Diabetology & Cardiology: The Future is Now!

Stiri

Un material realizat de Prof. Univ. Dr. Dan Gaiță, Coordonator Național de Prevenție Cardiovasculară (Societatea Română de Cardiologie) și Conf. Univ. Dr. Bogdan Timar, de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”V. Babeș” din Timișoara, publicat în Romanian Journal of Diabetes, Nutrition and Metabolic Diseases, vol. 26, nr. 3 / 2019.

În iulie 2019, Consiliul American de Medicina Internă a publicat o declarație în care propunea instituirea unei noi specialități medicale, alături de un nou curriculum de formare: medicina cardiometabolică.

Medicina cardiometabolică este rezultatul colaborării dintre două specialități medicale bine cunoscute: diabetologie și cardiologie. Legăturile dintre aceste două specializări sunt evidente, deoarece sunt multe dovezi și studii care confirmă  conexiunile existente.

Multă vreme, s-a considerat că legăturile dintre cele două specialități sunt bazate doar pe complicațiile macro-vasculare apărute la pacientul cu diabet zaharat tip 2 (T2DM). Cu mulți ani în urmă, când nu se știa exact ce este  diabetul, s-a emis ipoteza că aceste complicații macro-vasculare au apărut în principal datorită unui control glicemic impropriu, asociat cu prezența T2DM.

Studiile evoluează în permanență, rezultând dovezi tot mai clare privind influența diabetului (T2DM) în bolile cardiovasculare aterosclerotice și în insuficiența cardiacă.

Mai mult, s-a demonstrat că intervențiile terapeutice dezvoltate pentru tratarea T2DM sunt asociate cu un impact semnificativ asupra riscului cardiovascular, unele dintre moleculele dezvoltate recent scăzând riscul de afecțiuni cardiovasculare, în timp ce clasele mai vechi de molecule sunt asociate cu creșteri ale riscului cardiovascular.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns