Institutul Matei Balș participă la studiul clinic european în care se testează eficiența a 4 medicamente la paciențiii cu Covid-19

Stiri

Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din București a fost acceptat pentru a participa la un studiu clinic internațional privind eficiența și siguranța a patru medicamente la pacienții cu Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, potrivit președintelui Societății Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

“Este vorba despre un studiu care a fost organizat de OMS. El include câteva state, printre care și România, și presupune administrarea a patru scheme terapeutice distincte la pacienți infectați cu noul coronavirus, în ideea obținerii unor informații care să permită autorizarea unuia dintre ele sau recomandarea pentru altele care sunt deja autorizate și care nu fac parte din această schemă”, a afirmat prof. Rafila, la TVR.

“Cel mai cunoscut dintre ele este remdesivir, un medicament antiviral dezvoltat în Statele Unite și care se află în fază avansată de testare clinică, iar acest studiu va contribui la stabilirea eficacității acestui produs”, a completat specialistul.

Medicamentul remdesivir este dezvoltat de compania americană Gilead și neaprobat încă de nicio autoritate de reglementare. Medicamentul este considerat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca având un mare potențial pentru tratamentul Covid-19.

Din informațiile furnizate de către președintele Societății Române de Microbiologie, cel mai probabil este vorba de un studiu clinic pan-european lansat în 22 martie, despre care 360medical a relatat în urmă cu o săptămână.

Studiul se desfășoară în 7 state europene, a înrolat 3.200 de pacienți și va testa patru tratamente: remdesivir, combinația lopinavir/ ritonavir cu interferon beta, lopinavir/ritonavir fără interferon beta și hidroxiclorochina, a anunțat Inserm, organismul public care gestionează cercetarea medicală în Franța.

Aceste medicamente au fost deja folosite în spitale din întreaga lume care tratează pacienți cu Covid-19, însă lipsesc deocamdată dovezile științifice privind eficiența și siguranța lor reală.

În prezent nu există niciun medicament aprobat pentru tratamerntul Covid-19, însă în situații de urgență – cum este și cea actuală – medicamentele neaprobate sunt utilizate sau testate atunci când autoritățile medicale consideră că tratamentul ar putea ajuta pacienții care nu dispun de opțiuni terapeutice.

REMDESIVIR, TESTAT ȘI ÎN ALTE STUDII CLINICE

La începutul lunii februarie, autoritățile din China au demarat un studiu clinic privind remdesivir, în care testează eficiența medicamentului în tratamentul infecției provocate de noul coronavirus.

Medicamentul a fost deja testat pe un pacient cu coronavirus din SUA, iar rezultatele au fost promițătoare.

Gilead a furnizat doze ale medicamentului autorităților chineze, în condițiile în care în prezent nu există niciun tratament aprobat pentru coronavirus, considerat o amenințare la adresa sănătății pe plan mondial.

Însă și grupul Gilead a început luna aceasta studii clinice pentru a testa eficiența medicamentului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns