Nelu Tătaru propune ca laboratoarele ce fac teste COVID-19 să lucreze în trei ture, pentru a face faţă cererilor

Stiri

Numărul mare de cereri pentru efectuarea testelor COVID-19 venite din partea celor care vor să plece în concediu în străinătate a generat întârzieri în comunicarea rezultatelor acestor teste, a declarat duminică, la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Potrivit acestuia, ca urmare a suprasolicitării activităţii celor 133 de laboratoare care efectuează teste COVID-19 la nivel naţional, zilnic “rămân în aşteptare” aproximativ 6.000-7.000 de teste.

Ministrul Sănătăţii este de părere că singura soluţie pentru suplimentarea capacităţii de testare o reprezintă funcţionarea laboratoarelor acreditate în trei schimburi. “Noi în acest moment avem 133 de puncte de testare cu o medie de 19.000-20.000 de teste făcute, într-un ritm de două ture pe zi. În condiţiile în care aceste laboratoare vor avea şi capacitatea de trei ture pe zi, atunci putem să ne ducem spre 27.000-28.000 de teste pe zi şi pot fi compensate odată cu venirea cererilor de teste pentru cei care pleacă în concediu, la cerere. Au ajuns ca o mare parte din teste să rămână în aşteptare, cum sunt 6.000-7.000 de teste pe zi. Doar mărirea capacităţii acestor puncte pe care le avem acum, 133 de puncte, cu o tură suplimentară poate ajunge cu aceste teste la zero”, a afirmat Nelu Tătaru. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook

1 thought on “Nelu Tătaru propune ca laboratoarele ce fac teste COVID-19 să lucreze în trei ture, pentru a face faţă cererilor

 1. Pe lista actualizata a MS, sunt 116 centre nu 133, asa cum scrie in articol. Mai mult decat atat, pe aceasta lista nu se mai regaseste Laboratorul Clinicii Origyn Fertility Center din Iasi, care era si este autorizata sa faca aceste analize. Am prieteni care au dat 1000 lei pe 4 teste ca sa plece in concediu si s-au trezit in ziua plecarii ca laboratorul nu mai este pe lista. De ce? Nu stiu. Ei s-au riscat si au avut incredere in angajatii Origyn Fertility.
  Practic, ce inseamna ”acreditat” in aacets context? Care este actul normativ care spune cum se face acreditarea?
  Eu nu am regasit aceste informatii.
  Daca va uitati pe Lista publicata pe MS, toate punctele de recoltare fac parte dintr-un Program național si in mare parte sunt instituții de stat (spitale, clinici) si oar cateva private: Synevo, Praxis. Am sunat la Spitalul Sf Maria din Iasi, care este primul pe lista in Iasi . La intrebarea daca se fac teste (am intrebat pe 14 sau 15 iulie), mi-au raspuns ca inca nu , poate de luni (adica astazi 20 iulie). E clar ca la Spitalul de Cardiologie, la cel de Oncologie si la cel de Boli Infectioase, nici nu are sens sa sun.
  Am sunat la privat – Praxis ca sa fac programare. Surpriza, nu se fac programari – sunt prea multe persoane. Deci, mergi la coada sa faci testul ca sa pleci in concediu si risti sa pleci bolnav din cauza organizarii proaste la Centrul de recoltare.
  De ce sunt trecute centre care nu fac testari si sunt scoase peste noapte cele care erau recunoscute si la care am facut deja programare ? Daca Laboratoarele sunt autorizate sa faca aceste analize, de ce nu sunt pe listă?
  Repet intrebarea: Cine / ce act normativ spune ca aceste laboratoare trebuie acreditate si nu autorizate? Nu cumva s-a gresit la traducerea din limba engleza a vreunui document?
  Cei de la DSP inca nu stiu, am scris email si astept raspuns. La Ministerul Sanatatii, la 2 nr de telefon suna in continuu ocupat, iar la doua numere, nu raspunde nimeni, asa ca i-am intrebat si pe ei si astept raspuns.
  Este frustrant sa vezi cum in loc sa mearga lucrurile mai bine, ne impotmolim mai rau.

Lasă un răspuns