Scalarea dentară – Detartrajul

Articole

Scalarea dentară se referă la acel proces ce constă în curățarea dinților de placa dentară și tartrul dentar de sub linia gingiei, pentru a preveni inflamarea gravă a gingiilor si apariția bolilor gingivale.

Ce este scalarea profundă și de ce am nevoie de ea?

De multe ori credem că sănătatea noastră orală începe și se termină cu dinții, dar gingiile noastre joacă un rol la fel de important, nu doar în sănătatea noastră orală ci și în bunăstarea generală a cavității bacale.

Boala parodontală, crește probabilitatea apariției bolilor de inimă la indivizi cu până la 20%. Menținerea sănătății parodontale poate salva vieți iar atunci când este indicat, se folosește scalarea profundă, numită și scalare subgingivală, pentru a menține gingiile sănătoase și ferite de afecțiuni precum Parodontoza.

Ce este scalarea profundă?

Gândiți-vă la „scalare profundă” ca la o curățare în profunzime. În timpul controalelor dentare de rutină, igieniștii curăță dinții de obicei până la linia gingiei. În scalarea profundă, dentistul sau igienistul îndepărtează placa și tartrul de pe dinți și de sub linia gingiei din zona de “buzunar” dintre dinți și gingii care se formează atunci când inflamația este prezentă. Astfel, țesutul gingival este împins ușor înapoi. Apoi, medicii stomatologi fac o procedură numită planificare a rădăcinilor, în care suprafețele expuse ale rădăcinilor sunt netezite pentru a îndepărta agenții inflamatori cum ar fi calculul, microorganismele și toxinele care promovează reatașarea gingiilor.

Scopul scalării profunde și al planificării rădăcinii se referă la tratarea parodontiței sau a bolii gingivale, determinând în mod optim boala să intre în remisie. Studiile arată că scalarea profundă și planificarea rădăcinii, împreună sunt o procedură non-chirurgicală extrem de eficientă pentru tratamentul bolii gingivale.

De ce ar avea nevoie un pacient de scalare profundă?

Scalarea profundă se face numai atunci când este prezentă boala gingiilor numită și Parodontoză. De obicei, boala gingiilor în stadiul incipient este tratată cu o curățare dentară profesională. Atunci când boala a avansat, trebuie încorporată scalarea profundă și planificarea rădăcinii în tratament. În acest stadiu avansat, dacă gingiile sunt lăsate netratate, încep să se îndepărteze de dinți și să formeze buzunare unde este prinsă placa. Tratamentul poate preveni astfel consecințele nefericite ale pierderii oaselor și a dinților.

Ce voi experimenta în timpul tratamentului de scalare profundă?

Este firesc să ai emoții înainte de orice fel de procedură dentară, dar știind la ce să te aștepți, te poate ajuta să te simți în largul tău. Ceea ce urmează, este o scurtă privirede ansamblua supra a ceea ce se întâmplă în timpul scalării profunde și a planificării rădăcinii, dar nu ezitați să vă întrebați stomatologul la ce vă puteți aștepta pentru o procedură specifică.

La începutul procedurii este posibil să fie aplicat anestezic local pe zonele tratate. Acest lucru înseamnă că veți fi treaz pentru procedură și este posibil să simțiți o presiune și un disconfort ușor dar nu veți simți durere.

Curățarea profundă are două părți. În primul rând, medicul dentist vă va scala dinții folosind fie un instrument manual, cum ar fi un scaler parodontal sau o chiuretă, fie un instrument cu ultrasunete. Această scalare îndepărtează placa și tartrul de deasupra și de sub linia gingiei. Apoi, medicul dentist va efectua planificarea rădăcinilor pentru a vă ajuta gingiile să se atașeze la starea normală.

La ce mă pot aștepta după tratament?

Ca orice procedură dentară, este posibil să simțiți o anumită sensibilitate a dinților și chiar un pic de durere pentru câteva zile după tratament. Datorită procedurilor realizate în structura gingiei, se pot simți pentru o perioadă, mici leziuni. De asemenea, nu este neobișnuit ca gingiile să vă sângereze o cantitate mică, dar dacă sângerarea nu se va opri sau pare excesivă,trebuie să vă contactați medicul stomatolog cât mai repede.

În funcție de circumstanțele dvs., vă recomandăm fie o clătire cu apă sărată pentru a calma durerile gingiilor și pentru a menține infecția la distanță, fie o clătire antibacteriană. Uneori, putem introduce antibiotice direct sub gingie care tocmai a fost curățată.

Există momente în care boala gingiilor a avansat până la punctul în care sunt necesare două tratamente. Indiferent, odată ce scalarea a fost finalizată, veți reveni pentru o scurtă vizită, astfel încât să poată fi verificat modul în care s-au vindecat gingiile și pentru a fi asigurat faptul că țesutul gingival s-a atașat cu succes la rădăcinile plane.

Pentru mai multe informații în ceea ce privește sănătatea orală, nu ezitați să vizitați pagina DentFactory!

https://www.dentfactory.ro/blog

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

 

Lasă un răspuns