Marcel Boloş: Achiziţiile de echipamente medicale pot fi decontate 100% din fonduri europene

Stiri

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a informat că achiziţiile de echipamente medicale vor putea fi decontate integral din fonduri europene de către unităţile sanitare, fără să fie necesară şi o cofinanţare.

În debutul şedinţei de Guvern, ministrul a anunţat că a pregătit proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează o serie de măsuri finanţate din fonduri europene, menţionând în acest sens decontarea echipamentelor medicale şi stimulentul de risc medical.

“E vorba de echipamentele medicale şi cele de protecţie medicală, unde, după discuţia cu ministrul Sănătăţii, am adăugat şi spitalele modulare şi containerele de logistică medicală. Chiar fac un apel pe această cale la toţi cei care sunt implicaţi în procesul de achiziţie a echipamentelor medicale: (…) echipamentele medicale se pot achiziţiona de către unităţile sanitare, urmând ca mai apoi procesul de decontare din fonduri să se deruleze ulterior şi subliniez acest lucru, pentru ca toţi cei care sunt implicaţi în această perioadă în tratamentul bolnavilor să nu aibă reţineri din acest punct de vedere, fiindcă noi vom asigura la timp procesul de decontare a acestor cheltuieli”, a spus Boloş.

Ideea a fost întărită de prim-ministrul Ludovic Orban, care a declarat că, “practic, orice entitate care achiziţionează echipamente, dispozitive poate să solicite decontarea fondurilor”.

Boloş a subliniat, de asemenea, că pentru echipamentele medicale nu va fi necesară cofinanţarea, acestea fiind achiziţionate integral din fonduri europene. Premierul a arătat că vor fi decontate inclusiv achiziţiile pentru stocuri strategice realizate prin ONAC. “Vestea bună, tot pe domeniul sănătăţii, este că, la propunerea noastră, a Guvernului şi a Ministerului Fondurilor Europene, la propunerea de modificare a Regulamentului Comisiei Europene, Uniunea Europeană va deconta 100% din echipamentele medicale, cu alte cuvinte nu avem cofinanţare la partea de echipamente medicale, ceea ce degrevează bugetul de stat”, a explicat Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, din pachetul de măsuri face parte şi stimulentul de risc medical, care va fi acordat întregului personal care deserveşte pacienţii aflaţi în spitale, nu doar medicilor. “Fac precizarea că beneficiarii sunt nu numai medicii, ci tot personalul medical care este implicat în tratarea bolnavilor. Mă refer aici la asistenţii medicali, la cei care sunt pe ambulanţe, personalul de pe ambulanţe, mă refer aici inclusiv la partea de personal paramedical”, a menţionat el. “Şi rămâne cum am stabilit, nu plătesc contribuţii de asigurări de sănătate, nu plătesc contribuţii de pensii. Deci plătesc doar 10% impozitul pe venit”, a completat Orban. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns