5 metode de prevenire a îmbătrânirii premature a pielii

Articole

Îmbătrânirea prematură este un proces complex, care depășește simplul aspect fizic. Aceasta poate să includă schimbări fiziologice și psihologice care apar înainte de vremea lor, cu impact asupra diferitelor aspecte ale vieții unui individ. Descoperă în cele ce urmează care sunt cauzele și simptomele îmbătrânirii premature a pielii, precum și care sunt cele mai eficiente măsuri preventive și tehnici inovatoare de întinerire a acesteia.

Ce este îmbătrânirea prematură a pielii: cauze și simptome

Simptomele îmbătrânirii premature a pielii se manifestă sub formă de riduri, linii fine, pete, o textură neuniformă, pierderea fermității și lipsa de strălucire. De multe ori, îngrijirea inadecvată și lipsa de hidratare, din interior, printr-un aport consistent de lichide, dar și din exterior, cu o crema antirid pentru o piele mai neteda, de exemplu, pot duce la apariția uscăciunii, a liniilor fine și aspectului tern.

Însă îmbătrânirea prematură este rezultatul unei combinații ample de factori intrinseci și extrinseci, inclusiv genetici și asociați mediului înconjurător. Printre alte cauze frecvente ale îmbătrânirii premature se numără:

  • expunerea prelungită și neprotejată la soare – razele ultraviolete (UV) afectează structura fibrelor de colagen și elastină, ducând la apariția ridurilor, liniilor fine și a aspectului neuniform al pielii
  • fumatul – fumul de tutun eliberează radicali liberi dăunători, care accelerează descompunerea colagenului și elastinei, provocând lăsarea pielii, apariția ridurilor și dând tenului un subton albăstrui
  • consumul excesiv de alcool și o dietă dezechilibrată – lipsa nutrienților esențiali, precum vitamine, minerale, antioxidanți, proteine și grăsimi de calitate, contribuie la îmbătrânirea prematură prin afectarea capacității pielii de a se repara și regenera
  • stresul – la nivel cronic, stresul crește producția de cortizol, un hormon care o perturbă pe cea de colagen și accelerează îmbătrânirea pielii
  • sedentarismul – lipsa de activitate duce la o circulație deficitară, care afectează sănătatea pielii și contribuie la îmbătrânirea prematură.

Care sunt cele mai eficiente strategii de combatere a îmbătrânirii premature

O rutină de îngrijire a pielii corectă și eliminarea cauzelor îmbătrânirii premature prezentate mai sus sunt elementele principale ale unei strategii de combatere a acestui fenomen. Pe scurt, dacă remarci primele semne ale îmbătrânirii premature, trebuie să pui la punct o abordare holistică.

Rutina de îngrijire corectă

În principiu, rutina de îngrijire corectă a pielii include un ansamblu de măsuri care sunt recomandate pe viață. Însă, produsele folosite trebuie să fie adaptate tipului de ten, nevoilor unice, vârstei și stilului de viață.

Curățarea zilnică

Este necesar să-ți cureți fața de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru a elimina impuritățile, excesul de sebum și machiajul, care pot înfunda porii și pot duce la îmbătrânirea prematură.

Folosirea de serumuri și creme hidratante de față

Afla cum se foloseste serul pentru fata și include unul care conține ingrediente împotriva îmbătrânirii premature în rutina de îngrijire zilnică. Serumul este un produs foarte concentrat în ingrediente active, de exemplu, antioxidanți, ca vitamina C, retinol, acid hialuronic, colagen. Acesta poate pătrunde în profunzimea pielii, acționând eficient în combaterea ridurilor și liniilor fine. După aplicarea serumului, așteaptă două minute, apoi folosește o cremă hidratantă cu proprietăți antirid sau pentru fermitate, pentru a proteja pielea de radicalii liberi și pentru a menține hidratarea la cote optime

Folosirea de măști cosmetice și produse de peeling

O dată sau de două ori pe săptămână, poți folosi un produs de peeling blând, pentru eliminarea celulelor moarte ale pielii, dar și măști cosmetice, care vin cu un plus de ingrediente active. Acestea pot să ajute la refacerea celulelor și dau tenului un aspect mai proaspăt.

Opțional, apelarea la tehnici de întinerire

Fillerele dermice, de exemplu, cu acid hialuronic, pot restabili volumul pierdut, reduce ridurile și îmbunătăți conturul feței, dând rezultate cu aspect natural. Printre alte tehnici de combatere a efectelor îmbătrânirii premature se mai numără lifting-ul facial, dar și diverse terapii cu laserul, microdermabraziunea și peeling-urile chimice, care pot stimula producția de colagen și întineri pielea.

Protecția solară

Protejează-ți pielea de acțiunea dăunătoare a razelor UV prin aplicarea unui produs de protecție solară cu spectru larg, cu un SPF de minimum 30 zilnic, chiar și în zilele noroase.

Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool

Renunțarea la fumat poate încetini semnificativ procesul de îmbătrânire prematură și poate îmbunătăți sănătatea generală. De asemenea, limitarea consumului de alcool și menținerea organismului hidratat sunt esențiale pentru menținerea elasticității și fermității pielii.

Combaterea sedentarismului

Activitatea fizică regulată îmbunătățește circulația sângelui, asigurând oxigenarea și alimentarea corectă cu nutrienții a celulelor pielii. Acestea pot astfel să se repare și să se regenereze.

Managementul stresului

Includerea unor tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditația, yoga sau respirația profundă, poate să ajute la echilibrarea nivelului de cortizol, pentru o piele cu aspect mai întinerit.

Îmbătrânirea prematură este un proces complex, influențat de diverși factori. Cu o combinație de măsuri preventive și tehnici inovatoare de întinerire este posibilă atenuarea efectelor îmbătrânirii premature și obținerea un aspect mai tânăr și mai ferm al pielii. Poți consulta și un medic dermatolog, pentru a te asigura că opțiunile, nevoile și obiectivele tale unice sunt convergente.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .