Europarlamentarul Cristian Bușoi: Lupta împotriva cancerului este o prioritate, la nivel European

Stiri

La nivel european, sănătatea va deveni o prioritate, accentul urmând să se pună, în principal, pe lupta împotriva cancerului, potrivit europarlamentarului Cristian Bușoi (foto). În cadrul celei de-a opta ediții a Conferinței Naționale dedicate comunității CASPA (Comunitatea Asociațiilor de Pacienți), ce a avut loc pe 7 octombrie 2019, la Hotel Novotel, București, europarlamentarul Bușoi, care este și vicepreședintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European, a arătat că vor fi alocate fonduri suplimentare pentru cercetare, pentru noi medicamente, va exista și o strategie europeană pentru eradicarea cancerului.

Potrivit europarlamentarului, există nenumărate nemulțumiri legate de sistemul de sănătate românesc, ”unele pe deplin justificate, cum ar fi problema accesului la medicamente, și nu doar la cele inovatoare, ci și la cele esențiale, care sunt extrem de necesare și care nu costă zeci de mii de euro, unele generice, care, din cauza unor politici neadecvate, riscă la dispară”.

”Condițiile din spitale, accesul la unele servicii, plățile informale, care au rămas, în ciuda majorării veniturilor medicilor și birocrația sunt alte probleme din sistemul medical românesc. Digitalizarea totală ar înlătura însă problema birocrației, este nevoie de o accelerare a acestui demers. Este importantă și interconectarea sistemelor la nivel european, care ar permite, în baza dosarului electronic, spre exemplu, ca un medic din Germania să poată consulta și vedea istoricul medical al unui pacient român”, a arătat europarlamentarul.

”Sănătatea nu trebuie să fie doar o prioritate la nivel european, ci și una națională. Nicio țară nu poate fi performantă în niciun domeniu, fară sănătate și educație. Din ce în ce mai mult presiunea ca lucrurile să se schimbe crește. Nu vom mai putea continua fără lucruri concrete, fără creșterea finanțării, fără schimbarea sistemului de asigurări, prin sporirea rolului celor complimentare, private, spitalele ar trebui degrevate, prin sporirea rolului ambulatorului și a medicinei de familie”, a mai spus Cristian Bușoi.

Lupta împotriva infecțiilor intraspitalicești este altă prioritate, potrivit europarlamentarului. ”Rezistența antimicrobiană face victime în toate țările europene, sunt germeni care au dezvoltat o rezistență foarte mare, din cauze multiple. Vor fi nenumărate inițiative, la care și asociațiile de pacienți din România pot contribui”, a mai explicat Cristian Bușoi.

Întâlnirea bianuală a comunității CASPA (Comunitatea Asociațiilor de Pacienți) a devenit un eveniment de tradiție, organizat de Oameni și Companii, reprezentând o oportunitate reală de a discuta problemele actuale ale sistemului de sănătate și de a încerca identificarea unor posibile soluții pentru creșterea rolului asociațiilor de pacienți, a vizibilității și vocii lor. Fiecare ediție CASPA reunește mai mult de 100 de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți,

Programul de comunicare dedicat tuturor asociatiilor de pacienti din România a fost lansat de Oameni şi Companii în iunie 2015, incluzând până în prezent șapte conferințe naționale si patru dezbateri profesionale, la care au participat peste 480 de invitați.

Partenerii care au susținut această nouă ediție a Conferinței CASPA sunt: Alliance Healthcare Romania (Farmexpert) -unul dintre cei mai importanti distribuitori de medicamente și parafarmaceutice din România, Gilead Science Europe – gigantul american biotech, dedicat dezvoltării de tratamente inovatoare pentru HIV / SIDA, hepatită C, cancer, boli inflamatorii, cardiovasculare și respiratorii în 35 de state la nivel mondial, cu mai bine de 11.000 angajați și peste 30 ani de expertiză în aceste domenii, Pfizer – una dintre cele mai mari companii farmaceutice la nivel mondial care demonstrează zi de zi, de mai bine de 20 de ani în România, că excelenţa în domeniul farmaceutic şi valorile Pfizer sunt aceleaşi pretutindeni, Janssen – compania farmaceutică a Johnson & Johnson, al cărei scop este acela de a aborda şi propune soluţii pentru unele dintre cele mai importante necesităţi medicale ale momentului, corelate cu următoarele arii terapeutice: boli infecţioase (HIV/ SIDA și tuberculoză), hematologie și oncologie, imunologie şi neuroştiinţe (schizofrenie, boala Alzheimer şi ADHD), Alphega Farmacie – un concept inovativ, care reunește farmaciile independente din România, cu peste  600 farmacii înrolate în numai doi ani, din momentul lansării în România și Unifarm S.A., cu o experiență de peste 80 de ani în piața farmaceutică națională și internațională, fiind în prezent unul dintre principalii distribuitori de produse farmaceutice și parafarmaceutice din România.

Partenerii instituționali ai acestui proiect sunt ANMCS: Autoritatea Națională de Managementul Calității în Sănătate, instituția preocupată de asigurarea şi îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului, prin standardizarea şi evaluarea serviciilor de sănătate şi acreditarea unităţilor sanitare și Federația Asociațiilor Diabeticilor din România – una dintre cele mai vechi federații din domeniul sănătății din România, cu 19 asociații ale diabeticilor membri, în prezent.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns