Site icon eMedic.ro

ŞAPTE LUNI DE PANDEMIE – medicul de familie devotat pacienţilor săi şi mereu ignorat de decidenţi

Se împlinesc șapte luni de la declararea stării de urgență în România, o perioadă suficientă pentru a înțelege care sunt nevoile pacienților și cum ar trebui instituțiile statului să satisfacă într-o cât mai mare măsură aceste nevoi.

În 15 martie, odată cu declararea stării de urgență, a avut loc practic blocarea accesului pacienților nonCOVID la spitale, închiderea temporară a celor mai multe cabinete din ambulatoriile de specialitate și transferarea îngrijirilor asigurate până atunci de către spitale și ambulatoriile de specialitate către medicii de familie.

Medicii de familie au preluat în toate aceste ȘAPTE luni  sarcini  foarte diverse, cele mai multe cu caracter de noutate pentru profesia medicală în general  dar şi pentru specialitatea Medicina de Familie:

După șapte luni de pandemie s-ar părea că lucrurile evoluează cât se poate de îngrijorător în ceea ce privește controlul răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.  Este momentul ca autoritățile să înțeleagă faptul că gestionarea pandemiei nu se poate face „doar pe hârtie” și ”la televizor”, fără să se țină cont de opiniile celor care sunt zilnic in contact cu pacientul.

Este anormal ca autoritățile să profite în mod repetat de capacitatea de tampon a medicilor de familie, categorie pe care cu îndârjire au uitat să o menţioneze în comunicările lor. Solicităm ferm autorităților să inițieze de urgență consultări cu SNMF pentru gestionarea corectă şi eficientă a actualei situații. Lipsa acestor consultări este una dintre cauzele  situației epidemiologice actuale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version