Educația pentru sănătate, cheia schimbării

Stiri

Importanța educației pentru sănătate este crucială, pentru schimbarea lucrurilor în bine, în sistemul sanitar. Aceasta ar trebui să fie chiar materie de studiat în școală, pentru instruirea generațiilor viitoare, având în vedere că, uneori, comportamentele adulților sunt greu de schimbat. Aceasta a fost una dintre concluziile ”Forumului Experților Români în Boli Infecțioase”, organizat pe 12 decembrie, la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, din Capitală.

Dezbaterea profesională este o inițiativă dezvoltată de Oameni și Companii, cu sprijinul partenerului profesional – Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” și cu susținerea Pfizer România, pentru a identifica soluțiile cele mai potrivite pentru controlul și managementul eficient al rezistenței antimicrobiene în România.

Potrivit participanților, ar trebui ca rezistența antimicrobiană să fie tratată cu mai mare responsabilitate, fiind un fenomen global. Rezistența patogenilor nu cunoaște granițe și se poate răspândi cu ușurință între diferite populații și în diferite regiuni geografice. Rezistența antimicrobiană evoluează natural, rezultat al utilizării inadecvate a antibioticelor.

Crearea unui modul educațional online pentru medici referitor la utilizarea antibioticelor a fost altă idee desprinsă din discuții, pe lângă accentuarea responsabilizării fiecăruia în parte, medic și pacient. Respectarea protocoalelor, instituirea unor reglementări, derularea de campanii publice împotriva consumului abuziv de medicamente și a automedicației au fost alte propuneri vehiculate de participanții la discuții.

În același timp, asigurarea necesarului medicamentos al spitalelor reprezintă o prioritate. Farmaciile de spital trebuie să aibă la dispoziție orice antibiotic pentru a asigura tratamentul adecvat al pacienților atunci când viețile acestora sunt amenințate de infecții rezistente. Abordarea terapeutică trebuie să fie echilibrată, bazată pe grupe de risc, epidemiologie, diagnostic rapid al infecției și alegerea antibioticelor cu profilul cel mai potrivit de siguranță și eficacitate.

Context

Expunerea din ce în ce mai îndelungată a patogenilor la antimicrobiene a crescut șansa apariției rezistenței. Aceasta înseamnă că, pe măsură ce utilizăm mai mulți agenți antimicrobieni, aceștia devin din ce în ce mai ineficienți. Impactul rezistenței antimicrobiene (AMR) este de 700.000 decese înregistrate în fiecare an, la nivel Mondial.

Impactul economic al infecțiilor cu germeni multirezistenți poate fi de asemenea devastator pentru mediile economice, în anii ce vor urma. Aceste infecții sunt foarte costisitoare și determină cheltuieli suplimentare, creșterea semnificativă a perioadei de spitalizare și necesitatea aplicării unor tratamente intensive (costul mediu pentru un pacient infectat cu un germene rezistent înseamnă un plus de cheltuieli de la  10.000 la  40.000 de dolari). Până în anul 2050, numărul deceselor provocate de infecțiile rezistente la antibiotice (AMR) va crește până la 10 milioane pe an, conform unui raport publicat în 2016.

Costul prevenției este estimat la 4,5 miliarde dolari. Acești bani investiți în lupta cu AMR vor aduce o economie de 60 miliarde de dolari pe an, costuri ale epidemiilor globale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns