Având în vedere solicitările primite din partea mass-media referitoare la concediile medicale, publicăm o serie de informații care sintetizează situația acestora în anul 2024.
1. Situația certificatelor de concediu medical și a numărului de zile prestații suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) pentru anii 2023 și 2024 este sintetizată în Tabelul 1.

Precizăm că noțiunea de concediu medical nu este sinonimă cu certificatul de concediu medical. Pentru același concediu medical se pot emite mai multe certificate de concediu medical, unul „inițial” și celelalte „în continuare”, atât în funcție de evoluția afecțiunii respective, cât și ca urmare a faptului că certificatul se emite doar pentru o durată de maximum o lună calendaristică (spre exemplu, pentru un concediu de sarcină și lăuzie, care are o durată totală de 126 zile calendaristice, se emit minim 5 certificate de concediu medical).
Totodată, nu toate zilele de concediu medical sunt suportate din FNUASS. În conformitate cu prevederile art. 12 din OUG nr. 158/2005 [1], indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă se suportă de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă, cu excepţia indemnizaţiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020 [2].
2. Situația Top coduri de boală (10 coduri) pentru care s-au emis certificate medicale în anul 2024 este sintetizată în Tabelul 2.

3. Potrivit informaţiilor transmise de casele de asigurări de sănătate şi înregistrate conform bilanțului, obligațiile de plată restante reprezentând indemnizații de concedii medicale datorate persoanelor fizice și juridice sunt sintetizate în Tabelul 3.

Valoarea totală a obligațiilor de plată include atât sumele restante din anii anteriori, cât și obligațiile noi înregistrate pe parcursul anului, având în vedere fluxul continuu al concediilor medicale. Astfel, valoarea obligațiilor de plată la începutul și sfârșitul fiecărui an reflectă atât plățile restante, cât și plățile pentru indemnizațiile de concedii medicale acordate în anul respectiv.
Biroul de presă
[1] Ordonanța de Urgență nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
[2] Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
[3] Legea nr. 9/2025 a bugetului de stat pe anul 2025.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .