Iulian Pope (Sanitas): Avem cel mai bun contract colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate

Stiri

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope, a declarat că după aproape doi ani şi şapte luni de negocieri cu Ministerul Sănătăţii s-a reuşit semnarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de sector bugetar Sănătate, pentru perioada 2019-2021, care consolidează o serie de drepturi obţinute până acum şi reglementează altele noi.

“E un Contract colectiv care s-a născut foarte greu, a durat aproape doi ani şi şapte luni, începând cu cu 4 noiembrie produce efecte, a fost înregistrat la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, se aplică tuturor unităţilor sanitare publice din România şi în centrele medico-sanitare, am încercat să cuprindem tot ce înseamnă sistem bugetar sanitar din România. Are două componente importante, pe de o parte am reuşit să păstrăm drepturile câştigate în ultimii 20 de ani, deşi am avut dificultăţi majore – incoerenţa legislaţiei mai ales în domeniul concediilor de odihnă, ne-am lovit de o oarecare incompetenţă a autorităţilor publice centrale, Guvernul avea o opinie, Ministerul Muncii avea altă opinie legată de aceste zile suplimentare. Pe de alt parte, o serie de noutăţi în ce priveşte reglementarea relaţiilor de muncă în domeniul sanitar. Rolul foarte important pe care sindicatele îl vor juca atât în stabilirea politicii de personal, concedierile colective, unde am prins o serie de măsuri importante de protecţie a salariaţilor, drepturile sindicatelor afiliate Federaţiei Sanitas. Sunt noutăţi care privesc posibilitatea continuării studiilor pentru asistentele medicale cu studii post-liceale. Prin modificarea Legii Educaţiei s-a creat posibilitatea transferării creditelor obţinute la nivel post-liceal la cel universitar şi va fi mai uşor de acum şi printr-o prevedere a CCM ca asistenţii să îşi continue studiile în domeniu”, a declarat Iulian Pope.

Prim-vicepreşedintele Sanitas a arătat că sunt mai multe victorii obţinute prin acest contract colectiv, undele “de etapă”, iar dificultatea negocierilor a fost generată atât în slaba pregătire a unor funcţionari guvernamentali, cât şi de faptul că s-a negociat cu doi miniştri ai Sănătăţii.

“Am început negocierile cu dl. ministru Bodog şi le-am finalizat cu d-na Pintea. Este un contract colectiv prin care toată lumea a câştigat, şi angajatorii, şi salariaţii. În mod concret se aplică unitar legislaţia în domeniul muncii la nivel sanitar, până acum am avut dificultăţi, au fost anumite judeţe în care oamenii aveau o serie de drepturi, iar în altele nu se aplicau. Acum se aplică unitar. (…) Cea mai mare bătălie a fost păstrarea zilelor suplimentare de concediu, reducerea programului de lucru pentru anumite categorii. Am mai consfinţit la stabilirea unor instituţii noi care să vizeze bolile profesionale din sistemul sanitar, în momentul acesta nu există un organism care să le centralizeze, am reglementat obligativitatea ministerului şi a angajatorilor de la nivel de unitate de a consulta şi a cere avizul sindicatului pentru toate actele normative şi administrative care vizează relaţiile de muncă, desfăşurarea activităţii profesionale. E un contract de muncă bun şi suntem fericiţi că am reuşit să îl semnăm şi să îl înregistrăm la Ministerul Muncii”, a concluzionat Iulian Pope.

Noul CCM pe sectorul Sănătate va fi publicat săptămâna viitoare în Monitorul Oficial.  AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns