Medicii de familie din județele Iași și Constanța se pot afilia la activitățile de depistare a hepatitelor B/D și C. Urmează județele Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Galați, Neamț, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea

Stiri

În 2011, România deținea locul al II-lea la nivel european în ceea ce privește incidența pentru infecția cu virusul hepatic B și C și, în 2015, locul I în ceea ce privește mortalitatea datorată bolilor cronice de ficat, cu o medie anuală de 45,66 de decese, față de media europeană de doar 14,18. 

Pentru a răspunde cerințelor OMS și a îmbunătăți starea de sănătate a populației, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, împreună cu ARAS – Asociația Română Anti-SIDA și Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Spiridon“, desfășoară, începând cu 2020, proiectul „LIVE(RO)2-EST: Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare spre tratament ale pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C”. Proiectul este cofinanțat prin Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Prioritatea de investiții 9.iv: Creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, Apel de proiecte: POCU/ 755/4/9 și se desfășoară în perioada 11 august 2020-29 decembrie 2023. 

Pe parcursul următorilor trei ani, proiectul își propune să asigure condițiile pentru identificarea, mobilizarea și testarea rapidă a minimum 120.000 de pacienți din estul țării, dintre care 70% aflați în situații de vulnerabilitate. Activitățile se vor desfășura câte șase luni în fiecare județ din regiunile Nord-Est și Sud-Est, începând cu județele Iași și Constanța. 

ARAS – ASOCIAȚIA ROMÂNĂ ANTI-SIDA, partener al UNIVERSITĂȚII DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE «GRIGORE T. POPA» din Iași, anunță lansarea, începând cu 15 aprilie 2021, a procedurii de afiliere a cabinetelor de medicină de familie aflate in contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru implementarea activității de screening. În prima etapă a proiectului se va efectua screening pentru persoanele din județele Iași și Constanța. Toate informațiile necesare pentru afiliere se găsesc pe paginile  www.arasnet.ro și www.livero2-est.umfiasi.ro 

Cabinetele de medicină de familie, afiliate în proiect, vor oferi servicii de depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B, D și C persoanelor care îndeplinesc următoarele condiții: au domiciliul/reședința în județul Iași sau Constanța, au vârsta peste 18 ani, nu sunt persoane lipsite de libertate și nu fac parte din categoria persoane gravide. Minimum 70% dintre persoanele care vor beneficia de aceste servicii vor fi persoane din grupuri vulnerabile. 

Serviciile medicale care urmează să fie oferite de către cabinetele de medicină de familie persoanelor vizate în acest proiect sunt: consultație preventivă, consultație, efectuare procedură testare, consultație post-testare și trimitere către centrele de diagnostic și tratament a cazurilor testate pozitiv. 

„Medicii de familie au rolul cel mai important în implementarea cu succes a proiectului. Ei sunt în contact permanent cu populația și sunt în prima linie aserviciilor medicale. Credem cu tărie că împreună putem contribui la eradicarea hepatitelor.” – Dr. Maria Georgescu, ARAS 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns