Site icon eMedic.ro

Institutul de Hematologie Transfuzională: Acordarea de bani donatorilor de plasmă ar putea crea premisele unei discriminări

Reprezentanţii Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională “Profesor Dr. C. T. Nicolau” consideră că acordarea de sume de bani donatorilor de plasmă convalescentă ar putea crea premisele “unei discriminări”, având în vedere faptul că donatorii de sânge total sau componente sanguine nu primesc aceste beneficii.

“Acordarea acestor sume de bani donatorilor de plasmă convalescentă ar putea crea premisele unei discriminări, având în vedere faptul că donatorii de sânge total sau componente sanguine nu primesc aceste beneficii”, se arată într-un comunicat de presă al institutului.

Potrivit sursei citate, activitatea de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană este reglementată de Legea nr. 282/2005, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede “donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat”, iar donatorul

de sânge este definit ca “orice persoană sănătoasă care acceptă să i se preleveze 450 ml de sânge, în mod voluntar, anonim şi neremunerat”, fiind interzisă orice formă de plată a donatorului de sânge.

Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională aminteşte că statul român are obligaţia de a respecta reglementările la nivel european referitoare la donarea de sânge, inclusiv respectarea principiilor etice în comerţul cu substanţe terapeutice de origine umană.

“Consiliul Europei promovează donările gratuite şi voluntare de sânge şi plasmă. Prin urmare, acordarea unei recompense financiare, în vouchere, pentru donatorii de plasmă convalescentă contravine Directivei 98/2002 privind stabilirea standardelor de calitate şi securitate pentru recoltarea, controlul, prelucrarea, stocarea şi distribuirea sângelui uman şi a componentelor sanguine şi de modificare a Directivei 2001/83/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman”, se mai arată în comunicat.

În opinia INHT, donarea de sânge este şi trebuie să rămână un act umanitar, iar donatorii îşi doresc să doneze sânge din compasiune şi ca gest umanitar, nu pentru remuneraţii şi beneficii.

“A fost nevoie de foarte mult timp şi implicare din partea instituţiilor statului pentru a promova ideea că donarea de sânge şi componente sanguine este un act voluntar de maximă importanţă, neremunerat şi complet lipsit de intenţia de a obţine bani sau alte importante beneficii de pe urma acestuia. În această perioadă, în care ne confruntăm cu o situaţie excepţională cauzată de

pandemie, cu siguranţă cei care au depăşit cu bine infectarea cu SARV-CoV-2, au şansa de a-şi ajuta semenii cu forme grave de boală care se luptă să supravieţuiască, donând plasmă convalescentă”, se explică în comunicat.

Potrivit institutului, statul român, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, are obligaţia să implementeze Directivele europene în termenele şi condiţiile stabilite de Parlamentul European.

“Încălcarea acestor reglementări ar putea atrage răspunderea statului român în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cu toate consecinţele legale care decurg din acest fapt. Acordarea de stimulente pentru donatorii de plasmă convalescentă COVID este un gest discriminatoriu faţă de donatorii fidelizaţi de sânge şi componente sanguine, care, prin gestul lor necondiţionat, salvează zilnic multe vieţi”, se susţine în comunicat. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version