Site icon eMedic.ro

De ce să rezolvi cât mai repede problema anxietății

În continuare, îți vom prezenta ce trebuie să știi despre anxietate și când să mergi la medic.

Știai că anxietatea este o afecțiune psihologică prezentă la un număr tot mai mare de oameni la nivel global? Aceasta poate să fie temporară sau poate să fie prezentă în fiecare zi, pe perioade lungi. De cele mai multe ori, semnele acesteia sunt ignorate sau subestimate.

Din nefericire, mulți oameni ezită să caute ajutor, fie din teama de stigmatizare, fie din lipsa unei înțelegeri clare a simptomelor și consecințelor anxietății netratate. De aceea, este important să recunoști semnele anxietății și să iei măsuri atunci când simți că anxietatea te depășește, pentru a preveni agravarea simptomelor și afectarea sănătății. Consultarea unui specialist îți poate schimba viața și te poate ajuta să recâștigi controlul asupra stării de bine și să eviți complicațiile pe termen lung. În continuare, îți vom prezenta ce trebuie să știi despre anxietate și când să mergi la medic.

Cum se manifestă misterioasa anxietatea

Anxietatea nu are manifestări ,,uniforme”, ceea ce înseamnă că variază de la om la om și chiar și de la zi la zi, pentru aceeași persoană. Printre manifestările comune ale anxietății se numără senzația de teamă sau de neliniște continuă, dificultăți de concentrare, probleme cu somnul, tensiune musculară și o stare constantă de alertă.

Anxietatea se poate manifesta adesea și prin simptome fizice, cum ar fi transpirația excesivă, palpitațiile, tremuratul și dificultățile de respirație. Aceste simptome pot apărea ocazional, în special în situații stresante, însă atunci când devin o constantă în viața de zi cu zi, este un semn că anxietatea a depășit limitele considerate obișnuite pentru diverse situații și este nevoie sa consulți un medic.

Dacă nu este diagnosticată și tratată în mod corespunzător, anxietatea poate provoca atacuri de panică, o stare intensă de frică, acompaniată de simptome fizice extreme care induc o senzație de pericol iminent, ceea ce îți poate afecta viața de zi cu zi.

Cele mai comune cauze ale anxietății

Se ști că în unele cazuri, anxietatea este declanșată de factori de mediu, cum ar fi stresul prelungit la locul de muncă, problemele familiale sau presiunea socială. Stresul cronic sau o experiență traumatică, precum pierderea unei persoane dragi sau un accident, pot provoca o anxietate accentuată și de durată.

De asemenea, anxietatea poate fi cauzată de factori biologici, cum ar fi dezechilibrele chimice din creier care influențează starea de spirit și reacțiile emoționale. Și istoricul familial joacă un rol important, deoarece persoanele cu rude care suferă de anxietate au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.

Anxietatea poate fi amplificată și de obiceiuri de viață nesănătoase, cum ar fi consumul excesiv de alcool, lipsa de somn sau o dietă necorespunzătoare. Factorii care contribuie la dezvoltarea anxietății pot varia de la o persoană la alta, însă recunoașterea lor poate facilita tratamentul.

Cum îți poate afecta anxietatea corpul

Anxietatea netratată poate avea efecte serioase asupra corpului și poate duce la probleme de sănătate pe termen lung. În primul rând, anxietatea continuă poate slăbi sistemul imunitar, făcându-te mai vulnerabil la infecții și alte afecțiuni.

Poate contribui și la apariția sau agravarea unor probleme cardiace, prin creșterea tensiunii arteriale și a riscului de boli coronariene. Anxietatea prelungită afectează și sistemul digestiv, cauzând adesea probleme precum sindromul de colon iritabil, balonarea sau crampe abdominale.

Musculatura este și ea afectată de tensiunea constantă asociată cu anxietatea, iar durerea musculară și durerile de cap pot deveni parte din rutina zilnică. Când corpul este expus continuu la stări de anxietate, nivelul de energie scade considerabil, iar calitatea somnului suferă.

De ce să mergi cât mai repede la medic

Este esențial să mergi cât mai repede la medic atunci când anxietatea îți afectează calitatea vieții. Tratamentele pentru anxietate sunt mult mai eficiente atunci când sunt aplicate timpuriu, iar medicul te poate ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă cu tine, oferindu-ți un plan de tratament care să includă terapie, medicație sau o combinație a celor două. Un medic specialist îți poate oferi îndrumarea necesară pentru a învăța tehnici de gestionare a stresului și pentru a identifica factorii declanșatori ai anxietății, reducându-ți astfel starea de neliniște și îmbunătățindu-ți calitatea vieții.

Poți apela și la Centrul Medical Laura Catană

Dacă simți că anxietatea îți afectează viața și dorești să redevii tu însuți, poți apela cu încredere la Centrul Medical Laura Catană. Centrul a fost creat pentru a oferi pacienților o experiență unică și plăcută, în care pacientul nu primește doar medicație, ci și o serie de servicii conexe menite să sprijine recuperarea completă. Spre deosebire de spitalizarea tradițională, Centrul Medical Laura Catană îmbină tratamentele cu o atmosferă prietenoasă, care să minimalizeze impactul psihologic al statutului de „pacient”.

Optimizarea experienței pacienților printr-un mediu călduros și un program de activități specifice reprezintă prioritatea tuturor medicilor și angajaților. Centrul Medical Laura Catană contribuie la o recuperare mai rapidă și mai eficientă, ajutând pacienții să facă față provocărilor de zi cu zi. Aici, tratamentul medicamentos este completat de evaluări și intervenții psihoterapeutice validate științific.

Echipa Centrului Medical Laura Catană este formată din specialiști cu o abordare calmă și empatică, ceea ce contribuie la creșterea încrederii pacienților în tratament și la obținerea unor rezultate pozitive.

Dacă te confrunți cu anxietate sau știi pe cineva căruia această afecțiune nu îi da pace, ai mai jos datele de contact ale Centrului Medical Laura Catană.

Articol sponsorizat de Centrul Medical Laura Catană

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .

Exit mobile version