Creste cotizației de membru al Colegiului Medicilor din România

Stiri

În contextul discuțiilor apărute în spațiul public cu privire la creșterea cotizației de membru, Colegiului Medicilor din România (CMR) face următoarele precizări.

Valoarea actuală a cotizației de membru a fost stabilită în 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟏𝟔. În ultimii doi ani, Colegiul Medicilor din România, prin Consiliul Național, a primit din partea colegiilor teritoriale 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚𝐫𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐭𝐢𝐳𝐚𝐭𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐮, fundamentate pe dificultățile financiare întâmpinate din cauza veniturilor mici, existând astfel riscul ca atribuțiile legale să nu poată fi îndeplinite.

În acest context, pentru a evita creșterea cotizației, Biroul Executiv al CMR și reprezentanții colegiilor cu probleme financiare au încercat, în primă etapă, identificarea de soluții pentru atragerea unor venituri în afara cotizațiilor.

În anul 2022, în conformitate cu prevederile legale și statutare, Comisia administrativă şi financiar-contabilă (CAFC) – pentru realizarea atribuției prevăzută la art. 71 litera d) din Statul Colegiului Medicilor din România – a solicitat date financiar-contabile în teritoriu, cu 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐩𝐢𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐜𝐫𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮𝐚𝐧𝐭𝐮𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐨𝐭𝐢𝐳𝐚𝐭𝐢𝐞𝐢; 22 de colegii teritoriale și-au exprimat dorința de majorare a cotizației la o valoare cuprinsă între 60 și 100 lei.

În anul 2023, analiza bilanțurilor colegiilor teritoriale, prin compararea rezultatului din anii 2021 și 2022, a demonstrat o traiectorie descendentă abruptă a acestui indicator la 27 de colegii, nouă colegii teritoriale prezentând un rezultat negativ. În contextul evoluției salariului minim şi a indicelui de inflație în perioada decembrie 2016 – iunie 2023, adică de la ultima creștere a cotizației de membru până în prezent, CAFC a emis o recomandare Consiliului Național pentru:

• mărirea cotizației de membru la suma de 100 de lei/lună pentru medicii cu activitate medicală și

• menţinerea cuantumului cotizației de membru la suma de 50 lei/lună pentru medicii rezidenți și de 5 lei/lună pentru medicii fără activitate.

Colegiul Medicilor din România a trimis către colegiile teritoriale această recomandare pentru informare și analiză pe 𝟒 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟑. Această propunere a fost rediscutată și votată în cadrul ședinței Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România – organ de conducere al CMR, la care participă reprezentanți din fiecare colegiu teritorial – pe 15 septembrie 2023. 𝐃𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐨𝐭𝐢𝐳𝐚𝐭𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐮 𝐥𝐚 𝐬𝐮𝐦𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢/𝐥𝐮𝐧𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐜𝐮 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥𝐚 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐥𝐮𝐚𝐭𝐚 𝐜𝐮 𝟐𝟕 𝐝𝐞 𝐯𝐨𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮, 𝟏𝟒 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐚 𝐬𝐢 𝟑 𝐚𝐛𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢. Cuantumul cotizației de membru pentru medicii rezidenți se menține la suma de 50 lei/lună pentru medicii rezidenți, respectiv de 5 lei/lună pentru medicii fără activitate.

Colegiul Medicilor din România subliniază importanța crucială a colegiilor teritoriale în asigurarea calității serviciilor medicale și susținerea profesioniștilor din domeniul sănătății.

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .