Legalitatea camerelor de supraveghere în cabinetele medicale

Articole

Camerele de supraveghere devin o parte din peisajul public, fiind din ce în ce mai des întâlnite în instituții, companii, societăți comerciale și chiar cabinete medicale. Acestea sunt folosite cu precădere pentru monitorizarea și înregistrarea situațiilor nedorite, precum și pentru protejarea bunurilor atunci când la sediul acestora nu se mai află nimeni. În cabinetele medicale, camerele de supraveghere se folosesc atât pentru protejarea pacienților, cât și pentru protejarea personalului medical de pacienții cu probleme comportamentale.

Ce presupune monitorizarea video într-un cabinet medical?

Supravegherea video într-un cabinet medical are rolul de a monitoriza comportamentul și activitățile personalului medical angajat, precum și al pacienților, dar și asigurarea unei protecții optime a medicamentelor și echipamentelor folosite în timpul consultațiilor și efectuării investigațiilor medicale. 

Deși nu există o lege expres care să reglementeze amplasarea camerelor de supraveghere în cabinetele medicale, acestea pot fi totuși instalate pe holuri și la intrare, nicidecum în locul în care medicul examinează și interacționează cu pacientul. Actul medical în sine reprezintă un act confidențial și nu trebuie expus public, relația dintre medic și pacient fiind una confidențială de asemenea. 

Există situații însă, când anumite acte medicale, pot fi înregistrate în scopuri medicale. Această excepție de la lege poate avea loc doar în situația în care pacientul semnează un document, prin care este stipulat clar acordul acestuia privind filmarea în timpul actului medical. 

Care este temeiul legal pentru montarea unor camere de supraveghere în cabinetele medicale?

Instalarea unor camere de supraveghere în cabinele medicale, ca și în oricare alte instituții, conform Legii nr. 333/2003, devine obligatorie atunci când folosirea unui sistem de alarmă performant, un iluminat de securitate optim, utilizarea unor încuietori sigure sau protecții și gratii la geamuri nu oferă o soluție validă sau nu pot fi utilizate. 

Regulamentul General de Protecție a Datelor 679/2016 stipulează faptul că angajatorii au dreptul să monitorizeze angajații și activitățile desfășurate, doar atunci când există o bază legală, iar drepturile angajaților sunt încălcate. 

Decizia montării unor camere supraveghere trebuie luată doar în momentul în care alte metode nu au funcționat, iar acest sistem de supraveghere video reprezintă singura metodă pentru asigurarea unei bune protecții a bunurilor și angajaților cabinetelor medicale, dar și a pacienților, conform Legii 190/2018. Legea 190/2018 specifică de asemenea faptul că, fiecare cabinet medical are obligația de a informa prin intermediul unui afiș, atât angajații, cât și pacienții și vizitatorii cabinetelor medicale, în legătură cu existența unui sistem de supraveghere. 

Pași de urmat înainte de achiziționarea și montarea unui sistem de camere de supraveghere 

Înainte de achiziționarea și montarea unui sistem de camere de supraveghere, fiecare cabinet medical trebuie să urmeze o serie de pași pentru îndeplinirea tuturor condițiilor legale privind instalarea camerelor.

Definirea unui scop clar, cu un interes legitim legal, este necesar pentru utilizarea unui sistem de camere de supraveghere. Deseori acestea sunt utilizate pentru siguranța și securitatea pacienților, precum și pentru siguranța personalului medical. 

Camerele de supraveghere trebuie să fie amplasate în locații vizibile și doar în zone publice, unde confidențialitatea medic-pacient să nu fie încălcată. De regulă, acestea sunt poziționate la intrările în cabinete sau pe holuri, în zonele de așteptare. 

Înainte de montarea unui sistem de supraveghere video, tot personalul medical și auxiliar angajat trebuie să fie înștiințat în prealabil. Camerele video nu trebuie să încalce dreptul la confidențialitate și nu pot fi amplasate în zonele de relaxare sau în zona toaletelor. 

Indiferent că sunt amplasate în interiorul sau exteriorul cabinetelor medicale, camerele trebuie să fie semnalizate prin intermediul unor afișe vizibile. Acest lucru are ca principal scop înștiințarea tuturor celor care calcă pragul cabinetelor medicale. 

Există camere de supraveghere video ce dispun și de funcții audio. Și în acest caz se aplică același temei legal, în caz contrar, supravegherea audio fiind o încălcare a Codului Penal, întrucât este considerată o interceptare. 

Stocarea înregistrărilor video trebuie să fie în concordanță cu scopul determinant pentru monitorizare și nu trebuie să depășească 30 de zile.

Vizita unui pacient într-un cabinet medical face parte din datele cu caracter personal și este considerată o informație confidențială. Tocmai de aceea, în situații neprevăzute și apariția anumitor incidente, identitatea pacienților nevinovați, trebuie protejată. 

Ce fel de camere de supraveghere pot fi montate într-un cabinet medical?

Fiecare sistem de monitorizare video montat într-un cabinet medical trebuie realizat doar de către o companie autorizată IGPR, iar instalarea fără autorizație reprezintă o infracțiune. De asemenea, mentenanța camerelor de supraveghere trebuie efectuate tot de către companii autorizate. 

Există o gamă largă de camere de supraveghere ce pot fi montate într-un cabinet medical, pentru asigurarea unei monitorizări propice a personalului angajat, pacienților și al bunurilor regăsite. DABSTORE are cea mai mare ofertă de supraveghere video din România, comercializând atât camere de supraveghere de interior, cât și camere de supraveghere de exterior.

Cu ajutorul unor camere supraveghere wireless HIKVISION de interior, cabinetele medicale pot fi monitorizate de la distanță, prin intermediul unei platforme descărcate pe un dispozitiv smart, astfel încât monitorizarea video să poată fi accesată în orice moment. 

Pentru monitorizarea unei spectru larg, de până la 360o în exteriorul cabinetelor medicale, folosirea unor camere supraveghere exterior HIKVISION, rezistente la intemperii, reprezintă o soluție benefică. Modelele de camere de supraveghere pentru exterior cu LEDuri InfraRoșu sunt ideale pe timp de noapte, întrucât pot monitoriza și descifra optim evenimentele existente. 

Beneficiile camerelor de supraveghere în cabinetele medicale

Un cabinet medical monitorizat reprezintă un loc sigur, care sporește încrederea unui pacient. În același timp, și personalul medical își exercită atribuțiile într-un mod mai benefic pacienților, nefiind distrași de la alte probleme. 

O cameră supraveghere amplasată strategic la intrarea într-un cabinet medical sau în zona holului, va descuraja persoanele care au intenții ascunse, iar în cazul în care aceasta a surprins un incident, imaginile pot fi folosite pentru identificarea agresorilor sau cauzelor care au condus la nefericita situație. 

În zonele cabinetelor medicale unde sunt depozitate informații medicale confidențiale, precum și aparaturi scumpe și medicamente, camerele de supraveghere devin un aliat de nădejde pentru protejarea acestora. 

Riscurile supravegherii video într-un cabinet medical

În mod normal, folosirea unor camere de supraveghere în cadrul unui cabinet medical este un lucru benefic, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul angajat. În zonele cu tratamente unde pot exista camere video, este necesară semnarea de către pacient a unui formular de consimțământ prin care să fie atenționat de monitorizare și eventual să-și dea acordul filmării. 

Deși mai rar întâlnite, situațiile în care anumite persoane au accesat sistemul de supraveghere video al cabinetelor medicale sau anumitor instituții cu scopul de a compromite identitatea persoanelor private, există, iar viața privată a persoanelor expuse poate avea repercursiuni. 

Însă, cu toate riscurile, instalarea unor camere de supraveghere video în cabinetele medicale aduce mai multe beneficii. Alese în mod potrivit și instalate de firme autorizate, supravegherea video este o parte importantă a unui sistem de securitate bine pus la punct. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .