”Ce înseamnă medicina narativă și importanța comunicării clinice medic-pacient
În februarie încep să predau primul curs opțional de Medicină Narativă și Comunicare Clinică medic-pacient, la Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, o importantă direcție pe care doresc să o dezvolt.
De ce Medicină Narativă și Comunicare Clinică medic – pacient pentru studenții la medicină?
Pentru că povestea spusă de pacient este extrem de importantă în stabilirea diagnosticului, ceea ce presupune ca medicul să fie un bun ascultător, să știe să pună întrebările, astfel încât pacientul să perceapă întrebarea ca o invitație la o poveste, la narațiune.
Pe de altă parte medicina narativă presupune și modul în care un medic reușește să surprindă poveste pacientului și să o comunice colaboratorilor săi, membrii ai echipei medicale, nu ca pe o ”problemă tehnică” ci ca pe o afecțiune a unei persoane.
Boala pacientului induce o serie de stări și emoții care îl impactează ca persoană, impactează relațiile lui familiare, sociale și de cele mai multe ori are și un impact economic, ori modul în care este tratat pacientul trebuie să țină cont de toate aceste valențe într-un sistem de sănătate pe care îl dorim cât mai centrat pe nevoile pacientului / cetățeanului.
Medicina face pași importanți și necesari spre tehnologizare, un lucru foarte bun, care este apreciat de pacienți și personalul medical, deopotrivă. Și totuși medicina este știința ce presupune pasiune, empatie, iar relația medic – pacient este extrem de importantă.
Boala ne poate aduce pe fiecare dintre noi în poziția de vulnerabilitate maximă. În astfel de momente, încrederea pacientului în medicul său este esențială, pentru că practic pe baza ei, pacientul împuternicește medicul să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea sa, poate chiar pentru viața lui.
Într-un moment social în care încrederea pacientului în medic este afectată, reconstrucția trebuie să cuprindă inclusiv formarea cât mai complexă a studenților la medicină – inclusiv pe direcții care până acum poate nu au fost suficient dezvoltate – pentru că ei reprezintă viitorul resursei umane din sistemul medical românesc.
Peste ani, când vor ajunge medici și vor profesa, studenții de astăzi, medicii de mâine, vor fi și ei, cei care trebuie să contribuie la rândul lor prin profesionalism și atitudine la creșterea încrederii în Medic. Încrederea presupune un efort bidirecțional, atât din partea medicilor față de pacienți, cât și al pacientului față de medici.
Acest curs își propune să își aducă contribuția la reconstrucția încrederii pacienților în medicii lor, iar UMFCD oferă prin acest curs opțional posibilitatea ca studenții să își dezvolte abilități, care, pe lângă celelalte cunoștințe acumulate pe parcursul formării în cadrul facultății de medicină, stau la realizarea și dezvoltarea conceptului de încredere în medic.
Cursul le va oferi studenților la medicină abilitatea de a combina cunoștiințe științifice aprofundate dobândite în cadrul cursurilor urmate în anii de studii, cu abilități clinice și de comunicare. Un alt obiectiv al acestui curs îl reprezintă dezvoltarea ascultării activă, precum și exersarea empatiei ca valență esențială a comunicării medic-pacient.
Nu în ultimul rând cursul își propune abordarea comunicării în medicină în situații de criză, dar și comunicarea cu presa, latură importantă nu doar ca parte reactivă cât și activă din perspectiva informării publicului.
Informarea publicului de către medici, prin intermediul presei, reprezintă unul din aspectele pe care studenții la medicină trebuie să și le însușescă, deoarece medicii au un rol social esențial pe care fiecare student la medicină trebuie să-l conștientizeze încă din etapa de formare.
Medicul trebuie să profeseze corect și profesionist respectând echitatea, incluziunea și justiția socială, principii care optimizează capacitatea profesiei noastre de a oglindi comunitatea în care trăim și de a limita diferențele și inegalitățile în îngrijire.
Mulțumesc domnului decan Catalin Cirstoiu si domnului rector Jinga Viorel pentru susținere oferită în implementarea proiectului.” Conferențiarul universitar doctor Beatrice Mahler
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .