Site icon eMedic.ro

Gheorghe Borcean, Preşedinte Colegiul Medicilor: Standardizarea pe criterii politico-economice nu poate decât să deterioreze încrederea pacientului

Standardizarea “schematică impusă” pe criterii politicoeconomice nu poate decât să deterioreze încrederea pacientului în medic şi să îl frustreze pe acesta din urmă, a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor România, Gheorghe Borcean.

În opinia sa, doar un medic “liber în opţiune” poate alege forma şi conţinutul terapiei corespunzătoare pentru fiecare caz. “Politica de limitare a costurilor are efect de sporire a constrângerilor: serviciile nu mai pot fi efectuate în măsura recomandată şi/sau la momentul potrivit, astfel s-a alterat relaţia tradiţională medic – pacient sau cel puţin a fost deranjată. Conform reglementărilor actuale, ne întrebăm cine mai defineşte misiunea de tratament a medicului? Legiuitorul prin reglementările catalogului de servicii şi protocoale terapeutice, partenerul contractual prin finanţarea limitată, asiguratul prin deciziile sale de alegere şi abia, în final, medicul în raportul final de îngrijire”, a afirmat Borcean, la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România.

El a subliniat că medicina are randament tot mai mare şi devine tot mai complexă. “Aşa fiind, este evident că a devenit din ce în ce mai greu de definit ce înseamnă în cazurile izolate, îngrijirea optimă. Medicina este mai complexă şi mai imprevizibilă şi astfel creşte riscul de a nu lua întotdeauna decizia corectă”, a explicat preşedintele CMR.

Potrivit acestuia, constrângerile financiare, lipsa timpului şi birocraţia îi “îngreunează tot mai mult” medicului posibilitatea de a practica medicina de “calitate” şi de a se ocupa “suficient” de pacienţii săi. “Adesea tot mai puţini medici tratează pacienţi tot mai mulţi şi tot mai bolnăvicioşi, cu cheltuieli mai mari în timp mai scurt”, a arătat Borcean. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version