Un ordin semnat astăzi, 7 aprilie, prevede însă că „pe toată perioada stării de urgenţă, se suspendă internările pentru intervenţii chirurgicale, alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi pot fi reprogramate, din toate unităţile sanitare cu paturi, publice şi private, precum şi consultaţiile şi tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt programabile, în toate structurile ambulatorii, atât publice, cât şi private”.
Cât de clar este ordinul? Aşadar, ce înseamnă o urgenţă? Să luăm un exemplu: un bolnav cu anevrism de aortă – boală cronică în care vasele sunt dilatate din diverse motive – care urmează tratament şi care ar fi trebuit operat, nu se mai poate opera pentru că se împiedică în ordinul mai sus citat. Dacă are ghinion însă şi aorta se rupe pacientul va deveni o urgenţă, va intra în operaţie, cu şanse minime mici de supravieţuire. La fel şi bolnavii oncologici care nu mor mâine dacă nu sunt operaţi, dar mor poimâine, atrage atenţia fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu.
„Proaspătul ordin militar zice că dacă nu eşti urgenţă, nu ai unde să te mai duci. Lasă o portiţă pentru tratamentele care nu pot fi reprogramate”, comentează Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, pe Facebook. Ordinul este însă considerat neclar atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. ”Dacă bunica are hipertensiune arterială şi tulburări grave ale ritmului cardiac, este asta o urgenţă? Sau aşteptăm să se ajungă la un atac vascular cerebral sau la insuficienţă cardiacă? Dar cei bolnavi de cancer? Tratamentele oncologice – chimioterapie, radioterapie – trebuie realizate. Sigur, cu luarea măsurilor de precauţie pentru a proteja pacienţii de infecţia cu virusul.”, mai atrage atenţia fostul demnitar. Potrivit lui Voculescu, este nevoie de ghiduri de conduită terapeutică pentru fiecare categorie de patologii. ”Pentru medici şi pentru pacienţi! Altfel, dacă decizia rămâne nu se ştie unde despre ce e urgent şi ce nu este, ce este reprogamabil şi ce nu este, o să avem mai multe morţi din cauza măsurilor acestora decât din cauza infecţiei cu virusul.”
Avertismentul lui Raed Arafat Recent, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de urgenţă din cadrul MAI, declara că refuzul de a interna bolnavi în spital intră sub incidenţa legii penale.
„Refuzul de internare – şi atragem atenţia asupra acestui lucru – a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţă penală. Atragem atenţia managerilor şi şefilor de secţie, precum şi medicilor care efectuează gărzi în spitale că pacienţii nu pot fi refuzaţi, tratamentul, pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativ COVID”, declara Raed Arafat.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.