Ludovic Orban: Trebuie să pregătim spitalele pentru a face faţă creşterii numărului de pacienţi

Stiri

Premierul interimar Ludovic Orban a afirmat că trebuie pregătite spitalele care au secţii de terapie intensă şi capacitatea de a asigura tratament pentru a putea face faţă unei eventuale creşteri a numărului de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

“Încă o chestie care ţine de pregătirea reţelei spitaliceşti, pentru a primi pacienţi. Sigur că deocamdată avem un număr de persoane diagnosticate mic, dar noi trebuie să avem o gândire de perspectivă. Trebuie să pregătim gradual, practic, spitalele care au capacitatea de a asigura tratamentele sau specialiştii necesari, au secţiile necesare şi au terapia intensivă, astfel încât să putem face faţă unei eventuale creşteri a numărului de pacienţi care necesită tratament. În toată gândirea care există de acum încolo trebuie să existe întotdeauna o rezervă lăsată, un număr de paturi, atât la terapie intensivă, cât şi în alte secţii unde trebuie făcut tratamentul, astfel încât spitalele, pe rând, să aibă capacitate să primească pacienţi care să fie trataţi în cele mai bune poziţii”, a declarat Ludovic Orban, la şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, de la sediul MAI.

Orban a mai declarat că Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) trebuie “întărite” şi nu se poate accepta să existe directori ale acestor instituţii aflaţi în concediu medical timp de o lună sau care “sabotează” încercările de suplimentare a efectivelor de medici. “Cred că trebuie să ne concentrăm pe câteva direcţii de acţiune – întărirea Direcţiilor de Sănătate Publică şi schimbarea de urgenţă a acelora care nu-şi fac datoria. Nu putem accepta să fie directori aflaţi în concediu medical de o lună de zile sau directori care sabotează încercările pe care le-am făcut de a suplimenta efectivele de medici şi de alte categorii de personal care să susţină activitatea Direcţiilor de Sănătatea Publică. Direcţiile de Sănătate Publică sunt vitale în efortul pe care-l facem”, a spus Orban.

El a precizat că trebuie găsite zone de unde pot fi aduşi medici pentru a lucra pentru oprirea răspândirii infectării cu noul coronavirus şi a dat exemplul medicilor din cadrul MApN, al reţelelor şcolare sau spitalele din reţeaua Ministerului Transporturilor. “Sigur că va trebui să identificăm resurse umane pe care să le punem la dispoziţia DSP. Mulţumesc domnului ministru al Apărării pentru promptitudinea cu care a pus la dispoziţie medici epidemiologi şi alte categorii de personal. Numai că aceştia trebuie efectiv integraţi în efortul pe carel facem în derularea anchetelor epidemiologice şi trebuie integraţi de directori de DSP-uri care întradevăr să aibă capacitatea să ia decizii rapide cu privire la persoanele care trebuie supuse la anchetele epidemiologice. Am apelat la ministrul Anisie. Există în reţeaua şcolară foarte mulţi medici care odată cu suspendarea cursurilor trebuie solicitaţi să susţină efortul pe care îl facem. De asemenea, în reţeaua Ministerului Transporturilor şi am discutat deja cu domnul ministru, care şi-a dat acordul, 15 sau 16 spitale unde trebuie apelat la specialişti care să aibă capacitatea să efectueze toate procedurile pe situaţiile pe care le avem”, a mai spus Orban. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns