Avocatul Poporului a anunţat, vineri, că a solicitat Ministerului Sănătăţii reglementarea “în regim de urgenţă” a situaţiei internărilor şi intervenţiilor chirurgicale în spitalele suport COVID-19.
Avocatul Poporului a precizat, într-un comunicat de presă, că a primit mai multe petiţii de la pacienţi, aparţinători ai acestora, dar şi de la organizaţii ale pacienţilor, prin care aceştia şi-au exprimat nemulţumirea faţă de interzicerea accesului în spitale pentru efectuarea procedurilor medicale complexe ce nu pot fi realizate decât în astfel de unităţi sanitare.
Avocatul Poporului menţionează că a întreprins demersuri din 13 mai, arătând, la acel moment, Ministerului Sănătăţii că nu se mai justifică îngrădirea accesului pacienţilor în spitalele desemnate suport COVID-19, întrucât există mai mulţi pacienţi cu boli cronice grave pentru care urgenţa este imperioasă, care necesită proceduri medicale complexe, ce nu se pot realiza decât în spital.
“Deşi apariţia Ordinului nr. 961 din 29 mai 2020 prevede faptul că, după încetarea stării de urgenţă, în funcţie de evoluţia epidemiologică locală, se pot relua internările şi intervenţiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii, situaţia rămâne neschimbată în multe unităţi sanitare. Acest fapt duce la agravarea stării de sănătate a multor persoane şi chiar la pierderi de
vieţi omeneşti. În context, Avocatul Poporului a emis o recomandare în care solicită Ministerului Sănătăţii, emiterea în regim de urgenţă, a unei circulare către toate spitalele suport COVID-19, în sensul în care acestea să reia internările şi intervenţiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii, în condiţii de siguranţă, respectându-se astfel dreptul la ocrotirea sănătăţii pacienţilor”, a adăugat sursa citată. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.