Afecțiunile dentare afectează calitatea vieții multor persoane. Neglijate, aceste afecțiuni pot duce la complicații mult mai severe și chiar la pierderea totală a dinților. Pentru mulți dintre pacienții care și-au pierdut total sau parțial dantura sau pentru pacienții care suferă de boala paradontală, soluția optimă o reprezintă implanturile dentare. Prin urmare, sunt mulți pacienți care își doresc aceste tratamente cu implanturi dentare, dar, fiind foarte complexe, majoritatea pacienților sunt indeciși până când nu află răspunsul la mai multe întrebări.
Din vasta experiență pe care o are, medicul stomatolog specializat în implantologie dentară, Dr. Andrei Stan, răspunde la 10 cele mai frecvente întrebări despre implantul dentar:
- De câte implanturi am nevoie pentru a-mi reface toată dantura?
Pentru a putea determina de câte implanturi este nevoie, trebuie făcută o radiografie 3D (un CBCT) în baza căreia se va stabili densitatea osoasă, poziționarea sinusului maxilar și a nervilor alveolari inferiori, astfel încât să se ia cea mai bună decizie. Nu există un plan de tratament standard pentru toată lumea, pentru fiecare pacient planul de tratament optim este adaptat nevoilor și așteptărilor acestora. De asemenea, se ia în calcul vârsta pacientului, nevoile estetice, dar și starea generală de sănătate.
- Cât de dureroasă este inserția implanturilor dentare?
Operația de inserare a implanturilor dentare se realizează sub anestezie locală, iar pe durata întregii intervenții nu va exista nicio durere. După intervenția chirurgicală și după ce trece efectul anesteziei pot apărea dureri, asociate mai mult cu o presiune și un disconfort, însă vi se vor prescrie antibiotice și antiinflamatoare, medicamente care vă vor ajuta să gestionați durerea și să preveniți infecțiile.
- Cât costă implanturile dentare?
Costul implanturilor dentare variază în funcție de complexitatea cazului și de materialele folosite. De asemenea, costurile variază și în funcție de planul de tratament, mai exact, dacă se fac implanturi dentare individuale sau se optează pentru o reabilitare orală totală de tip All on 4/ All on 6.
- Cât durează procesul de inserare a unui implant dentar?
Procesul de inserare a implantului dentar, în sine, nu durează mai mult de 2 ore, în situația în care cazul pacientului este unul complex. Mulți dintre pacienți, însă, confundă timpii operației propriu-zise cu timpii de recuperare. În acest caz, discutăm deja despre perioada de osteointegrare a implantului, care durează între 4-6 luni.
- Care este diferența dintre Dinți Ficși, Proteza Fixă, All on 4 și All on 6?
Nu există nicio diferență între ele. Atât Dinții ficși, cât și Proteza fixă sau All on 4/ All on 6, se referă la un tratament de reabilitare completă pe implanturi dentare, adică o lucrare fixă pe implanturi dentare.
- Pot beneficia de implanturi dentare dacă nu am suficient os?
Da, chiar dacă nu aveți suficientă cantitate osoasă, se poate face, totuși, un tratament cu implanturi dentare. Osul insuficient, cel mai frecvent, este întâlnit la pacienții care au făcut o extracție cu mai mult timp în urmă și au lăsat gol spațiul de unde s-a făcut acea extracție. De asemenea, purtătorii de proteze mobile se confruntă destul de des cu această problemă. Cu toate acestea, implantologia dentară oferă soluții chiar și în asemenea cazuri. Pentru a găsi, însă, acea soluție optimă este nevoie de o radiografie 3D (CBCT), pe care se poate vedea starea osoasă și să se poată stabili cel mai eficient plan de tratament.
- Care este durata de viață a unui tratament cu implanturi dentare?
Durata de viață a unui implant dentar poate varia în funcție de mai mulți factori, dar în general, implanturile dentare sunt proiectate pentru a dura foarte mult timp, adesea toată viața. Totuși, un criteriu care afectează foarte mult durata de viață a implanturilor dentare este igiena, respectiv controalele periodice regulate pentru igienizarea profesională a lucrărilor definitive fixe pe implanturi.
- În ce constă recuperarea după un implant dentar?
Recuperarea după un implant dentar implică mai multe etape și necesită îngrijire adecvată pentru a asigura succesul pe termen lung al procedurii. În primele zile după operație, disconfortul, ușoarele sângerări, precum și apariția umflăturilor sau a vânătăilor în zona inserției implanturilor, sunt reacții perfect normale. Pentru o recuperare rapidă și corectă este nevoie să respectați indicațiile medicului, să țineți gheață, să dormiți într-o poziție ușor ridicată, să nu scuipați, să nu consumați băuturi cu ajutorul paiului, să evitați fumatul și alimentele tari, fierbinți sau acide. Totodată, pentru a exclude riscul infecțiilor și a vă reduce disconfortul asociat cu durerea, este important să vă autoadministrați medicamentele (antibiotice și antiinflamatoare), prescrise de către medicul stomatolog.
- Până la ce vârstă se pot face implanturile dentare?
În cazul tratamentelor cu implanturi dentare, vârsta minimă este de 18 ani.
- Cum trebuie întreținute implanturile dentare?
În primul rând, implanturile dentare necesită aceeași igienă orală ca și dinții naturali și aici ne referim la periajul regulat de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a unei ape de gură fără alcool, precum și utilizarea unui irigator/ duș bucal, recomandabil după fiecare masă. În al doilea rând lucrările fixe pe implanturi dentare necesită igienizări profesionale care se vor efectua în cadrul vizitelor regulate la medicul stomatolog.
Articol sponsorizat de DrAndreiStan.ro.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .