Discursul Presedintelui Uniunii Europene a Medicilor de Familie (UEMO), dr. Călin Bumbuluț, cu ocazia primei Adunări Generale sub Președinția României

Stiri

Dragi colegi, stimați oaspeți, bine ați venit în România, în inima Transilvaniei, Cluj.

Medicii de Familie, la fel ca toți medicii – sunt inteligenți, duri, rezistenți, fiind oameni plini de resurse.

Ei sunt “canarii minelor de cărbune” din domeniul sănătății, iar sinuciderile în rândul lor ating cote alarmante (dublul sinuciderilor în rândul militarilor activi), semnalizând faptul că ceva este total în neregulă cu acest sistem. Cultura medicinei apreciază toții medicii, dar îi apreciază totuși mai mult pe aceia care aduc rezultate imediate și vizibile. Viețile salvate de către medicii generaliști sunt mai mult statistice decât vizibile. Dacă un pacient trăiește până la vârsta de 90 de ani, nimeni nu poate ști dacă va dezvolta un cancer în absența muncii medicului său de familie, spre deosebire de situația în care un medic chirurg îndepărtează cu succes o tumoră, iar pacientul știe exact cine l-a salvat. Medicii de familie trebuie tratați cu respect, să aibă autonomie și să li se dea autoritatea de a lua decizii raționale, sigure, bazate pe dovezi și responsabile din punct de vedere financiar.

Asistența primară este de departe cea mai semnificativă variabilă asociată unei stări de sănătate mai bună, corelându-se cu o mortalitate mai scăzută, cu mai puține decese cauzate de boli de inimă și cancer și cu o serie de alte rezultate benefice pentru sănătate.

Creșterea numărului de medici din asistența primară cu 10, are o influență cu 250% mai mare asupra speranței de viață decât o creștere echivalentă în rândul specialiștilor.

Colegiul Medicilor din România, prin medicii de familie membri, a preluat președinția UEMO pentru următorii 4 ani, însă filozofia și modalitatea de lucru a președinției italiene anterioare vor fi continuate.

UEMO, o organizație existentă de 51 de ani, poate că nu poate fi reformată așa rapid cum și-ar dori unii dintre noi, dar pe de altă parte, așa cum se spune, există un singur motiv bun pentru a schimba ceva și o sută de motive pentru a nu o face. Nu avem nevoie de o revoluție, ci de o reformă prin evoluție, adaptată la vremurile actuale.

Mai multă eficiență: Necesitatea grupurilor de acțiune care asistă grupurile de lucru obișnuite ale UEMO și restructurarea activităților lor derivă în principal din prevederile statutului UEMO și ca parte interesată în grupurile reunite de acțiune ale Comisiei Europene unde se dezbat subiecte importante ca: Evaluarea Tehnologiilor Medicale, eHealth, obezitatea, accesul la medicamente, rezistența antimicrobiană, medicina personalizată, Piața Unică Digitală, ezitarea vaccinării, recunoașterea calificărilor profesionale medicale. Pentru a avea o voce puternică la nivel european, poziția noastră ca parte interesată este vitală, în mod special pentru acele subiecte pe care le considerăm priorități sau “dosare active” și în care avem, sau vom avea, strategii de acțiune sau documente de poziție. În mod evident, reprezentarea UEMO în aceste acțiuni este dificilă, consumă foarte mult timp și energie, necesită o perioadă de învățare pentru a ajunge la nivelul informațiilor, iar problema noastră este lipsa resurselor umane. De aceea trebuie să ne păstrăm reprezentanții în poziții cheie, indiferent dacă sunt sau nu membri ai Board-ului UEMO.

Mai mule resurse financiare: orice țară europeană, indiferent de mărimea sa și de numărul de medici de familie, ar trebui să poată ajunge la nivelul conducerii UEMO fără a avea povara financiară a unui aparat administrativ, care acum poate fi gestionat doar de către unele țări. Este necesară o reformă a strategiei financiare a UEMO.

Fără discriminare pentru specialitatea noastră: recunoașterea specialității de Medicina Familiei este o problemă esențială, în termenii obiectivului nostru de a fi recunoscută ca specialitate egală în rândul celorlalte specialități.

Credem că definiția  noastră ca medici cu pregătire specifică în medicina generală nu este numai depășită, dar reprezintă în prezent și o discriminare indirectă. Pacienții noștri ar prefera să fie consultați de un medic specialist în medicina de familie și nu de un medic considerat a avea o calificare de generalist, fiind dreptul lor să beneficieze de aceeași asistență medicală, oferită de o specialitate recunoscută, în întreaga Uniune Europeană.

Medicina generală arată ca o specialitate, se comportă ca o specialitate, are toate atributele unei specialități și ar trebui să fie recunoscută ca atare la nivel european.

Mai multă colaborare: este necesară dezvoltarea relațiilor deja existente cu CPME – Comitetul Permanent al Medicilor Europeni, WONCA – Organizația Mondială a Colegiilor,  Academiilor și Asociațiilor academice ale Medicilor Generaliști/Medicilor de Familie, UEMS – Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști, precum și alte organizații medicale europene. Nu concurăm cu alte organizații medicale europene, ci colaborăm cu acestea.

Mai multă comunicare: trebuie să comunicăm mai mult și în special mai bine în interiorul organizației. Legătura dintre Board-ul UEMO și delegați trebuie să funcționeze și în perioadele dintre Adunările Generale. Vom folosi inclusiv resursele oferite de Social Media.

Ca un principiu esențial, toți membri noștri sunt valoroși.

Urez succes lucrărilor Adunării Generale!

Lasă un răspuns