Site icon eMedic.ro

Dr. Alexandru Rafila: „Eliminarea cancerului de col uterin este posibilă prin strategii de prevenție integrate”

HPV este virusul responsabil pentru 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și alte 500 cazuri de cancer înregistrate anual în România

„Comitetul de experți al Organizației Mondiale a Sănătății, reunit în octombrie 2019,recomandă vaccinarea HPV. În momentul de față, eliminarea cancerului de col uterin este posibilă prin strategii de prevenție integrate,” a declarat dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie.
El a spus că primele doze de vaccin împotriva infecției cu HPV au fost achiziționate de Ministerul Sănătății, și că în perioada următoare „se va administra vaccinul fetițelor pentru care părinții vor face o solicitare în acest sens”. Acesta este startul programului de prevenție al cancerului de
col uterin din România. Rafila a mai spus și că „ne interesează compensarea ca mecanism de acces la vaccinuri și vaccinare și femeile adulte pot fi vaccinate împotriva HPV.”

În România, în fiecare an, peste 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual – echivalentul populației unei localități din mediul rural) și locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii. Cancerul de col uterin este pe locul al doilea,după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România.
În prezent, România înregistrează o mortalitate prin cancerul de col uterin de 20 de ori mai mare decât cea din Islanda, de 4 ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană, de 2 ori mai mare decât cea din Macedonia, Belarus sau Ucraina.
Cea mai eficientă metodă de prevenire a infecției cu HPV este vaccinarea. În România,vaccinarea anti-HPV este inclusă în Calendarul Național de Imunizare, pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani și, din această toamnă, vaccinarea a fost inclusă în cadrul PNI (Programului Național de Imunizare) pentru fetele ai căror părinți au depus o solicitare la medicul de familie în cursul anilor 2017 si 2018. Ideal, vaccinul trebuie administrat înaintea începerii vieții sexuale sau a infectării cu virusul, deoarece efectele vaccinului scad pe măsura creșterii numărului de parteneri sexuali.

Beneficiile programelor ample de vaccinare împotriva HPV încep să se vadă în mai multe țări din lume. Spre exemplu, Australia preconizează că peste 20 de ani va deveni prima țară care va reuși eradicarea cancerului de col uterin. Această performanță va fi realizată dacă se menține stadiul actual al programului de vaccinare și screening. În 2007, Australia a fost printre primele țări care au introdus un program de vaccinare împotriva HPV, virusul responsabil de cazurile de cancer de col uterin.

Pericolul infecției cu HPV
HPV (Human Papillomavirus) este o infecție virală care se transmite între oameni prin contactul pe piele și poate determina mai multe afecțiuni, printre care cancerul de col uterin, cancer anal,cancer orofaringian și alte tipuri rare de cancer.
Este estimat că 5% din cele 14 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual în întreaga lume sunt cauzate de infecția cu un tip de HPV de risc înalt. Acest procent ar presupune peste 640.000 de cazuri noi an de an.
Cancerul de col uterin apare prin multiplicarea necontrolată a celulelor ce căptușesc colul uterin. Spre deosebire de alte cancere, cancerul de col uterin se dezvoltă lent, trecând prin stadiul de leziune precanceroasă. Descoperite și tratate în stadii incipiente, leziunile colului uterin se pot vindeca complet.

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt tranzitorii, 90% dintre ele se vindecă de la sine în decurs de doi ani însă infecțiile persistente cu HPV cresc riscul apariției cancerului de col uterin. Astfel,virusul HPV a fost identificat în 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate.
Cea mai frecventă cale de transmitere a acestei infecții este cea sexuală, prin contactul cu zona infectată a unuia dintre parteneri. Leziunile precanceroase și cancerul de col uterin în stadii incipiente pot fi descoperite prin testarea periodică Babeș-Papanicolau.
Infecția cu HPV poate fi eliminata prin vaccinare.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version