Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) solicită pedepsirea vinovaţilor în cazul Spitalului Săpoca, unde un bărbat internat a atacat mai mulţi pacienţi, dintre care cinci au murit, şi cere Ministerului Sănătăţii un plan de măsuri concrete de reformă pentru spitalele de psihiatrie.
“După o astfel de tragedie, ca organizaţie care reprezintă drepturile pacienţilor, COPAC solicită identificarea şi pedepsirea vinovaţilor de la toate nivelele (personal şi management). COPAC cere Ministerului Sănătăţii un plan de măsuri concrete de reformă pentru spitalele de psihiatrie. Credem că este momentul să fie analizate în mod realist şi transparent cauzele şi să se ia măsuri generale (nu doar pentru Spitalul Săpoca) care să înlăture în viitor posibilitatea unor asemenea tragedii”, potrivit unui comunicat al COPAC.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România afirmă că a constatat încă o dată că siguranţa pacienţilor şi chiar viaţa acestora este “pusă în pericol” în spitalele de psihiatrie din România.
“Din păcate, în cazul Spitalului Săpoca nu este prima dată când se întâmplă o astfel de tragedie. În 2002, 9 pacienţi au fost incendiaţi de un alt pacient, iar Ministerul Sănătăţii anunţa anchete care să stabilească vinovaţii. Peste 17 ani, avem alte 5 victime şi niciun vinovat. În acest context, solicităm Ministerului Sănătăţii, cât şi autorităţilor competente, să facă public în mod transparent cauzele profunde care au permis uciderea a 5 pacienţi. Ştim cu certitudine că în spitalele din Romania nu există suficient personal calificat, suficientă pază şi management profesional, dar când aceste efecte de sistem omoară pacienţii în spitalele publice, atunci trebuie făcută curăţenie generală. De ce un pacient aflat în sevraj a fost internat într-o zonă liberă şi în pat cu alt pacient, deşi spitalul avea paturi libere? De ce nimeni nu se interesează de siguranţa şi de sănătatea pacienţilor internaţi?”, se arată în comunicatul COPAC.
Preşedintele COPAC, Radu Gănescu, a declarat că este nevoie de personal suficient şi calificat pentru problemele specifice unui spital de psihiatrie. “Să fi pacient în Romania internat într-un spital public şi să fi omorât fără ca nimeni să poată interveni este ceva abominabil, chiar şi pentru o societate medievală. Demisia este egală cu zero în faţa aparţinătorilor, este mai mult o sfidare la inteligenţa oamenilor. Credem că este nevoie de personal suficient şi calificat pentru problemele specifice unui spital de psihiatrie şi fiecare trebuie să îşi asume şi să răspundă pentru ceea ce fac sau nu fac”, a spus Gănescu.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, un bărbat de 38 de ani internat cu sevraj etilic a atacat mai mulţi pacienţi cu un stativ de perfuzii. Şi-au pierdut viaţa cinci pacienţi şi alţi opt au fost răniţi, aceştia fiind transferaţi în unităţi medicale din Bucureşti.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.