Site icon eMedic.ro

Ce urmează mai departe după demonstrațiile de ieri ale Federației “Solidaritatea Sanitară” din România

Pentru a înțelege corect ceea ce urmează să facem este util să înțelegeți atribuțiile organizațiilor sindicale în privința ORGANIZĂRII protestelor și a DESFĂȘURĂRII protestelor, din punct de vedere legal.

(1) O federație sindicală (împreună cu sindicatele membre) poate ORGANIZA ȘI DESFĂȘURA împreună cu proprii membri protestele de tipul pichetărilor și mitingurilor/demonstrațiilor. Federația „Solidaritatea Sanitară” a desfășurat cu proprii membrii o serie întreagă de pichetări și a sfârșit ceea ce poate face de una singură cu demonstrația de ieri. Adică, noi am făcut tot ce ținea doar de noi.

(2) O federație sindicală reprezentativă poate doar ORGANIZA o grevă generală. DESFĂȘURAREA unei greve generale se face pe baza participării angajaților (membri sau nemembri) care au semnat în acest sens pe listele speciale (în acest caz contează doar semnăturile pe listele sindicatelor afiliate la Federația „Solidaritatea Sanitară”). În grevă pot intra propriu-zis doar angajații, prin încetarea lucrului.

După ce am finalizat toate acțiunile care-i intră în atribuții, inclusiv crearea cadrului necesar pentru organizarea unei greve, Federația „Solidaritatea Sanitară” trece acum la evaluarea disponibilității angajaților din sănătate (membri și nemembri) de a participa la grevă.

Primul pas îl constituie verificarea listelor cu semnăturile pentru grevă.

După care se întrunește organismul colectiv de conduce (Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară”), în cadru căruia reprezentanții sindicatelor membre evaluează situația și decid în privința grevei. Decizia este făcută apoi publică.

În condițiile în care Ordonanța de Urgență (OUG) privind creșterea salariilor de bază din sănătate a fost publicată aseară (11.03.2024) în Monitorul Oficial, această evaluarea prealabilă deciziei privind greva include și un referendum rapid în rândul celor au semnat pentru grevă. Forma de desfășurare se va baza pe un mecanism care să-i ajute pe angajați să înțeleagă corect și complet impactul pe care-l are OUG-ul asupra veniturilor lor salariale. (Modalitatea de desfășurare a referendumului va putea fi accesată rapid, toți semnatarii fiind informați în mod direct în următoarele două sau trei zile).

Merită reținut un aspect esențial:

– Înainte de declanșarea grevei decizia aparține organului colectiv de conducere al federației reprezentative care o organizează.

– După declanșarea grevei decizia aparține participanților la grevă, ea trebuind adoptată în baza unui referendum.

Chiar dacă nu suntem (încă) în timpul grevei, deoarece între timp a intervenit OUG-ul cu unele creșteri ale salariilor de bază utilizăm mecanismul referendumului. Motivul este simplu: acțiunile noastre de protest sunt organizate și desfășurate exclusiv în interesul angajaților din sănătate.

Așa cum am afirmat în mod public și cum o demonstrează documentele, intenția Federației „Solidaritatea Sanitară” este de-a organiza greva generală. Acum trebuie să constatăm măsura în care acestei intenții îi corespunde în continuare o dorință de participare semnificativă.

PS: Angajații care doresc în continuare să semneze pentru grevă (în condițiile în care fiecare semnătură dată înainte de decizie contează) pot semnala această dorință pe site-ul dedicat de noi grevei (greva-in-santatate.ro).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .

Exit mobile version