Site icon eMedic.ro

Comunicat al Colegiul Medicilor din România

COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMÂNIA

BIROUL EXECUTIV

 Declarația CMR asupra considerațiilor în materie de drepturi ale Omului legate de pandemia cu COVID-19

 

¹  Conventia pentru protectia persoanelor fata de tratarea automatizata a datelor cu caracter personal (STCE nr.108)

²  Conform articolului 26 si sub rezerva conditiilor precizate in acest articol, finalitatile pentru care pot fi aduse restrictii in exercitarea drepturilor si a dispozitiilor de protectie continute in Conventia de la Oviedo sunt siguranta publica, prevenirea infractiunilor penale, protectia sanatatii publice si protectia drepturilor si libertatilor celorlalti.

Nu comentăm deciziile Curții Constituționale a României, nici a Guvernului. Facem doar cateva precizări și recomandări.

Suntem convinși de necesitatea imperioasa și justificată medical, etic și legal a izolării ca măsură de prevenție. Dacă la începutul epidemiei/pandemiei măsurile luate atât de către autorități, de către profesioniștii din sănătate, de către cetățeni, au fost dirijate împotriva fricii tuturor de necunoscut, astăzi avem mijloace obiective și date atât statistice cât și medicale care pot genera acțiuni cu caracter științific.

Nu avem jurisdicție în ceea ce privește alte categorii profesionale și sociale, dar asupra medicilor avem.

Nu încercăm să limităm dreptul la opinie al colegilor noștri, dar avem prevederi în Codul Deontologic care spun clar că opiniile medicale, atât cele conforme cât și cele neconforme celor “ oficiale“, vor fi discutate și validate doar în forurile academice și abia apoi vor putea fi tratate la TV sau în mediile virtuale!!

Asemenea atitudini generează neîncredere în politica sanitară a Guvernului, pe de o parte, iar pe de altă parte aduc cel puțin o ofensă la adresa miilor de profesioniști din sănătate, care de cel puțin patru luni luptă cu pandemia, salvează vieți atunci când pot, cu prețul sănătății lor, dar mai ales cu prețul distanțării de familiile lor, de cei dragi. Comentariile despre care vorbim frustrează profund pe aceia dintre noi care de la debutul pandemiei nu ne-am îmbrățisat copiii si familia, nu ne-am întâlnit prietenii, nu am putut organiza nunți, botezuri, ori nu am putut să ne înmormântăm tradițional morții.

Etica este o disciplină vie, valorile sale nu sunt mereu aceleași pretutindeni și în toate timpurile. Nu este suficient să citesti Kant, Aristotel, Spinoza, Rawls sau chiar să ții cursuri despre acestea. Dacă nu este și trăită, etica devine și ea una din formele fara fond.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version