Durerile de spate sunt tot mai frecvente astăzi și pot apărea la orice vârstă, indicând o problemă la nivelul coloanei vertebrale. Se estimează că până la 80% dintre români se confruntă cu acestea, existând numeroase cauze care le pot produce.
Durerile de spate sunt tot mai frecvente astăzi și pot apărea la orice vârstă, indicând o problemă la nivelul coloanei vertebrale. Se estimează că până la 80% dintre români se confruntă cu acestea, existând numeroase cauze care le pot produce.
Cauze care duc la apariția durerilor de spate
Durerea de spate care apare brusc și se menține pentru cel mult șase săptămâni, poate fi cauzată de ridicări bruște sau grele, în timp ce cele cronice, care durează mai mult de trei luni, sunt mai puțin întâlnite.
Printre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate se află încordarea mușchilor sau a ligamentelor, spasmele sau tensiunea musculară, deteriorarea discurilor intervertebrale, adoptarea unei poziții incorecte la birou, efortul și fracturile.
Printre problemele structurale care favorizează apariția durerilor de spate includ ruptura de disc intervertebral. Atunci când un disc intervertebral se rupe, este cauzată o presiune crescută pe structura nervoasă medulară, provocând durere. Într-o astfel de situație, poate fi utilizat un lombostat, care contribuie la ameliorarea durerii.
Unele persoane pot avea dureri de spate din cauza unei curburi anormale a coloanei vertebrale, cauzate de afecțiuni precum scolioza, cifoza sau lordoza. De asemenea, există boli ale sistemului osos, precum osteoporoza, fibromialgia, osteoartrita sau artrita reumatoidă, care se pot manifesta prin dureri de spate.
În unele cazuri, durerea apare în urma ridicării de obiecte grele, a șofatului pe perioade îndelungate sau a poziției incorecte la birou.
Modalități de prevenție
Durerile de spate pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață activ, cu exerciții fizice care să întărească musculatura. La fel de utilă este adoptarea unei poziții corecte, atât atunci când lucrezi la birou, cât și când mergi. Uneori, poate ajuta să porți o orteză lombară, care reduce presiunea de la nivelul spatelui și poate fi utilizată atât preventiv, cât și cu rol de ameliorare.
Poți avea grijă de spatele tău și prin evitarea timpului îndelungat petrecut pe scaun, fără pauze de mișcare. Renunțarea la fumat este, de asemenea, recomandată, fiind cunoscut faptul că persoanele fumătoare sunt mai predispuse la apariția durerilor de spate.
Bineînțeles, trebuie să acorzi atenție saltelei pe care dormi, deoarece o poziție nepotrivită pe durata somnului influențează apariția problemelor lombare.
Durerile de spate afectează desfășurarea activităților zilnice, motiv pentru care apariția lor nu poate fi neglijată. Discută cu un medic dacă acestea îți creează probleme și descoperă care este cea mai eficientă modalitate pentru tratarea lor.
Citeste si articolul Cum se alege corect centura postnatală pentru proaspete mămici.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .