Nelu Tătaru: Este puţin probabil ca după 15 iunie să nu fie prelungită starea de alertă

Stiri

Autorităţile iau în calcul prelungirea stării de alertă dacă numărul de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2 continuă să crească.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că este puţin probabil ca după 15 iunie să nu fie prelungită starea de alertă, având în vedere evoluţia epidemiei, faptul că au apărut focare noi de infecţie şi că încă există o transmitere comunitară a virusului.

Nelu Tătaru a declarat într-o intervenţie la B1TV: “Până în 15 iunie încă suntem în stare de alertă, iar evoluţia din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prelungirea sau nu a stăriii de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deşi mi-e greu să cred acest lucru. Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere şi evoluţia, focarele noi şi faptul că încă avem o transmitere în comunitate”.

Totuşi, de la jumătatea acestei luni, autorităţile pregătesc noi măsuri de relaxare a restricţiilor care ţin cont şi de faptul că, odată cu încheierea anului şcolar, părinţii care beneficiau până acum de concediu plătit pentru a sta cu copiii acasă se vor întoarce la serviciu.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat: “Sunt discuţii încă referitor la a treia etapă de relaxare în care ne gândim la mall-uri, în unele condiţii. După cum ştiţi, pe 12 iunie se termină anul şcolar, deci părinţii care stăteau cu copiii acasă se vor întoarce la serviciu şi va trebui să găsim soluţii pentru grădiniţe, creşe sau after-school-uri. Ne gândim la toate aceste lucruri în zilele următoare, urmând ca joi să anunţăm acele noi măsuri de relaxare. Decizia merge pe evoluţia, în următoarele zile, a numărului de cazuri. Joi am avut un număr de 238 de cazuri noi, apoi toate zilele care au urmat au avut sub 200 de cazuri noi. Numărul de cazuri de terapie intensivă a fost în jur de 150, ceea ce se menţine şi astăzi. Dacă evoluţia este favorabilă, joi vom putea anunţa ce va urma de lunea cealaltă (din 15 iunie – n.r.)”.

Tătaru a avertizat că transmiterea comunitară a virusului va continua şi pe perioada verii, chiar dacă nu va mai avea aceeaşi intensitate. El a mai precizat: “Din previziunile noastre, în toată perioada verii, vom mai avea o transmitere comunitară, virusul nu dispare deodată. (…) Odată cu încălzirea, putem spune că tot ce înseamnă aeroflora dispare un pic mai repede sau suprafeţele nu mai fac acea transmitere pe care o făceau şi până acum. Această transmitere pe suprafeţe era una de 10-15%, restul era o transmitere prin aer”.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns