Organizația Salvaţi Copiii solicită măsuri urgente de protecţie a personalului medico-sanitar din maternităţi

Stiri

Salvaţi Copiii solicită dotarea personalului medico-sanitar din maternităţi cu echipamente de protecţie adecvate, precum şi testarea periodică anti-COVID-19 a acestuia.

“În urma numeroaselor apeluri pe care le-a primit de la neonatologi din maternităţile din ţară, Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Guvernului României să ia măsuri urgente de protecţie a personalului medico-sanitar din maternităţi şi secţiile de terapie intensivă neonatală”, afirmă Salvaţi Copiii.

Personalul medico-sanitar din maternităţile din România este la fel de expus infectării cu SARS-CoV2 ca oricare altul din alte spitale. Acest lucru s-a întâmplat la Maternitatea “Odobescu” din Timişoara, unde îngrijirea nou-născuţilor a fost compromisă prin contaminarea a 13 cadre medicale, care nu şi-au mai putut continua activitatea medicală. Acestora li s-au adăugat 11 mame cu nounăscuţi în îngrijire şi o femeie gravidă, confirmate pozitiv cu Covid-19, se arată în comunicat.  Salvaţi Copiii cere Guvernului adoptarea mai multor măsuri, printre care se numără: dotarea personalului medico-sanitar şi administrativ din maternităţi, cât mai rapid posibil, cu echipamente de protecţie adecvate şi în cantitate suficientă: măşti chirurgicale de unică folosinţă (după 1-4 ore aceste măşti nu mai sunt eficiente, se umezesc deseori); măşti de protecţie respiratorie de tip FFP2 şi FFP3 (pentru personalul care asistă la naşterile mamelor suspectate sau confirmate Covid-19, pentru resuscitare neonatală şi pentru nevoia acordării de îngrijiri în situaţii cu risc crescut de producere de aerosoli – resuscitare, ventilaţie mecanică invazivă şi non-invazivă, aspirarea secreţiilor etc.); halate de protecţie de unica folosinţă; ochelari de protecţie, mănuşi sterile şi nesterile de unica folosinţă; dezinfectanţi de nivel înalt cu efect bactericid, virucid şi fungicid.  Salvaţi Copiii solicită testarea anti-COVID-19 a gravidelor înainte de naştere (în special a celor care nasc în maternităţi de grad II şi III) şi evaluarea probelor cu prioritate, astfel încât rezultatul să fie transmis în maxim 24 de ore.

Organizaţia cere testarea anti-COVID-19 periodică a personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în maternităţi. Pentru maternităţile de grad II şi III, testarea trebuie făcută săptămânal pentru a izola cat mai rapid cazurile confirmate de infectare şi a evita astfel închiderea secţiilor/departamentelor de terapie intensivă neonatală, menţionează Salvaţi Copiii.

O altă cerinţă a Salvaţi Copiii este transmiterea de mesaje de informare prin mass-media pentru asigurarea viitoarelor mame că naşterea în maternitate este lipsită de riscuri şi pentru conştientizarea importanţei respectării măsurilor de prevenire a infectării cu COVID-19, atât pentru siguranţa lor şi a viitorilor lor copii, cât şi pentru siguranţa medicilor din maternităţi care le vor asigura îngrijirea corespunzătoare. De asemenea, un alt obiectiv important al informării gravidelor este ca acestea să fie în măsură să recunoască şi să transmită din vreme orice simptom specific îmbolnăvirii cu Covid-19 şi orice contact cu persoane infectate ori care provin din aşa-numitele “zone roşii” ale pandemiei, pentru a fi testate cât mai rapid, înainte de internarea în maternitate.

“Atragem atenţia asupra faptului că nou-născutul nu poate fi tratat de personal contaminat şi acest lucru se poate întâmpla şi atunci când o persoană este infectată, dar asimptomatică. Îngrijirile specializate ale nou-născuţilor prematuri nu pot fi acordate în siguranţă de categorii de personal medical – medici şi asistente – din alte specialităţi medicale.  Blocarea maternităţilor prin infecţii şi contaminarea personalului duce la creşterea morbidităţii şi mortalităţii neonatale şi materne nu doar prin infecţie Covid-19, ci şi prin afecţiuni comune prematurităţii şi specifice perioadei neonatale, morbiditate şi mortalitate care pot fi evitate prin aplicarea de protocoale locale stricte şi aplicarea măsurilor solicitate mai sus”, a adăugat Salvaţi Copiii. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns