Site icon eMedic.ro

Avocat Chiș Mihaela: infecțiile nosocomiale și relația acestora cu virusul covid-19

Legislația națională impune unităților medicale obligația de a declara și de a raporta infecțiile nosocomiale, denumite și infecții asociate asistenței medicale – IAAM. În pofida numeroaselor cazuri de infecții asociate asistenței medicale, nu a fost identificată o Listă națională cu infecțiile nosocomiale, așa cum ar fi fost acestea declarate și raportate. Această Listă trebuia întocmită de către Ministerul Sănătății sau ANMCS, ca urmare a raportărilor realizate de către unitățile medicale. O atare obligație nu a fost îndeplinită nici pe durata perioadei pandemice, când internările și decesele din unitățile medicale au fost deosebit de numeroase.

Relația dintre infecțiile nosocomiale și COVID-19;

Infecțiile intraspitalicești trebuie raportate către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, pe site-ul www.anmcs.gov.ro. Aceste raportări nu pot fi regăsite pe site-ul www.anmcs.gov.ro, deși au caracter public. Publicul și pacienții sunt îndreptățiți să cunoască infecțiile din fiecare unitate medicală, tocmai pentru a adopta măsuri de pregătire individuală, dar, mai ales, pentru a evita internarea într-o anumită unitate medicală. Nu poate fi identificată o listă cu infecțiile nosocomiale (a cărei întocmire este obligatorie), așa cum au fost acestea raportate de către unitățile medicale.

Acest tip de infecții a avut cea mai largă sferă de răspândire pe durata perioadei pandemice, datorită ventilației mecanice. În această perioadă, au fost denunțate, deosebit de frecvent, însemne de afectare pulmonară în cazul pacienților diagnosticați cu COVID-19. Nu s-a arătat niciodată dacă au fost continuate investigațiile necesare, după radiografie, pentru a diferenția pneumonia (infecțiile pneumococice) de virusul SARS-Cov-2 (COVID-19). Pneumonia se împarte în două categorii mari, reprezentate de (a) pneumonia comunitară sau comună și (b) pneumonia asociată asistenței medicale. La rândul său, pneumonia asociată asistenței medicale se împarte în două subcategorii (i) pneumonia asociată ventilației mecanice și (ii) pneumonia dobândită în spital. Diferențierea acestora se face prin analize pentru bacteriile pneumococice. Această distincție este realizată de către literatura de specialitate medicală.

Câte infecții nosocomiale au fost raportate pe durata pandemiei?

Ministerul Sănătății a admis, în unanimitate cu literatura medicală de specialitate, că „În orice secție de terapie intensivă, studiile arată că în primele 48 h se produce colonizarea pacientului cu bacterii multirezistente. (…) Studiile arată că în apariția pneumoniei asociate ventilației factorii de risc sunt: spitalizarea prelungită la terapie intensivă, ARDS (sindrom de detresă respiratorie acută), sedarea, imunosupresia și poziția pacientului. În cazul pacienților COVID se întâlnesc toți cu acești factori de risc. Incidența pneumoniei asociate ventilației în cazurile COVID este aproape dublă față de cea a pacienților NON-COVID (22,5 față de 15,4 la 1000 zile). Datele sunt preluate dintr-un studiu din anul 2021 publicat în Critical Care Medicine * revistă de terapie intensivă, luna martie 2022, volumul 50, pagina 522-524).” Pe durata perioadei pandemice a fost administrat, cel mai frecvent, tratamentului cu ventilație mecanică, de către medici care nu aveau specialitatea ATI sau medicină de urgență. S-a evidențiat un mediu propice pentru incidența tuturor factorilor de risc, care favorizează contactarea infecțiilor pneumococice, pentru care nu a fost adoptat, până în prezent, un Ghid de practică medicală, la nivel național.

În aceste situații nu putem decât să lăsăm deschisă întrebarea privind numărul infecțiilor nosocomiale raportate pe durata pandemiei CODIV-19, care ridică serioase dubii asupra cauzei reale a deceselor persoanelor infectate cu COVID-19 sau infecții pneumococice. Cauzele neîndeplinirii acestor obligații pot reprezenta veritabile motive de malpraxis medical, caz în care este utilă consultarea opiniei unui avocat specializat în malpraxis medical.

Principalele surse de informare:
1. Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate – www.anmcs.gov.ro.
2. Joseph Loscalzo, Harrison, Pneumologie și terapie intensivă, ed. a II a, ed. All, București, 2017, pag. 105;
3. Chiș Mihaela – Avocat specializat Malpraxis Medical – www.chismihaela.ro

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .

Exit mobile version