu pare a fi o problemă din cadrul ortodonției.

Dacă doriți să aflați și alte detalii în ceea ce privește acest subiect sau pur și simplu sunteți interesat de subiecte din domeniul Stomatologiei accesați pagina DentFactory atașată mai jos.

https://www.dentfactory.ro/blog

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns