3 sfaturi vestimentare pentru medici și asistenți

Stiri

O bună relație între cadrele medicale – medici și asistenți – și pacient este esențială pentru buna desfășurare a actului medical și începe de la încrederea pe care o inspiră lucrătorii sanitari persoanei aflate în dificultate. Iar prima impresie contează foarte mult. Acesta este și unul dintre motivele pentru care angajații din spitale respectă un cod vestimentar destul de strict, menit să ne transmită că suntem pe mâini bune. Pe lângă asta, codul vestimentar al cadrelor medicale are și implicații asupra sănătății lor și a noastră.

Pentru o perioadă lungă de timp, medicii și asistenții au purtat uniforme albe, pentru că albul este asociat cu mediile sterile. Dar pentru că prea mult alb le poate transmite oamenilor o stare de neliniște, vestimentația medicilor și a asistenților a început să se modifice treptat.

Iată câteva sfaturi vestimentare pentru medici și asistenți:

Costume medicale

Deși albul a rămas în continuare culoarea predominantă în spitale și clinici, multe instituții medicale au adoptat uniformele colorate, pe măsură ce a devenit tot mai clar că dispoziția și starea oamenilor sunt influențate foarte mult de anumite culori, iar un pacient poate fi mai calm și mai liniștit în prezența unui cadru medical care are o uniformă mai puțin sobră. Chiar și pacienții copii sunt mai relaxați dacă persoana care îi consultă sau le administrează un tratament are o uniformă cu imprimeuri drăguțe, care le distrag atenția de la ceea ce se întâmplă, de fapt, în cabinet și îi introduc într-o poveste. Uniformele colorate îi fac pe pacienți să se simtă mai confortabil, dar, în același timp, și cei care le poartă se simt mai bine, pentru că – trebuie să recunoaștem – nu toată lumea arată bine în alb. De asemenea, costumele medicale moderne sunt realizate și din țesături de o calitate mai ridicată, care arată impecabil după mai multe spălări, iar menținerea unui nivel înalt de igienă este esențială în domeniul medical.

Încălțăminte

Meseriile de medic și asistent sunt solicitante din toate punctele de vedere, inclusiv fizic. Un angajat din acest domeniu merge și stă mult în picioare în timpul unei ture și din acest motiv încălțămintea pe care o poartă trebuie să fie una foarte confortabilă. Potrivit unui studiu publicat în National Library of Medicine, încălțămintea pe care o purtăm poate afecta sănătatea membrelor inferioare, dar și mobilitatea generală. Diferite caracteristici ale unei perechi de încălțăminte pot avea efect asupra biomecanicii statului în picioare și a mersului și, prin urmare, pot influența buna funcționare a sistemului musculo-scheletal. Prin urmare, angajații din domeniul sănătății ar trebui să poarte încălțăminte ortopedică sau medicală care oferă un confort sporit, are proprietăți de absorbție a șocurilor și reduce senzația de picioare obosite. Noile tipuri de încălțăminte medicală sunt moderne, au culori și modele variate, astfel că pot veni foarte armonios în completarea unui costum medical colorat.

Accesorii

Boneta este un accesoriu important, chiar obligatoriu în anumite specializări. În afara acesteia, un cadru medical ar trebui să se limiteze la un număr redus de accesorii. Un pacient își poate face o impresie greșită dacă are în fața lui un medic sau un asistent care poartă multe bijuterii. Deci, pentru a transmite o părere pozitivă, un cadru medical trebuie să acorde atenție și acestui aspect și să renunțe la bijuterii sau la alte podoabe în exces ori la accesoriile inutile.

Foto: Freepik

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .