Infecția cu HIV/SIDA, gestionată ca o boală cronică după succesul înregistrat de noile terapii

Stiri

Chiar dacă acum 30 de ani România se confrunta cu un fenomen care poate fi catalogat drept accident biologic, în care mii de copii fuseseră infectați cu HIV, astăzi cifrele arată că țara noastră poate reprezenta un studiu de caz de bune practici în gestionarea problemei HIV.

Numărul total al pacienților înregistrați în acest moment este de aproximativ 16.000, însă peste 13.000 dintre aceștia se află sub tratament, iar cei mai mulți au atins pragul supresiei virale, ceea ce înseamnă că nu mai transmit virusul mai departe altor semeni, lucru care denotă faptul că au răspuns bine la tratament.

Drumul până aici nu a fost unul ușor, iar Programul Național HIV reprezintă o provocare continuă pentru toți cei implicați în gestionarea acțiunilor pentru pacienții cu HIV din România. Eforturile specialiștilor din domeniul medical, al asociațiilor de pacienți, al companiilor bio-farma și al voluntarilor se reflectă în modul pozitiv în care pacienții au răspuns la tratament și în cifrele raportate la nivel național.

Aproape 100 de medici specializați în boli infecțioase, psihologi, farmacologi și coordonatori ai centrelor regionale de monitorizare a infecției HIV/SIDA, precum și specialiști în managementul financiar s-au reunit în această toamnă în 3 dezbateri organizate în Iași, Constanța și Timișoara, la inițiativa agenției Oameni și Companii. Organizate sub umbrela comunității asociațiilor de pacienți, întâlnirile între specialiști au avut ca obiectiv prezentarea unor statistici relevante la nivel national și coagularea unor idei pentru a eficientiza schemele de tratament folosite în prezent în țara noastră.

Programul Național HIV/SIDA este unul dintre cele mai dinamice programe de sănătate derulate până acum în România. În acest context, seria de mese rotunde organizate în centrele regionale din țară a avut drept  beneficiu uniformizarea informațiilor cu privire la accesarea schemelor de tratament. Mai mult decât atât specialiștii au făcut schimb de opinii, analizând cazuri concrete ale pacienților, modul în care aceștia au răspuns la terapie, dar și felul în care au fost gestionate bolile complementare pe care le prezentau aceștia și oportunitatea de a realiza schimbări terapeutice pentru a diminua sau anula posibilele efecte adverse.

În prezent, pacienții români au acces de terapiile inovative existente la nivel internațional, fapt ce a determinat ca speranța de viață a unei persoane infectate cu HIV să fie asemănătoare cu cea a unei persoane neinfectate. Cu toate acestea, una din principalele provocări ale medicilor în relația cu pacienții o reprezintă aderența la tratament. Pentru ca un pacient seropozitiv să beneficieze de rezultatele noilor terapii, este important să respecte planul indicat de medic. Un rol major în comunicarea cu pacienții și în derularea programului îl joacă și ONG-urile, care oferă un suport extraordinar în transmiterea mesajelor și implicit în maniera în care un pacient este ghidat pentru a urma în mod responsabil schema de tratament. Astfel, și cu suportul lor, rezultatele Programului Național HIV/SIDA sunt îmbucurătoare: 54% dintre pacienți sunt nedetectabili, iar 86% dintre aceștia înregistrează valori mici și foarte mici ale virusului în sânge.

Coordonatorul programului de întâlniri, Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, a subliniat în discursul său și nevoia  suportului psihologic ce trebuie acordat pacienților, atât pentru a asimila noile terapii, dar și pentru a li se asigura o stare de confort față de cei din jur și pentru a elimina stigmatizarea socială cu care aceștia se confruntă.

În termeni de management financiar al programului, una dintre principalele concluzii ale întâlnirilor se referă la necesitatea dezvoltării unui instrument ușor de utilizat de către medici și care să le ofere acestora informații despre costurile schemelor prescrise. În plus, aplicația va veni și în sprijinul coordonatorilor centrelor regionale, care vor putea verifica prețurile medicamentelor și modela bugetele pe care le au în administrare.

Toate demersurile realizate în cadrul programului au ca scop îndeplinirea obiectivului UNAIDS 90-90-90, asumat și de România: până în 2020, 90% dintre persoanele infectate cu HIV să fie diagnosticate, 90% dintre pacienții diagnosticați să beneficieze de terapie antiretrovirală, iar 90% din cei aflați sub tratament să ajungă nedetectabili, scăzând astfel riscul de transmitere al virusului către alte persoane. Programul acestor întâlniri va continua și în 2020, în alte șase centre regionale. Concluziile dezbaterilor vor fi centralizate și vor fi folosite pentru strategiile implementării programului în perioada imediat următoare.

Oameni și Companii este o organizație specializată în soluții de marketing și comunicare cu +100 comunități business și profesionale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns