Pacientul cu diabet zaharat şi infecţia cu COVID- 19

Stiri

Un material realizat de Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, “UMF Carol Davila”Bucuresti, vicepreședintele Comisiei Naționale de Diabet și Boli Metabolice, Ministerul Sănătății.

Ce este bine să cunoaştem

Coronavirus (COVID-19) este o infecţie virală a căilor respiratorii cu manifestări moderate spre severe ce includ: tuse, febră, dificultate de a respira. Simptomele se pot instala după expunerea la COVID-19 şi pot dura până la 14 zile. COVID-19 nu este o afecţiune respiratorie sezonierea obişnuită şi deci nu o consideraţi o banalitate.

Pacienţii cu boli cronice şi cu o vârstă înaintată sunt cei mai vulnerabili. Printre aceştia, pacienţii cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii alte diabetului, au risc crescut de contaminare şi de dezvoltare a simptomatologiei severe.

Categoriile de pacienţi vulnerabili:

  • Persoanele în vârstă >70 ani
  • Pacienţii cu boli cronice precum: afecţiuni cardiovasculare, boli cronice respiratorii, diabet, pacienţi cu boală cronică renală, pacienţii dializaţi, etc.
  • Pacienţii cu afecţiuni oncologice
  • Pacienţii cu boli autoimune

 Pacienţii cu diabet

Indiferent că este vorba de pacienţii cu Diabet tip 1 sau ţip 2, aşa cum se ştie, aceştia sunt mult mai vulnerabili la infecţii.

– Nu există un risc diferit între pacienţii cu tip 1 şi tip 2 de diabet, toţi sunt expuşi în aceeaşi măsură

– Controlul glicemic slab este un factor de risc crescut

– Prezenţa complicaţiilor diabetului sau alte boli cronice coexistente creşte riscul de infecţie cu COVID-19

– Durata evoluţiei diabetului zaharat şi vârsta pacientului (>70 ani) sunt factori de risc.

Ce trebuie să facem înainte de a ne îmbolnăvi

  1. Un stoc rezonabil de medicaţie curentă şi consumabile.

– Pregătiţi lista de medicaţie curentă şi rugaţi medicul curant/de familie/diabetolog să vă asigure medicaţia pentru o perioadă de minimum 3 luni (conform prescripţiei medicale). Menţionaţi inclusiv suplimentele pe care le luaţi.

– Pacienţii insulinodependenţi să aibe un stoc rezonabil de insulină în limita prescripiei.

– Să aveţi suficiente bandelete de testare a glicemiei. Verificaţi glucometrul dacă este funcţional.

– Să vă asiguraţi că aveţi suficiente teste pentru evaluarea corpilor cetonici.

– Dacă folosiţi pompe de insulină şi/sau senzorii de monitorizare glicemica, asiguraţi-vă că aveţi consumabile suficiente. Respectaţi indicaţiile de folosire ale acestora, nu prelungiţi utilizarea lor în afara recomandărilor.

– Pacienţii insulinodependenţi cu regim intensificat de insulină, în special cei cu diabet tip 1 să aibe o rezervă de glucagon (3-4 kit-uri) pentru corectarea hipoglicemiilor severe.

– Depozitaţi consumabilele folosite (ace/catetere/bandelete) separat şi predaţi-le unui punct farmaceutic/medical atunci când este posibil.

– Dacă aveţi un membru al familiei/mai mulţi, în vârstă, cu diabet ţineţi legătura telefonic cu aceştia.

  1. Date de contact/alte recomandări

– Să aveţi la dispoziţie numărul de telefon al medicului de familie/medicul diabetolog/farmacist şi un contact al unui membru al familiei/apropiat.

– Să aveţi o rezervă de alimente cu un conţinut de carbohidraţi simpli (băuturi îndulcite/glucoză/zahăr/bomboane îndulcite) pentru a putea corecta episoadele de hipoglicemie sau dacă se instalează imposibilitatea de a te putea alimenta normal.

Precauţii

– Limitaţi pe cât posibil aglomeraţia, staţi acasă cât mai mult posibil pentru a reduce riscul de contaminare comunitară.

– Asiguraţi-vă că menţineţi o distanţă suficientă între dvs şi restul persoanelor cu care interacţionaţi (între 1-3 m).

– Evitaţi drumurile care nu sunt urgente, încercaţi să apelaţi telefonic/online/aplicaţii serviciile de care aveţi nevoie. Dacă urmaţi să călătoriţi într-o ţară afectată de coronavirus, reprogramaţi.

– Dacă o persoană în jurul dumneavoastră este răcită/bolnava-evitati contactul.

Măsuri generale de prevenţie:

– Spălaţi riguros mâinile cu apă şi săpun minim 20 secunde (număraţi în gând până la 20). Nu o dată pe zi ci de fiecare dată după ce aţi intrat în casă/aţi atins clanţe, uşi, toalete, obiecte sanitare, aţi folosit liftul, alte suprafeţe mai ales în spaţii publice/înainte şi după masă/după ce tuşiţi/strănutaţi sau aţi atins faţa/înainte şi după determinarea glicemiei. Puteţi folosi şi substanţe dezinfectante cu minim 60% alcool.

– Nu folosiţi măşti şi mănuşi sau alte echipamente de protective dacă nu sunteţi bolnavi.

– Evitaţi să atingeţi faţa şi dacă aţi făcut-o spălaţi-vă imediat pe mâini, dezinfectaţi.

– Acasă păstraţi curăţenia şi dezinfectaţi riguros (obiectele sanitare/mânere/uşi/suprafeţe de lucru/telefoane/laprop-uri)

– Evitaţi internările programate/intervenţii chirurgicale dacă nu există o situaţie urgentă pentru prezentarea la spital.

– Nu luaţi medicamentele care credeţi dvs că sunt bune, anunţaţi medicul pentru orice modificare în tratament. Nu există niciun medicament/vacin/supliment nutritiv până în acest moment care să protejeze de infecţia cu COVID-19.

– Consumaţi fructe şi legume proaspete, mâncaţi puţin şi des şi respectaţi recomandările nutriţionale pentru fiecare masă (numărul de carbohidraţi).

Semne care trebuie să vă îngrijoreze:

– Tuse uscată persistentă

– Modificarea respiraţiei fie prin greutate la respiraţie sau lipsă de aer.

– Gât uscat

– Rinoree

– Durere/presiune persistentă în piept

– Febră persistentă

– Dureri de cap persistente

– Modificarea culorii buzelor sau tegumentului feţei (vineţii)

– Stare de confuzie

Când sunăm medicul curant/medical de familie:

– Când prezentaţi semnele de mai sus/se agravează

– Când valorile glicemice sunt foarte mari sau foarte mici în mod repetat

– Când depistaţi corpii cetonici în urină

– Urinare mai frecventă decât în mod normal (mai ales în timpul nopţii, sete extremă indiferent de cantitatea de lichide comsumata, gură uscată, dureri de cap, dureri de stomac, slăbiciune, stare oboseală marcată.

– Când este necesară ajustarea dozelor de insulină/medicaţie/aport alimentar/carbohidraţi

– Când aţi rămas fără medicaţie/consumabile

– Orice altă stare legată de situaţia dvs (alte infecţii/răceli/vărsături/diaree) sau dacă nu vă simțiți bine, indiferent de motiv.

Dacă v-aţi îmbolnăvit sau suspicionaţi acest lucru, ce puteţi face:

– Beţi o cantitate de lichide suficiente, hidrataţi-vă corespunzător, minim 2l preferabil apă. Dacă aveţi dificultăţi în a vă hidrata, încercaţi la fiecare 15 minute să consumaţi lichide în cantitate mică. Limitaţi consumul de cafea/băuturi cu cafeină.

– Nu renunţaţi la tratamentul pe care îl urmaţi curent indiferent despre ce tip este vorba (antidiabetic, antihipertensiv, antidislipidemic). Dacă nu vă puteţi alimenta normal sunaţi medical diabetolog pentru reevaluarea medicaţiei.

– Dacă valoarea glicemiei coboară sub 70 mg/dl consumaţi alimente ce conţin carbohidraţi simpli, 15grame: glucoză, miere, zahăr, sucuri din fructe, băuturi cu zahăr, bomboane/dropsuri, şi verificaţi după 15 minute glicemia pentru a vă asigura că aceasta a crescut peste 70mg/dl. Verificaţi şi valorile glicemiilor postprandiale (la 2 ore după masă) şi la ora 3 noaptea.

– Dacă valoarea glicemiei este peste 250 mg/dl verificaţi prezenţa corpilor cetonici în urină şi sunaţi medical în situaţia în care descoperiţi testul pozitiv.

– Dacă folosiţi senzori de monitorizare glicemica şi aţi luat acetaminofen este bine să verificaţi valoarea glicemiei prin efectuarea unui test cu glucometrul.

– Monitorizaţi tensiunea.

– Monitorizaţi temperatura.

Dacă aţi avut contact cu o persoană suspectă/confirmată cu COVID-19 sau dacă ați călătorit recent în străinătate și credeți că ați putut fi expus la coronavirus:

– Limitaţi contactul cu alte persoane

– Sunaţi cât mai repede la medicul de familie/112

– Tel verde:0800800358

– Consultaţi pagina Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne: www.dsu.mai.gov.ro/.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns