Colegiul Medicilor din România a organizat evenimentul său anual de tradiție – Adunarea Generală Națională a Colegiului Medicilor din România

Stiri

Colegiul Medicilor din România a organizat evenimentul său anual de tradiție – Adunarea Generală Națională a Colegiului Medicilor din România – care a cuprins două acțiuni:

➢ Gala CMR – 30 de ani de activitate. Medic pentru România. România Medicală Contează!

➢ Ședința Adunării Generale Naționale a Colegiului Medicilor din România!

Joi, 27 martie 2025, s-a desfășurat Adunarea Generală Națională a Colegiului Medicilor din România.

În cadrul Adunării Generale, pe lângă prezentarea punctelor de pe ordinea de zi, a fost organizată o amplă sesiune de discuții, în care fiecare membru a putut lua cuvântul pentru a aduce în dezbatere probleme ce vizează profesia medicală.

Activitățile recente ale CMR, în noul mandat, au fost prezentate de prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din România:

✓ Vizite la colegiile teritoriale pentru a înțelege provocările și problemele cu care se confruntă medicii din județele respective;

✓ Dialoguri cu autoritățile pentru îmbunătățirea cadrului legislativ în care activează medicii;

✓ CMR a organizat o masă rotundă la Parlament, la care au participat membri ai Comisiei de Sănătate din Senatul României și ai Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, precum și alți parlamentari și reprezentanți ai pacienților.

Dezbaterea a vizat unele dintre cele mai stringente priorități legislative pentru sistemul de sănătate din România, din perspectiva medicilor, respectiv: realizarea unei noi Legi a Sănătății și o Lege a Profesiei Medicale și a Malpraxisului. Evenimentul a fost urmat de o Conferință de Presă, în care au fost prezentate principalele concluzii ale mesei rotunde;

✓ Inițiative pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru medici;

✓ Dialoguri cu autoritățile și factori relevanți pentru sprijinirea profesiei medicale și îmbunătățirea activității medicilor.

Subiecte discutate în cadrul AGN-CMR pe arii de interes:

Gărzile Medicilor:

✓ În ceea ce privește problema gărzilor, s-a subliniat că remunerația a rămas la nivelul din 2018, dar și faptul că, la acest moment, gărzile nu sunt considerate vechime în muncă; aceeași preocupare și asupra plății gărzilor în Centrele de Permanență, motiv pentru care multe centre s-au închis în țară.

✓ Deficitul de medici în anumite specialități medicale în asigurarea gărzilor;

✓ CMR a subliniat că a prezentat autorităților această problemă, pledând pentru alocarea unei finanțări adecvate, astfel încât plata să fie corectă și să reflecte eforturile medicilor care sunt implicați în astfel de servicii.

✓ De asemenea, CMR a început demersurile ca în anumite servicii în care dificultatea este extremă – spre exemplu, UPU, ATI, Cardiologie intervențională – să existe posibilitatea gărzilor legale de 12 ore.

Ambulatoriul de specialitate:

✓ În cadrul Adunării Generale, s-a adus în discuție subfinanțarea cronică a ambulatoriului de specialitate;

✓ Deși s-au făcut demersuri pentru creșterea finanțării, aceasta a fost blocată la 5 lei/punct/serviciu medical;

✓ CMR a acționat în instanță CNAS pentru lipsa unui răspuns clar privind demersurile făcute către Ministerul de Finanțe. CMR a solicitat nota de fundamentare, document public, pe care CNAS a realizat-o pentru întocmirea bugetului Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate pe domenii de asistență pentru 2025 și pe care a transmis-o Ministerului de Finanțe, solicitare la care nu s-a primit niciun răspuns până în prezent;

✓ Reprezentanții ambulatoriului de specialitate au luat cuvântul în cadrul Adunării Generale și au subliniat faptul că, de 21 de luni, cei aproximativ 10.000 de medici independenți contractori publici se confruntă cu o criză majoră;

✓ Necesitatea unui buget adecvat pentru a păstra continuitatea asigurării celor 40 de milioane de servicii gratuite este o problemă care privește întreg sistemul sanitar. Reducerea cu 10% a acestor servicii înseamnă creșterea prezentărilor directe la camera de gardă cu 50%.

✓ Posibilitatea ca centrele medicale / medicii din ambulatoriul de specialitate să poată încheia contracte cu normă parțială în relațiile contractuale cu CJAS (acum, Contractul-Cadru permite încheierea de contracte doar cu normă întreagă). CMR a subliniat că această propunere a fost formulată în activitățile Grupurilor de Lucru Ambulator încă de anul trecut, fiind propuse două variante: posibilitatea normelor parțiale cu aceeași Casă de Asigurări de Sănătate sau Case de Asigurări de Sănătate diferite. Prin acest mecanism se poate rezolva creșterea accesului pacienților la servicii medicale de specialitate.

Medicină de Familie:

✓ S-a propus ca medici itineranți / înlocuitori să asigure înlocuirea temporară a medicilor titulari în caz de incapacitate temporară de muncă / vacanță / studii de specialitate, pentru a asigura continuitatea îngrijirilor medicale;

✓ De asemenea, s-a discutat despre problemele pe care le implică vârsta înaintată a unei mari categorii a medicilor de familie și numărul mic de medici tineri care urmează rezidențiatul în această specialitate, considerând-o birocratică și neatractivă.

Unitățile de Primiri Urgențe:

✓ Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor mari se aglomerează cu pacienți cu multiple boli cronice, decompensați, pacienți în stadii avansate de boli terminale, cazuri sociale, vârstnici deja instituționalizați sau îngrijiți la domiciliu și non urgențe. Din cauza unor astfel de cazuri, timpii de așteptare pot fi mari pentru prezentările la Unitățile de Primire Urgențe / CPU.

✓ În caz de transfer din spitalele arondate, chiar și în cazul în care nu există locuri libere în secția competentă, totuși pacientul este trimis și rămâne în așteptare în UPU până la eliberarea unui loc pe secție;

✓ Este nevoie de dezvoltarea serviciilor paliative și sociale și definită mai bine urgența.

✓ De asemenea, trebuie evaluat unde poate fi trimis pacientul non-urgență.

Anestezie și Terapie Intensivă:

✓ Deficitul de medici, mai ales în specialitatea ATI, în spitalele județene, care nu sunt clinici universitare;

✓ Medicii ATI au adus în discuție problema suprasolicitării, fiind obligați să asigure anestezie în mai multe săli simultan;

✓ Necesitatea unei legislații clare privind „pacientul terminal”.

Medicină Fizică și de Reabilitare:

✓ Discuții despre OUG 66, care permite și altor specialități să întocmească planuri de recuperare;

✓ Medicii MFR au susținut ca aceste modificări să se aplice doar cazurilor acute, pentru a nu afecta pacienții cronici;

✓ Au fost discuții aplicate pe interferența în actul medical al kinetoterapeuților și asupra depășirilor de competență. S-a discutat despre necesitatea întocmirii planului terapeutic doar de către medic.

Psihiatrie și Medicină Legală:

✓ Necesitatea unei reglementări mai clare pentru realizarea expertizei medico-legale psihiatrice pentru punerea sub interdicție, care, potrivit noii legislații, nu se mai face de instituțiile medico-legale, ci a trecut în rețeaua de psihiatrie;

✓ S-a discutat despre propunerea de lege privind condusul sub influența substanțelor psihoactive, care poate duce la discriminarea pacienților complianți la tratament;

✓ Obținerea acordului informat în cazul pacienților psihiatrici fără discernământ.

Probleme administrative și profesionale:

✓ Acreditare europeană pentru punctele EMC, ceea ce ar aduce beneficii medicilor la nivel național;

✓ Problema SIUI. CNAS a recunoscut, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții CMR, disfuncționalitățile sistemului SIUI. În cadrul întâlnirilor, CNAS și-a asumat doar două mecanisme în situația nefuncționării PIAS: nu se folosește cardul de asigurat și se elimină obligativitatea validării serviciilor medicale la 72 de ore.

✓ Necesitatea revizuirii codului etic și deontologic.

Alte puncte importante dezbătute:

✓ Necesitatea dezvoltării unor protocoale de practică medicală pe baza ghidurilor. Redactarea ghidurilor de practică medicală intră în sarcina CMR, fiind nevoie de reorganizarea comisiilor de specialitate și prioritizarea acestei activități;

✓ Nevoia revizuirii cadrului legislativ privind malpraxisul;

✓ Propunere de parteneriat cu Ministerul Educației pentru introducerea cursurilor de prim-ajutor în școli;

✓ Medicina defensivă este o amenințare pentru siguranța pacientului;

✓ Discuții despre motivele creșterii migrației și ce măsuri pot fi luate pentru a oferi medicilor alternativa de a rămâne în România;

✓ Dezechilibrul privind repartiția medicilor de toate specialitățile în teritoriu.

Gala CMR – 30 de ani de activitate. Medic pentru România. România Medicală Contează

Colegiul Medicilor din România (CMR) a marcat miercuri, 26 martie 2025, la Palatul Parlamentului, trei decenii de activitate, în cadrul Galei „Medic pentru România. România Medicală Contează”.

Evenimentul a adus, pentru prima dată, după cum a confirmat majoritatea celor prezenți, medicul în prim-plan, reflectând angajamentul Colegiului Medicilor din România de a pune în lumină profesioniștii din domeniul medical.

Manifestarea a adus un omagiu corpului medical pentru eforturile depuse în sprijinul pacienților, pentru dedicarea față de profesie și pentru contribuția semnificativă la funcționarea sistemului de sănătate din România.

Unul dintre momentele de referință ale serii a fost acordarea premiilor tradiționale ale Colegiului Medicilor din România. Cele trei categorii distincte au fost:

➢ Premiul „CAROL DAVILA” – pentru promovarea valorilor profesiei medicale;

➢ Premiul „GEORGE EMIL PALADE” – pentru cercetare științifică și realizări deosebite în domeniul medical;

➢ Premiul „VASILE VOICULESCU” – pentru realizări deosebite în activitatea cultural-artistică.

Nominalizați la Premiul „CAROL DAVILA”, pentru promovarea valorilor profesiei medicale au fost:

➢ Acad. Prof. Univ. Dr. Leonida Gherasim (Medicină Internă – Cardiologie, București)

➢ Prof. Univ. Dr. Gheorghe Bumbu (Urologie, Bihor)

➢ Dr. Sorin-George Hâncu (Chirurgie Generală, Suceava)

➢ Prof. Univ. Dr. Ioan Ioiart (Urologie, Arad)

➢ Dr. Dorina Tite (Medicină de Familie, Brăila)

➢ Dr. Ana-Maria Zanfir (Chirurgie Vasculară, Cluj)

Câștigătorul acestei categorii a fost desemnat Acad. Prof. Univ. Dr. Leonida Gherasim.

La cea de-a doua categorie – Premiul „GEORGE EMIL PALADE”, pentru cercetare științifică și realizări deosebite în domeniul medical – au fost nominalizați:

➢ Dr. Mihai-Codrin Galinescu (Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, Bacău)

➢ Dr. Rodica Gurău (Neurologie, Neamț)

➢ Prof. Univ. Dr. Nadim Al Hajjar (Chirurgie Generală, Cluj)

➢ Dr. Daniela-Beatrice Neagu (Neurologie, Suceava)

➢ Prof. Univ. Dr. Mihai Popescu (Neurochirurgie, Argeș)

➢ Prof. Univ. Dr. Simona Maria Ruță (Medicină de Laborator, București)

Câștigătorul acestei categorii a fost desemnat Prof. Univ. Dr. Nadim Al Hajjar.

Pentru cea de-a treia categorie – Premiul „VASILE VOICULESCU”, pentru realizări deosebite în activitatea cultural-artistică – au fost nominalizați:

➢ Dr. Simona Berea (Medicină Fizică și de Reabilitare, Neamț)

➢ Dr. Andrei Chiper-Leferman (Medicină de Laborator, Bacău)

➢ Dr. Vlad Tudor Eniu (Obstetrică-Ginecologie, Cluj)

➢ Șef Lucr. Dr. Simona Mihuțiu (Oncologie, Bihor)

➢ Dr. Remus Nica (Chirurgie Generală, București)

➢ Dr. Viorel Pătrașcu (Dermato-venerologie, Argeș)

➢ Dr. Grigore Ovidiu Stancu (Medicină de Familie, Argeș)

➢ Dr. Gabriela Trușcă (Anestezie și Terapie Intensivă, Vâlcea)

➢ Dr. Ioan Cristinel Zaharia (Medicină de Familie, Brașov)

Șef Lucr. Dr. Simona Mihuțiu a primit premiul acestei categorii.

Un nou proiect dedicat medicilor din România

În cadrul Galei, Colegiul Medicilor din România a lansat un nou proiect si a prezentat, plecând de la marcarea a 30 de ani de activitate, 30 de povești ale unor medici care fac ca România Medicală să Conteze.

Acest proiect va fi dezvoltat și va aduce în prim-plan medici care își desfășoară activitatea în întreaga țară – în sate, în comune, în orașe mai mici sau mai mari, în centre universitare – care își fac datoria cu profesionalism, demnitate și respect față de pacienți, indiferent de locul în care lucrează.

Gala Colegiului Medicilor din România a adus o recunoaștere a rolului important al medicului și a punctat un mesaj clar:

ROMÂNIA MEDICALĂ CONTEAZĂ!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .