Dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului “Dr. Victor Babeș”: Am fost pregătiți încă de la începutul lunii februarie pentru ceea ce avea să urmeze și nu a fost luați prin surprindere

Stiri

Cele două luni și jumătate care au trecut de la declanșarea epidemiei de coroavirus sunt caracterizate de Dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș” din București, drept “două luni și jumătate de alertă, muncă în echipe, izolare la locul de muncă și izolare la hotel, pentru a întrerupe eventualul lanț al transmiterii spre familiile fiecăruia”.

Este vorba de o perioadă ce a început cu teamă, nesiguranță și prudență din partea tuturor. Două luni și jumătate de grijă față de cei peste 1600 de pacienți internați, fiecare cu un comportament dictat de percepția proprie, nu întotdeauna cooperant,  ba uneori chiar violent”, recunoaște Dr. Emilian Imbri în interviul acordat portalului MedicalManager.ro.

 

„Pe 20 martie spitalul nu mai avea niciun pacient internat cu alte afecțiuni”

Din punctul său de vedere, Spitalul ”Dr. Victor Babeș” a fost pregătit încă de la începutul lunii februarie pentru ceea ce avea să aducă pandemiadeoarece, fiind un spital de boli infecțioase, medicii știau ce ar putea să se întâmple. Personalul, în mare parte cu peste 15 ani de experiență, trecut an de an prin perioade de carantină datorată bolilor infecțioase în valuri, în funcție de anotimp, trăia doar teama necunoscutului, prezentat sumbru în imaginile furnizate de dezastrul din țările în care virusul făcea ravagii. Aprovizionarea cu materiale necesare a fost la început dificilă, dar am avut rezerve pentru 45 de zile, ceea ce ne-a permis să ne echipăm conform standardelor și să nu avem sincope. Apoi am început să avem de unde cumpăra și am și primit ajutor substanțial de la Ministerul Sănătății și Primăria Capitalei”, spune Dr. Emilian Imbri.

Punerea la punct a organizării spitalicești, din punct de vedere al asigurării noilor circuite, au durat circa trei săptămâni. La început de martie 2020 aveam un pavilion în așteptare dedicat pentru bolnavi COVID-19 cu echipe medicale pregătite să intre în acțiune. Pe 10 martie am internat primul pacient, iar pe 20 martie tot spitalul, 450 de paturi, nu mai avea niciun pacient internat cu alte afecțiuni. Pe măsură ce se internau bolnavi suspecți sau pozitivi, intrau și echipele medicale în activitate și am oferit personalului care nu avea condiții de izolare la domiciliu cazare în hotel. La început a fost vorba de un hotel, apoi două, astfel că 460 de salariați au fost cazați la hoteluri în aceste 2 luni și jumătate, explică managerul spitalului bucureștean.

 

Toți angajații infectați au avut o simptomatologie ușoară și au revenit la lucru fără probleme

În ciuda tuturor măsurilor de prevenție impuse, au existat și câteva cazuri de infectare în rândul angajaților spitalului, aceștia fiind raportați, internați, tratați, recuperați și externați conform procedurilor. “Din fericire, toți au avut o simptomatologie ușoară și au revenit la lucru fără probleme, iar o bună parte s-au oferit voluntari pentru donare de plasmă umană”, menționează Dr. Emilian Imbri.

În prezent, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș” București funcționează tot ca spital COVID-19, fiind ocupat în proporție de 50%. Managerul Dr. Emilian Imbri este convins că pe perioada stării de alertă, spitalul își va păstra același statut și probabil după aceea va trebui să păstreze unu sau două pavilioane în așteptare, pentru un eventual al doilea val al epidemiei.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns