Implantul dentar – Despre resorbtia osoasa

Articole

Pierderea osoasă este o problemă comună la nivelul maxilarului. Cei care caută implanturi dentare și sunt în situația în care suferă de pierdere osoasă, primesc adesea o procedură de altoire osoasă, care poate duce la un proces de vindecare îndelungat înainte ca implanturile să poată fi plasate. Dar există alternative de altoire a osului?

Acest articol va discuta despre pierderea osoasă, altoirea oaselor și procedurile alternative care ar putea fi o opțiune mai bună pentru toate persoanele care întâmpină astfel de probleme.

De ce are loc pierderea oaselor în maxilar?

Pierderea dinților sau Extracția – Atunci când dinții dispar, osul dispare. Dinții sunt înconjurați și susținuți de os alveolar, care creează crestele ce ajută dinții să rămână încorporați. Atunci când dinții se pierd sau se extrag, osul alveolar începe să se degradeze. Aceasta este cunoscută sub numele de resorbție osoasă sau pierdere osoasă. Pentru unii pacienți, pierderea osoasă devine vizibilă în doar două săptămâni după îndepărtarea unui dinte. În altele, poate dura un an sau mai mult.

Boala parodontală – În cazurile de parodontită, pierderea osoasă poate începe înainte de apariția pierderii dinților. Bacteriile pot consuma încet osul maxilarului subiacent și ligamentele parodontale care atașează dintele de os. După erodarea acestora, dintele se poate pierde, iar resorbția crește.

Fumatul – Fumatul de tutun slăbește capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, ceea ce vă face să riscați mai mult infectarea gingiilor și de multe ori escaladează boala parodontală.

Dinți nealiniați – Osul alveolar necesită un stimul consistent de la presiunea de mestecat. Atunci când dinții sunt aliniați greșit, unii dinți nu sunt stimulați corespunzător în timpul mestecării, ducând la pierderea osoasă.

Proteze dentare – Protezele dentare pot exacerba pierderea osoasă datorită frecării țesutului gingival.

Cum pot evita pierderea oaselor?

Implanturi dentare – Cea mai obișnuită și eficientă metodă de prevenire a pierderii osoase este aceea dea avea implanturi dentare plasate imediat după extracția dinților. Implanturile de titan imită rolul unei rădăcini naturale a dinților, oferind stimularea osului maxilarului și permițând osteointegrarea (fuziunea cu osul).

Grefe de conservare a soclului- Dacă nu puteți avea implanturi dentare plasate după extragerea dinților, se poate adăuga material pentru altoire în soclu pentru a ajuta la conservarea osului și la încetinirea ratei de resorbție.

Ce este o procedură de altoire osoasă?

Procedurile de altoire a osului dentar implică expunerea osului maxilarului și adăugarea de material osos la acesta. Această procedură este de obicei efectuată pentru a oferi o fundație suficient de densă și groasă pentru plasarea unui implant dentar. Din păcate, faza de vindecare a unei grefe osoase necesită câteva luni înainte ca implantul să poată fi plasat. Unii chirurgi pe cale orală oferă proceduri de altoire osoasă în combinație cu trombocitelee. Terapia cu plasmă bogată (PRP), care pretinde că accelerează procesulde vindecare prin injectarea plasmei pacientului în locul chirurgical. În plus, implanturile încorporate în osul altoit prezintă un risc mai mare de eșec decât implanturile plasate în osul natural.

Există alternative în ceea ce privește altoirea oaselor? În timp ce altoirea osoasă poate fi singura soluție în cazul pierderii osoase, pentru implanturile dentare unice, există opțiuni alternative disponibile pentru cei care caută implanturi dentare cu arc complet sau cu „gura completă”. Un singur dinte protetic se bazează exclusiv pe implantul subiacent pentru a rămâne sigur.

Atunci când osul lipsește în aceste zone individuale, altoirea osoasă poate fi singura opțiune rezonabilă. Cu toate acestea, o proteză completă cu arc poate fi fixată pe maxilar cu doar 4-6 implanturi, combinându-se pentru a oferi o armare suficientă. Dacă 4-6 locații ale maxilarului au os adecvat, poate fi plasat un arc complet de dinți protetici. În cazurile de pierdere osoasă avansată, este posibil să nu rămână suficient os pentru a plasa implanturile în osul maxilarului. În aceste cazuri, este posibil să nu existe suficient os înconjurător pentru o procedură de altoire a osului. În acest moment, mulți profesioniști în domeniul stomatologiei ar putea considera un pacient neeligibil pentru implanturi dentare. Cu toate acestea, unii chirurgi stomatologi, sunt specializați în altoirea oaselor ca și alternativă, astfel, implanturile zigomatice pot fi plasate pentru o proteză completă a arcului în maxilarul superior.

Implanturi zigomatice – Implanturile zigomatice sunt mai lungi decât implanturile tradiționale și sunt încorporate în zigom (pomeț), mai degrabă decât în ​​maxilar. Zigomul este suficient de dens și gros pentru a acționa ca bază pentru implant. Dacă îți lipsește osul în maxilarul superior, poți avea totuși un arc superior superior al dinților plasat într-o singură zi, fără a fi nevoie de altoire osoasă. Implanturile plasate în zigom au o rată de succes mai mare decât implanturile plasate în osul altoit. Plasarea implantului zigomatic este una dintre cele mai sigure și eficiente proceduri în chirurgia orală.

Din păcate, puțini chirurgi pe cale orală pun regulat implanturi zigomatice. În funcție de locația dvs., poate fi necesar să călătoriți pentru a fi tratat de un chirurg specializat în plasarea implantului zigomatic.

Accesează următorul link pentru a fi la punct cu toate subiectele ce țin de Implantologie și Chirurgie dar și alte subiecte cu tematică asemănătoare din cadrul Stomatologiei.

https://www.dentfactory.ro/

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns