Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă aduce în atenţia autorităţilor şi a opiniei publice faptul că din nou, acest segment medical este defavorizat tocmai de către cei ce sunt obligaţi să asigure bună desfăşurare a activităţii medicale.
Astfel, fără niciun anunţ prealabil şi fără nicio justificare, Casele Judeţene de Sănătate au autorizat şi efectuat plăţi parţiale şi în unele judeţe cu întârziere, pentru serviciilor medicale pe luna octombrie, cu valori cuprinse între 0 % şi 85% din sumele facturate.
Menţionăm aici judeţele Constanţa (0%) Buzău (0%), Iaşi (0%), Ilfov (7%) Dolj (77%) Mehedinţi (78%) Suceava (88%) Braşov (80%), Prahova (80%) Vâlcea (85%) Cluj (90%)
Ne exprimăm profundă dezamăgire şi îngrijorare referitor la această situaţie care pune în real pericol posibilitatea de menţinere a funcţionarii cabinetelor medicilor specialişti pre spital, acestea putând intra în imposibilitatea efectuării platii utilităţilor cabinetelor medicale precum şi ale salariilor angajaţilor acestora.
Atragem atenţia ca acest lucru va avea repercusiuni mai ales asupra pacienţilor care îşi plătesc corect asigurările de sănătate şi care nu vor reuşi să primească la timp asistenta medicală dacă furnizorii de servicii medicale din ambulatoriu vor fi nevoiţi să îşi limiteze activitatea din cauza dificultăţilor financiare. Este nevoie de răspunsuri concrete din partea autorităţilor pentru ca românii aflaţi în suferinţă să nu sufere în prag de iarnă din cauza unor disfuncţionalităţi administrative.
Această situaţie vine în contradicţie cu articolul 35, alin.1 din cadrul Contractului-cadru încheiat de către furnizorii de servicii medicale în care se stipulează
„Casele de asigurări de sănătate au obligaţia să deconteze lunar, în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la încheierea fiecărei luni, contravaloarea serviciilor medicale furnizate în luna anterioară, potrivit contractelor încheiate între furnizorii de servicii medicale ambulatorii şi casele de asigurări de sănătate, pe baza documentelor prezentate de furnizorii până la termenul prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale”
De asemenea, nu au fost achitate nici facturile aferente lunii octombrie pentru serviciile medicale acordate pe Programul naţional de prevenţie a cancerului deşi acestea sunt decontate direct din bugetul de stat şi nu din FNUASS, lucru de un impact major asupra acestei categorii speciale de servicii.
Reamintim că în acest moment punctul per serviciul medical în ambulatoriu de specialitate pre-spital are o valoare de 5 ron, o consultaţie fiind decontată de către CNAS cu o valoare de 54 ron, din care medicul va primi aproximativ 25 ron după achitarea taxelor, impozitelor, utilităţilor şi salariilor angajaţilor cabinetului.
Ne exprimăm speranţa că APELUL nostru va fi auzit şi ca în cel mai scurt timp statul român, prin casele Judeţene de Sănătate îşi va onora obligaţiile contractuale şi va efectua plăţile restante către cabinele private de ambulatoriu de Specialitate Consiliul Director al PMSPI.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .