Site icon eMedic.ro

Ghid pentru diagnosticul si tratamentul hipertiroidismului clinic manifest

Ministrul Sanatatii

Ordinul nr. 1324 din 2010

Hipertiroidismul este un sindrom clinic şi biochimic determinat de excesul de hormoni tiroidieni liberi la nivelul receptorilor tisulari responsivi; reprezintă una din cele mai frecvente patologii endocrine.

Cauzele   hipertiroidismului pot fi:

–        Guşa toxică difuză (boala Basedow-Graves)

–        Guşa multinodulară hipertiroidizată

–        Adenomul toxic tiroidian

–        Tiroidita subacută virală

–        Tiroidita silenţioasă, inclusiv tiroidita limfocitară şi post partum

–        Tireotoxicoza TSH dependentă şi tireotoxicoza paraneoplazică

–        Ingestia de hormoni tiroidieni       

Diagnostic clinic

Simptomele şi semnele hipertiroidismului (tireotoxicoză) sunt prezentate în toate cărţile de specialitate. Un pacient poate prezenta toate sau doar unele dintre acestea în funcţie de severitatea şi durata bolii. La pacienţii vârstnici tabloul clinic este de obicei diferit de cel clasic, predominând scăderea în greutate şi depresia- hipertiroidism „apatic”. La vârstnici, patologia cardiovasculară este frecventă, aceştia putându-se prezenta cu fibrilaţie atrială şi agravarea afectării cardiace preexistente.

Diagnostic paraclinic

Este esenţial ca orice suspiciune clinică de tireotoxicoză să fie confirmată sau infirmată de teste biochimice, înainte de instituirea tratamentului.

Cel mai important test biochimic este dozarea TSH-ului.

Tratament

Pacienţii care au un diagnostic confirmat biochimic de hipertiroidism ( TSH< 0,1 mUI/L, FT4> standardul de referinţă) trebuie, în general, să înceapă tratamentul cu antitiroidiene (carbimazol, metimazol); acesta nu este esenţial pentru pacienţii cu afectare uşoară dacă pot primi rapid terapie cu radioiod (nivel de evidenţă II). Thionamidele pot fi folosite pe termen scurt (săptămâni-luni) în pregătirea pentru tratamentul radical cu radioiod sau chirurgical sau pe termen mediu (luni- 2 ani) în speranţa de a induce remisia pentru cazurile de boală Graves. Ocazional, thionamidele sunt prescrise pe termen lung (mai mult de 2 ani), de ex. la pacienţii vârstnici taraţi, cu speranţă de viaţă limitată, când terapia radicală este relativ contraindicată.

Administrarea beta-blocantelor poate fi indicată pentru ameliorarea rapidă a simptomelor. Blocantele beta-adrenergice sunt de obicei singura formă de terapie indicată/necesară în cazurile de tiroidită, deşi simptomele/semnele persistente severe din tiroidita „subacută” pot necesita terapie adiţională cu antiinflamatorii nesteroidiene sau glucocorticoizi.

Majoritatea pacienţilor cu hipertiroidism necesită tratament radical cu I131. Aceasta reflectă rata mică a remisiei doar cu tratament antitiroidian în boala Graves (<50%, în special în cazurile cu valori mult modificate ale testelor biochimice, guşă mare şi, posibil, la pacienţii de sex masculin) şi lipsa efectului curativ al acestor medicamente în guşa toxică multinodulară.

Tratamentul radical cu I131 poate fi indicat în cazurile cu hipertiroidie uşoară, după terapie cu thionamide de scurtă durată; în cazurile cu simptomatologie severă şi modificare marcată a testelor biochimice thionamidele trebuie administrate (tipic timp de 2-3 luni) până la normalizarea FT4. Propilthiouracilul (indisponibil în România), dar nu şi carbimazolul, poate induce radiorezistenţă relativă, necesitând doze mai mari sau repetate de radioiod.

Toţi pacienţii care vor fi trataţi chirurgical trebuie sa fie eutiroidizaţi (FT4 si FT3 normal) cu thionamide, chiar dacă TSH se menţine supresat. Pregătirea doar cu blocante beta-adrenergice sau cu iod în soluţie lugol nu este recomandată, cu excepţia situaţiilor în care thionamidele sunt contraindicate.

Urmărirea răspunsului la tratament

  1. a)     Terapia cu thionamide. Dozarea regulată a FT4 si TSH este esenţială pentru ajustarea dozelor astfel încât să se obţină controlul bolii şi evitarea hipotiroidismului iatrogen. Nu este suficientă doar dozarea TSH deoarece TSH-ul poate rămâne supresat timp de săptămâni-luni astfel încât doza de antitiroidiene trebuie titrată în funcţie de FT4 (sau FT3 în cazurile de T3-toxicoza).

Testele de laborator trebuie repetate la interval de 4-6 săptămâni în primele luni de la iniţierea tratamentului apoi mai rar, la circa 3 luni. Scăderea nivelului FT4 aproape de limita inferioară a normalului sau sub aceasta necesită reducerea rapidă a dozelor de thionamida. O creştere a nivelului seric al TSH-ului indică de asemenea dezvoltarea hipotiroidismului primar iatrogen şi necesită reducerea dozelor. Persistenţa valorilor supresate ale TSH-ului seric nu trebuie obligatoriu să determine creşterea dozelor de thionamidă.

În cazul pacienţilor care vor fi trataţi cu terapie „block and replace”, aceştia primesc iniţial doar thionamide în primele 4-6 săptămâni (ex. carbimazol 40 mg/zi). Tiroxina (ex. 100 ug/zi) este adaugată când nivelul FT4 s-a normalizat, în timp ce se continuă tratamentul cu aceeaşi doză de antitiroidiene. Dupa 4-6 săptămâni este necesară dozarea TSH şi FT4 şi ajustarea dozei de tiroxina. FT4 şi TSH vor fi dozate după alte 4-6 săptămâni; dacă FT4 este în intervalul de referinţă şi TSH nu este crescut, se menţin aceleaşi doze iar testarea ulterioară se va face după 3 luni. Nivelul TSH-ului seric poate rămâne supresat câteva luni după iniţierea terapiei cu antitiroidiene şi decizia privind ajustarea dozelor trebuie luată în funcţie de valoarea FT4. După normalizarea TSH şi FT4, dozele de antitiroidiene, respectiv tiroxina vor rămâne relativ stabile şi testele funcţionale tiroidiene pot fi efectuate mai rar (ex. la 6 luni).

Persistenţa valorilor crescute ale FT4 seric, în pofida prescrierii corecte a tratamentului antitiroidian, indică de obicei o complianţă scăzută (recomandare B).

  1. b)      Terapia cu radioiod.

Selecţia pacienţilor care primesc radioiod se face după următoarele criterii:

Guşa multinodulară cu zone autonome mici, nodul autonom tiroidian, boala Graves cu guşa mică / medie, complianţă scazută la antitiroidiene de sinteză, contraindicaţii chirurgicale majore (patologie cardiacă severă, vârstnici) sau preferinţa pacientului pentru această metodă.

Urmărirea pe termen lung

Toţi pacienţii care au primit radioiodoterapie pentru hipertiroidism sau tratament chirurgical (tiroidectomie subtotală) necesită urmărire pentru tot restul vieţii, pentru a identifica apariţia hipotiroidismului. Aceasta se realizează cel mai eficient testând funcţia tiroidiană (TSH si FT4) la fiecare 12 luni. Dozarea TSH-ului seric este metoda cea mai sensibilă şi specifică pentru a indica hipotiroidismul. Urmărirea poate de asemenea indica recurenţa hipertiroidismului; aceasta este rară în cazul pacienţilor care au primit radioiod, dar relativ frecventă în cazul pacienţilor cu tiroidectomie subtotală. Testarea regulată a funcţiei tiroidiene trebuie să se realizeze de asemenea regulat (la 6-12 luni) pentru pacienţii care primesc tratament antitiroidian pe termen lung.

Hipertiroidismul subclinic

Managementul Oftalmopatiei Graves

Oftalmopatia Graves (OG) este principala manifestare extratiroidiană a bolii Graves şi reprezintă o problemă majoră din punct de vedere clinic şi terapeutic.

Deşi este asociată în general hipertiroidiei, OG poate apare şi la pacienţi fără istoric sau semne actuale de hipertiroidie, sau chiar la pacienţi hipotiroidieni cu boala Hashimoto. OG este adesea uşoară şi autolimitantă, dar poate ajunge să ameninţe vederea în 3-5% din cazuri.

Managementul suboptimal al   OG pare să fie larg răspândit, în timp ce un management optim ar trebui să fie bazat pe o abordare coordonată a bolii tiroidiene şi a celei orbitale. Acest lucru necesită o colaborare strânsă între endocrinologi şi oftalmologi.

Îndrumarea pacienţilor cu OG către centre specializate

Toti pacienţii, cu excepţia cazurilor celor mai uşoare, ar trebui îndrumaţi către clinici mixte de Tiroidologie-Oftalmologie (sau către medici cu expertiză deosebită în tratamentul OG) pentru stabilirea optimă a diagnosticului şi tratamentului   Îndrumarea către specialist are caracter de urgenţă dacă există semne/ simptome sugestive pentru neuropatie optică distiroidiană (NOD) sau lezare corneeană ameninţătoare de vedere, cum ar fi deteriorarea inexplicabilă a acuităţii vizuale, modificări de intensitate sau calitate a vederii color, subluxaţie a globului ocular, opacitate corneană, lagoftalmie cu vizualizarea corneei sau edem papilar.

Măsuri terapeutice

Fumatul: Pacienţii trebuie informati că fumatul aduce un risc mare în OG, deoarece contribuie la dezvoltarea şi progresia acesteia, reduce eficienţa tratamentului, creşte probabilitatea de progresie a OG după terapia cu radioiod pentru hipertiroidie. Pacienţii trebuie îndemnaţi să renunţe la fumat, pentru că această acţiune poate fi asociată cu un prognostic mai bun al OG.

Disfuncţie tiroidiană: Starea de eutiroidie trebuie reinstalată cât mai curând şi menţinută în mod stabil la toţi pacienţii, pentru că atât hiper- cât şi hipotiroidia se asociază cu forme mai severe de OG.

terapia cu radioiod poate duce la progresia afectării oculare la aproximativ 15% din cazuri, mai ales la fumători.

Pentru a preveni acest efect nedorit, hipotiroidia post-radioiod trebuie corectată prompt la aceşti pacienţi prin substituţie cu L-tiroxina, şi pacienţii trebuie să primească o cură scurtă de corticoterapie orala, cu excepţia cazurilor în care OG este inactivă şi lipsesc alţi factori de risc pentru progresia OG (în principal fumatul).

Hipertiroidismul în sarcină

Exit mobile version