Îngrijorare și apel pentru responsabilitate și acțiuni concrete pentru limitarea îmbolnăvirilor. Mesajul CMR în contextul creșterii alarmante a numărului de pacienți COVID-19

Stiri

În ultimele săptămâni numărul pacienților infectați cu virusului SARS-CoV-2 a crescut într-un ritm accelerat. Astăzi au fost aproape 7.000 de cazuri noi. În fața acestei evoluții îngrijorătoare a pandemiei în țara noastră, Colegiul Medicilor din România face un apel și adresează o rugăminte populației să înțeleagă impactul și consecințele pe care le poate avea infecția cu acest virus și că, chiar și atunci când vorbim de o formă ușoară, mai bine este să previi, decât să tratezi.

Mesajul Colegiului Medicilor din România se îndreaptă și către autorități, pentru a găsi și identifica soluții corecte și aplicabile imediat ce pot fi luate pentru limitarea îmbolnăvirilor.

De asemenea, Colegiul Medicilor din România susține în continuare vocea oamenilor de știință de la nivel internațional, potrivit cărora vaccinarea este unul dintre cele mai la îndemână și eficiente instrumente pentru a lupta cu pandemia.

”Populația are nevoie de informare corectă. Aceasta este datoria și obligația noastră a tuturor – medici și autorități – în privința acestei pandemii, pentru că doar așa putem să avem o voce credibilă în această ‘mare’ de informații, care, din păcate, include uneori și fake news-uri. Da, și în rândul persoanelor vaccinate există îmbolnăviri, dar proporția cazurilor este mult mai mare în rândul celor nevaccinați și, potrivit informațiilor științifice existente, riscul de a dezvolta o formă severă este mult mai mare la persoanele nevaccinate decât la cele vaccinate. Astăzi și în perioada următoare, cu toții trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, ce trebuie înțeleasă prin respectarea normelor de protecție personală – și aici mă refer mai ales la purtarea măștii – pentru a limita atât îmbolnăvirea noastră, cât și nivelul de transmitere”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Colegiul Medicilor din România privește cu îngrijorare cum se apropie pragul la care nivelul mare de îmbolnăviri înseamnă deja o presiune crescută pe spitale, presiune care se traduce în primul rând la nivelul secțiilor ATI, acolo unde se face diferența între viață și moarte.

După ce am văzut datele astăzi – 990 de paturi ATI ocupate în țară, dintr-un total de 1.131 – este clar că secțiile de ATI sunt colmatate. Aceasta vine în condițiile în care, oricum, vorbim de un număr scăzut de medici de ATI la nivel național.

Această informare nu este un simplu apel, simple vorbe, ci reprezintă un îndemn la înțelegere și înțelepciune, deoarece cu toții vedem și auzim cifrele care au crescut exponențial în ultimele săptămâni.

Și pentru că vorbeam mai sus de încredere, Colegiul Medicilor din România face referire la date clare, ce se regăsesc în raportul European Center for Disease Control (ECDC), informații ce au la bază cifre și raportări.

Astfel, România este pe punctul de a fi colorată din nou în roșu pe harta epidemiologică a Europei realizată săptămânal de ECDC în funcție de rata de incidență a COVID-19 în ultimele 14 zile la 100.000 de locuitori și de rata de pozitivare a testelor1.

Mai mult, ECDC prognozează aproape o dublare a ratei de infectare cu virusul SARS-CoV-2, dar și a numărului de decese la un milion de locuitori, în următoarele două săptămâni2.

Referințe:

  1. https://qap.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/COVID-19.html#global-overview-tab
  2. https://covid19-surveillance-report.ecdc.europa.eu/#forecasts-for-the-next-two-weeks

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube .