Guvernul va adăuga 35 de molecule pe lista medicamentelor compensate

Stiri

Guvernul urmează să adauge 35 de molecule pe lista medicamentelor compensate din România, destinate pacienților cu boli cardiace cronice, afecțiuni oncologice, hepatice, oftamologice, boli endocrine și colagenoze majore.

Măsura este inclusă într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății și ar putea intra în vigoare în 2 etape: de la 1 noiembrie și de la 1 ianuarie 2021. Dacă măsura intră în vigoare, ar fi a doua decizie de introducere de noi molecule din acest an, după cea din aprilie, când 31 de molecule pe lista medicamentelor compensate din România.

“Este imperios necesar ca măsurile cuprinse în acest proiect să aibă aplicabilitate începând cu data de 1 noiembrie 2020 pentru medicamentele incluse necondiționat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru, precum și pentru medicamentele incluse condiționat, și începând cu data de 1 ianuarie 2021 pentru medicamentele incluse necondiționat cu impact bugetar”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

CNAS estimează că, pentru 10 medicamente ce urmează să fie incluse necondiționat în listă există un impact bugetar asupra bugetului FNUASS și nu pot fi decontate anul acesta, deoarece nu există buget.

NOILE MOLECULE

În sublista B (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50% din preţul de referinţă), se introduc 2 tratamente:  combinaţii rosuvastatin + perindopril + indapamid și combinaţii ezetimib + atorvastatin.

În sublista C (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%), secțiunea C1 (pentru tratament ambulatoriu) se introduc 7 noi DCI-uri: combinații netupitant + palonosetron, isavuconazol, pancreatin, ixekizumab, guselkumab, certolizumab pegol și risankizumab.

În sublista C secțiunea C2 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc) se introduc 26 noi DCI-uri: combinaţii dolutegravir + lamivudină, combinaţii dolutegravir + rilpivirină, combinații bictegravir + emtricitabina + tenofovir alafenamidă, doravirin, combinații doravirin + lamivudină + tenofovir disoproxil, combinații darunavir + cobicistat + emtricitabină + tenofovir alafenamidă, isavuconazol, tisagenlecleucel, pegaspargas, inotuzumab ozogamicină, abemaciclib, durvalumab, atezolizumab, lenalidomidă, irinotecan lipozomal, ruxolitinib, combinații dapagliflozină + metformină, efmoroctocog alfa, ivacaftor, colistimetat de sodiu, inhibitor de esterază C1 umană, caplacizumab, patisiran, agalzidază alfa, cerliponază alfa și letermovir.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns