Deputaţii din Comisia de sănătate au votat în favoarea suplimentării stocurilor de urgenţă medicală şi măsuri privind carantina

Stiri

Deputaţii au dat pe 10 martie vot favorabil, în unanimitate, proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, adoptat pe 26 februarie de Senat.

Proiectul de lege propune ca, în cazul epidemiilor, pandemiilor sau în alte situaţii de urgenţă publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea din regulamentul sanitar internaţional din 2005, la propunerea Grupului tehnic de experţi ai Ministerului Sănătăţii, ministrul de resort să instituie carantină pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor. De asemenea, se asigură dotarea tuturor aeroporturilor, indiferent de subordonare.

Proiectul de lege a trecut cu mai multe amendamente, a anunţat preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu. Astfel, a fost abilitat Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase de a propune suplimentarea bugetului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).  De asemenea, s-a introdus posibilitatea ca suplimentarea bugetului IGSU să se facă din Fondul de rezervă al Guvernului, iar produsele şi cantităţile achiziţionate, cuprinse într-o anexă a proiectului de lege, sunt scutite de taxele vamale.

Un alt amendament prevede ca, în cazul în care există un risc iminent pentru sănătatea publică, să fie împuternicit şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau înlocuitorul legal al acestuia să dispună, prin ordine cu caracter operativ, orice măsuri necesare pentru prevenirea şi combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricţii temporare de circulaţie, precum şi măsuri de evacuare care sunt obligatorii pentru instituţiile publice centrale şi locale.

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că actul normativ este necesar deoarece stabileşte crearea stocurilor medicale şi nu doar pentru situaţia legată de apariţia noului coronavirusului, ci şi pentru alte cazuri. “Am solicitat să putem să suplimentăm cantităţile, fondurile pentru achiziţia de materiale la nevoie şi, bineînţeles, să putem emite anumite dispoziţii, dacă este necesar, în regim de urgenţă. Măsuri care pot să fie luate, fără să menţionăm care sunt măsurile, deci este un amendament general. (…) Nu există sumă. Sumele pe care noi le avem sunt suficiente, dar produselor le cresc preţurile şi atunci este posibil ca, la un anumit moment, să nu putem să le luăm şi atunci, pe baza unei decizii a grupului de lucru, a Comitetului Naţional se pot solicita sume suplimentare. Dar, înainte, ordonanţa era limitativă, dar acum ne va permite, prin acest amendament, să creştem cantităţile necesare sau să creştem suma alocată”, a explicat Arafat.

El a subliniat necesitatea luării unor măsuri imediate. “Posiblitatea de a da anumite ordine imediate pentru situaţii de urgenţă, este pentru rapiditatea reacţiei. (…) În mod normal, cine este la comanda acţiunii trebuie să ia măsuri imediate. Există aceste măsuri prevăzute într-o HG (…), dar aici se clarifică în ce situaţii putem să emitem aceste ordine ce ar veni în sprijinul nostru pentru combaterea situaţiei”, a adăugat Raed Arafat. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns