Bilanț impresionant prezentat la 10 ani de la demararea programului de radiologie intervențională, prin prima Trombectomie din România. Moment aniversar încununat de o nouă premieră națională realizată în Spitalul nostru (care aniversează 50 de ani de la înființare).
Intervenție medicală pe creier, în premieră în România, la Spitalul Județean din Timișoara. Dr.Cristian Mihalea, de la Paris: Probabil că la nivel mondial sunt mai puțin de zece cazuri.
La Spitalul Județean din Timișoara a avut loc o nouă procedură medicală, realizată în premieră națională. Medicii chirurgi timișoreni, sub coordonarea doctorului Cristian Mihalea, de la Paris, au efectuat un tratament hibrid, atât neurochirurgical, cât și endovascular, unui pacient în vârstă de 60 de ani. O astfel de intervenție este o raritate chiar și la nivel internațional, fiind realizate aproximativ zece cazuri similare pe plan mondial.
„Era vorba despre o fistulă durală la un pacient în vârstă de 60 de ani, a cărui viață era în mare pericol din cauza sângerării. A fost un scurtcircuit între artere și vene, iar pacientul suferise patru sau cinci sângerări intracraniene în ultimii cinci ani. Embolizarea acestei fistule pe cale arterială nu era posibilă, deoarece nu ar fi fost eficientă. Am luat împreună cu doctorul Andrei Brânzeu decizia de a efectua un volet osos și de a puncționa o anumită venă, un anumit sinus, pentru a închide acea venă care drena toată fistula. Este un tratament laborios, realizat în aceeași zi, în doi timpi: un prim timp neurochirurgical și un al doilea timp endovascular. Nimeni nu are o rutină pentru această procedură, fiind una excepțională. În centrul în care lucrez, la Paris, avem un singur caz realizat în acest mod. Probabil că la nivel mondial sunt mai puțin de zece cazuri”, a declarat medicul Cristian Mihalea.
Intervenția a avut loc în urmă cu o lună, iar astăzi medicii de la Spitalul Județean confirmă că pacientul s-a recuperat foarte bine din punct de vedere neurologic. În urmă cu câteva zile, acesta a fost externat și continuă recuperarea la domiciliu.
„Este doar unul dintre numeroasele cazuri la care a intervenit doctorul Mihalea. Colaborează de mult timp cu Spitalul Județean și, prin acest caz, ne demonstrează încă o dată utilitatea neuroradiologiei intervenționale. Observ constant că avem nevoie de prezența doctorului Mihalea pentru gestionarea acestor cazuri. Avem situații de sângerări intracraniene, anevrisme sau malformații artero-venoase, iar colaborarea cu neuroradiologia intervențională ne permite să obținem rezultate mult mai bune. În acest sens, este necesar un efort financiar pentru a asigura prezența doctorului Mihalea aici. Acest lucru ne-ar permite să salvăm mai multe vieți împreună”, a declarat Andrei Brânzeu, șeful secției de Neurochirurgie a Spitalului Județean din Timișoara.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .