Furnizorii de servicii medicale private analizează oportunitatea de a nu încheia un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în 2020

Stiri

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED îşi exprimă îngrijorarea cu privire la decizia de prorogare a introducerii contribuţiei personale până la 1 aprilie 2021 şi anunţă că, în condiţiile amânării acestei măsuri, membrii patronatului, care au cotă de piaţă de peste 70%, iau în considerare să nu mai semneze contractele anuale care permit decontarea serviciilor în mediul privat, conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES.

„Salutăm decizia de extindere a programelor naţionale şi în mediul privat, fără condiţia existenţei unui excedent de pacienţi în spitalele publice, fapt care poate fi realizat fără niciun cost suplimentar pentru pacient. În egală măsură, ne exprimăm îngrijorarea pentru prorogarea introducerii contribuţiei personale fără nicio consultare prealabilă. Furnizorii de servicii medicale private vor realiza în perioada următoare o analiză privind oportunitatea semnării contractului din acest an, fapt care va permite realizarea de servicii medicale în regim privat doar contra cost”, afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

Patronatul semnalează că în prezent costurile decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt, în multe cazuri, mult mai mici decât cele reale. Cele mai mari diferenţe se înregistrează la spitalizarea continuă, acolo unde preţul corect este de două şi chiar de trei ori mai mare decât cel decontat.

„O situaţie similară regăsim şi la investigaţii imagistice de înaltă performanţă – imagistică prin rezonanţă magnetică, investigaţii computer tomograf, la analizele medicale de imunologie şi de bacteriologie, în cazul cărora diferenţa poate fi de la câteva zeci la sute de lei. O decontare justă este vitală pentru ca sistemul medical, incluzând aici şi unităţile publice, să poată funcţiona normal, iar pacienţii să beneficieze de un serviciu medical adecvat, la timp şi în condiţii similare”, a explicat Cristian Hotoboc.

Singura soluţie identificată de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED este alinierea tarifelor decontate de stat la costurile reale ale serviciilor prestate în sistemul sanitar, în caz contrar, cele peste cinci milioane de pacienţi care ajung anual în mediul privat ar putea să fie nevoiţi să achite în totalitate serviciile de care beneficiază, se menţionează în comunicat.

„Reamintim faptul că una din cinci intervenţii chirurgicale complexe este realizată în mediul privat. Astfel, pacienţii români vor fi nevoiţi fie să plătească integral costurile în unităţile medicale private, fie să meargă în străinătate, acolo unde statul român va fi nevoit să deconteze aceste servicii medicale la costuri de zeci de ori mai mari, sume la care se adaugă cele din bugetul pacienţilor, pentru servicii de transport şi de cazare pentru aparţinători”, afirmă reprezentanţii Palmed.

Guvernul a adoptat marţi ordonanţa de urgenţă privind accesul pacienţilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privaţi.

„Un alt act normativ mult discutat în ultima perioadă în spaţiul public şi pentru care Guvernul astăzi a decis adoptarea prin OUG este cel privind accesul pacienţilor la furnizorii de servicii medicale indiferent de statutul acestor furnizori, publici sau privaţi. În primul rând, obiectivul acestui act normativ este salvarea vieţilor pacienţilor care în această perioadă sunt în situaţie critică şi trebuie să recurgă la proceduri medicale. Pentru a facilita accesul lor la cea mai apropiată unitate medicală, Guvernul a decis deschiderea sistemului de sănătate şi liberalizarea programului de sănătate, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să acceseze serviciile medicale inclusiv pe cele prestate de furnizori privaţi în acelaşi regim cu furnizarea serviciilor medicale de către unităţile publice”, a declarat la finalul şedinţei de Guvern şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

El a explicat că prin această OUG „se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale pentru unităţile private şi unităţile publice” şi, totodată, „se elimină coplata, contribuţia personală prevăzută de Ordonanţa 27/2019, introdusă de guvernarea PSD anterioară şi se prorogă termenul pentru aceste contribuţii personale până în aprilie 2021”. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns