I. PROBA SCRISA
II – III. DOUA PROBE CLINICE
IV. PROBA PRACTICA
I. PROBA SCRISA
1. Metabolismul intermediar si energetic al glucidelor, lipidelor si proteinelor.
2. Tulburarile echilibrului hidro-electrolitic si acido-bazic.
3. Insulina, biosinteza, secretie, mecanism de actiune.
4. Istoria naturala si stadializarea diabetului zaharat.
5. Diabetul zaharat – diagnostic si clasificare.
6. Diabetul zaharat – epidemiologie, forme clinice.
7. Diabetul zaharat tip 1 si tip 2 – etiopatogeneza.
8. Abordarea diabetului zaharat in practica medicala – principii si strategia generala.
9. Tratamentul nefarmacologic in diabetul zaharat.
10. Educatia in diabetul zaharat – principii, obiective, evaluare.
11. Tratamentul cu insulina in diabetul zaharat.
12. Tratamentul cu preparate orale in diabetul zaharat.
13. Cetoacidoza diabetica.
14. Coma diabetica hiperosmolara si acidoza lactica.
15. Hipoglicemiile.
16. Retinopatia diabetica – screening, diagnostic, management.
17. Nefropatia diabetica – screening, diagnostic, management.
18. Neuropatia diabetica – screening, diagnostic, management.
19. Piciorul diabetic – screening, diagnostic, management.
20. Riscul si patologia cardiovasculara in diabetul zaharat.
21. Diabetul zaharat la grupe speciale (gravide, copii, varstnici).
22. Managementul clinic al diabetului zaharat pre-, intra- si postoperator.
23. Obezitatea – diagnostic, clasificare, epidemiologie.
24. Obezitatea – etiopatogeneza.
25. Managementul obezitatii.
26. Obezitatea – factor de risc in patologie.
27. Dislipidemiile – nozologie, screening, diagnostic.
28. Dislipidemiile – etiopatogeneza.
29. Managementul dislipidemiilor.
30. Sindromul X metabolic.
31. Evaluarea si managementul riscului cardiovascular.
32. Hiperuricemiile – diagnostic, tratament.
33. Hemocromatoza – diagnostic, tratament.
34. Boala Wilson – diagnostic, tratament.
35. Profiriile – diagnostic, tratament.
36. Erorile inascute ale metabolismului intermediar – diagnostic, tratament.
37. Principiile alimentatiei sanatoase, comportamentul alimentar.
38. Principii de dietoterapie.
39. Tulburari de nutritie, tulburari de comportament alimentar.
40. Alimentatia parenterala.
41. Principii de gastrotehnie.
42. Principiile studiului epidemiologic.
II. PROBA CLINICA de diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
1. Diabetul zaharat – screening, diagnostic si tratament.
2. Complicatiile acute si cronice ale diabetului zaharat – screening, diagnostic si tratament.
3. Obezitatea – screening, diagnostic si tratament.
4. Dislipidemiile – screening, diagnostic si tratament.
5. Hiperuricemiile – screening, diagnostic si tratament.
III. PROBA CLINICA de medicina interna
1. Pneumoniile.
2. Bronsita cronica.
3. Emfizemul pulmonar.
4. Astmul bronsic.
5. Supuratiile bronho-pulmonare.
6. Cancerul bronho-pulmonar.
7. Tuberculoza pulmonara.
8. Miocarditele.
9. Valvulopatiile mitrale si aortice.
10. Cardiopatie ischemica (angina pectorala si infarctul miocardic).
11. Insuficienta cardiaca.
12. Aritmiile cardiace.
13. Hipertensiunea arteriala (esentiala si secundara).
14. Sindromul de ischemie periferica acuta si cronica.
15. Tromboflebite si tromboembolismul pulmonar.
16. Ulcerul gastric si duodenal.
17. Cancerul gastric.
18. Diareea si constipatia.
19. Cancerul de colon si rectosigmoidian.
20. Rectocolita ulcero – hemoragica.
21. Litiaza biliara.
22. Colecistita acuta.
23. Hepatitele virale acute.
24. Hepatita cronica.
25. Ciroza hepatica.
26. Pancreatitele acute si cronice.
27. Glomerulonefritele acute si cronice.
28. Pielonefritele acute si cronice.
29. Insuficienta renala acuta si cronica.
30. Litiaza urinara.
31. Anemiile.
32. Accidentele vasculare cerebrale.
IV. PROBA PRACTICA
1. Evaluarea starii de nutritie, antropometrie, perimetre.
2. Elaborarea planurilor de interventie nutritionala (in diabet zaharat, obezitate, dislipidemii,
denutritie si hipovitaminoze, hiperuricemii).
3. Evaluarea riscului cardiovascular.
4. Determinarea glicemiei, glicozuriei, acetonuriei.
5. Profilul glicemic – tehnica si interpretare.
6. Spectrul lipidic plasmatic – tehnica si interpretare.
7. Explorarea functionala renala (proteinurie, microalbuminurie, clearance creatininic).
8. Oftalmoscopia directa – tehnica si interpretare.
9. Explorarea echilibrului acido-bazic si hidro-electrolitic – tehnica si interpretare.
10. Teste de evaluare semicantitativa a sensibilitatii (diapazon, monofilamente).
11. Evaluare prin metoda Doppler a presiunilor la arterele membrelor inferioare.
12. Tehnica sedintelor de educatie individuala si de grup.
13. Principii de gastrotehnie.
14. Ancheta alimentara.
15. Metodologia testului de toleranta la glucoza oral.
16. Screeningul familial in bolile metabolice.
17. Metodologia cercetarii epidemiologice.