Site icon eMedic.ro

Dr. Tudor Toma despre Chest Ultrasound Masterclass: Sperăm ca aceste activități să ajute la promovarea unei medicini bazate pe protocol, pe dovezi, pe soluții clinice rapide

Evenimentul “Chest Ultrasound Masterclass” face parte din caravana medicalo-ştiinţifică ce va debuta la Iaşi în data de 4 Aprilie 2020.

Programul sesiunilor de Masterclass este asemănător ca structură și conținut educațional cu programele desfășurate în alte locații din Europa: Londra, Florența, Chișinău, București.

Au început deja înscrierile pentru participarea la acest eveniment cu totul inovator pe piaţa evenimentelor medicale de profil.

Pentru a afla mai multe am luat legătura cu unul dintre organizatori, dr. Toma Tudor, care a avut amabilitatea să ne pună la dispoziţie mai multe informaţii despre „Chest Ultrasound Masterclass”.

Domnule doctor, mai întâi am rugămintea să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră!

Ce pot să vă spun despre mine… eu am fost educat în Iași, sunt din Iași, am făcut Facultatea de Medicină Generală la Iași. Am absolvit în 1993, apoi am făcut rezidențiatul pe specialitatea pneumologie la Iași. 

Din anul 2000 am venit la Londra ca doctorand la Imperial College. Am terminat doctoratul în 2004 cu o teză în care am prezentat un tratament nou, de bronhoscopie intervențională pentru pacienții cu emfizem. 

Din 2004 am lucrat în continuare la Londra, mai întâi într-un serviciu de terapie intensivă, apoi într-un serviciu de pneumologie. Din 2007 lucrez în același spital, un spital mare din sud-estul Londrei, ca medic consultant de boli respiratorii și senior lecturer la King’s College.

Cum s-a ajuns la ideea “CHEST ULTRASOUND MASTERCLASS”?

Din anul 2008 am dezvoltat în acest spital un serviciu de ecografie toracică la patul bolnavului și am publicat metodele care pot fi folosite în acest scop, iar pe o parte dintre aceste metode am încercat să le transferăm și în România.

Începând din 2009 organizăm în fiecare an la Vama, în Bucovina, un simpozion Româno-Britanic, unde discutăm despre protocoalele din medicina respiratorie.

Astfel, pornind de la activitatea clinică curentă din Londra, de la activitățile educaționale pe care le avem la Londra, dar și în România și stimulați de feedback-ul de la aceste manifestări, am dezvoltat un program specific de discuție pe marginea protocoalelor de ecografie toracică. 

Practic, acum extindem  acest program într-un turneu european și primul eveniment din această serie este organizat la Iași, pe 4 aprilie 2020. 

Căror cerinţe răspunde acest curs?

Ecografia toracică la patul bolnavului s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, datorită evoluției tehnologiei, existând astăzi ecografe mici, portabile, care oferă o imagine foarte bună. 

Aceste ecografe au permis dezvoltarea unor protocoale de examinare clinică care oferă rapid informații mult mai precise decât informațiile care se pot obține doar stând de vorbă cu pacientul sau examinând cu stetoscopul. 

Ecografia la patul bolnavului este așadar o extindere a examenului clinic și nu este același lucru cu examenul efectuat de radiologi în cabinetele sau serviciile specializate.

Ca urmare, medicii care vin în contact cu pacientul și care nu sunt radiologi trebuie să învețe tehnici noi de examinare și de interpretare a imaginilor, iar noi contribuim cu experiență, metodă și protocoale, pe care le discutăm și le transferăm colegilor clinicieni. 

Ecografia toracică vine în întâmpinarea nevoilor unei anumite specialităţi medicale?

Ecografia toracică clinică este utilă nu doar pneumologilor, ci și cardiologilor, interniștilor, intensiviștilor, medicilor de urgență, dar și medicilor de familie. 

La universitatea din Londra avem o grupă de studenți care învață ecografia la patul bolnavului chiar din facultate, odată cu examenul clinic clasic, ceea ce arată cât de importantă devine această metodă pentru un număr mare de clinicieni.

Care este scopul acestui masterclass? Există modalităţi concrete de implementare a tehnicilor pe care le predaţi,  în medicina românească, în stadiul actual?

Scopul masterclass-ului de la Iași este de a promova protocoalele de ecografie toracică și de a discuta împreună cu cursanții cum pot ajuta aceste protocoale la rezolvarea unei probleme clinice, la obținerea rapidă a unui diagnostic. 

Metodele de prezentare de la masterclass sunt bazate pe concepte educaționale moderne. Prezentările tip power-point sunt limitate la 20 de minute și sunt simple, pe o structură asemănătoare prezentărilor TED.

Sunt numeroase micro-ateliere structurate pe o anumită problemă unde fiecare coleg are ocazia să demonstreze și să discute cu un instructor, la fel ca la un masterclass de muzică, de exemplu.

În plus, am introdus și o competiție în care suntem împărțiți în echipe și trebuie să simulăm rezolvarea unui caz clinic cu anumite particularități. 

Structura și conținutul programului educațional sunt standardizate și totul este la fel cu programele pe care le organizăm în alte locații din Europa, cum ar fi Londra sau Florența, iar lectorii sunt toți persoane cu experiență clinică substanțială în ecografia toracică.

Eu și cu dr. Mariana Floria suntem autorii singurei cărți de ecografie toracică din România, care a apărut în 2019 la Editura Medicală, iar Natalia Buda, și ea lector la evenimentul din aprilie de la Iași, este autoarea unei cărți de referință pe aceeași temă, în Polonia.

La program contribuie și alți colegi din Iași, cum ar fi doctorii Andreea Mârza și Alexandru Horaicu care tocmai s-au întors dintr-un stagiu de ecografie toracică de la Brescia, și colegii de la Chișinău, reprezentați de dr. Oxana Munteanu, care au un centru de simulare pentru ecografie și bronhoscopie intervențională. 

Cine sunt cursanţii dumneavoastră? Cui îi este adresat acest masterclass?

Cursul este deschis medicilor din specialitățile menționate, dar avem și 10 locuri rezervate studenților, cu mențiunea că numărul total de locuri este limitat la 30, datorită aspectului practic și timpului necesar pentru ca fiecare să poată efectua examinări. 

Sperăm ca aceste activități să ajute la promovarea unei medicini bazate pe protocol, pe dovezi, pe soluții clinice rapide și să ne mențină pe toți într-o rețea de colaborare profesională din care să învățăm cu toții. – a declarat pentru MEDIjobs dr. Tudor Toma.

Organizatorii evenimentului de la Iași sunt Dr. Mariana Floria, MD, PhD, FESC, Associate Professor, Iași, România şi Dr. Tudor Toma, Consultant Respiratory Physician, PhD, FRCP, Londra, Marea Britanie.

Dr. Mariana Floria este medic primar în Cardiologie şi Medicină Internă. Are competenţă în Ecocardiografie transtoracică, Ecocardiografie şi Ultrasonografie generală. Este membru al Comisiei de Etică a Cercetării în cadrul Spitalului de Urgenţă “Sf. Spiridon”, Comisiei de Etică a Cercetării în cadrul U.M.F. Iaşi, Societăţii Române de Medicină Internă, Societăţii Române de Cardiologie, Asociaţiei Europene a Ritmului Inimii, Societăţii Europene de Cardiologie, Societăţii Europene de Îngrijire Cardiovasculară Acută şi Asociaţiei Europene a Imagisticii Cardiovasculare. Este autor principal a 3 cărţi şi coautor la 10 cărţi şi 56 de capitole.

Lectorii care au confirmat prezenţa la eveniment sunt:

Dr. Natalia Buda, Gdansk, Polonia

Dr. Marco Trigiani, Florenţa, Italia

Dr. Oxana Munteanu, Chișinău, Moldova

Dr. Doina Rusu, Chișinău, Moldova

Dr. Smaranda Radu, Iași, România

Dr. Andreea Mârza, Iași, România

Dr. Alexandru Horaicu, Iași, România

Dr. Smaranda Filip, Iași, România

Invitați speciali:

 Aleksandra Radomska, Gdansk, Polonia

 Zuzanna Gogulska, Gdansk, Polonia

 Gabriela Maksymowicz, Gdansk, Polonia.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version