Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind angajarea a 200 de medici care au finalizat rezidenţiatul în diferite specialităţi – ATI, urgenţă, pneumologie, infecţioase, epidemiologie şi radiologie – şi care, după o perioadă de activitate de 6 luni la Spitalul Gerota, să fie repartizaţi fără concurs în unităţile spitaliceşti unde există posturi vacante.
Potrivit notei de fundamentare, proiectul de act normativ – dezbătut în primă lectură în şedinţa de săptămâna trecută – prevede „înfiinţarea unui nou compartiment, Compartimentului Suport COVID-19, în cadrul Spitalului de Urgenţă ‘Profesor Dr. Dimitrie Gerota’ Bucureşti, aflat în structura Ministerului Afacerilor Interne, care va avea încadraţi medici rezidenţi anul IV-V şi medici specialişti în gestionarea cazurilor COVID-19”.
Tot acolo se spune că va fi valorificat personalul medical în specialităţile „anestezie terapie intensivă (ATI), urgenţă, epidemiologie, radiologie, boli infecţioase, pneumologie care a promovat examenul de specialitate în anul 2020, dar care nu are post asigurat, prin încadrarea lui, pe perioada situaţiei de risc epidemiologic, la Compartimentul Suport COVID-19, creat la Spitalul de Urgenţă ‘Profesor Dr. Dimitrie Gerota'”.
„Medicii încadraţi vor putea fi detaşaţi prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă la unităţi sanitare aflate în nevoie şi vor contribui astfel la asigurarea suportului medical pacienţilor confirmaţi pozitiv. La încetarea perioadei pentru care au fost angajaţi, medicii pot fi încadraţi pe perioada nedeterminată în unităţi sanitare din sistemul public, astfel încât să-şi poată exercita profesia de medic în ţară”, conform notei de fundamentare.
* Executivul va adopta şi un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă.
Potrivit notei de fundamentare, prin proiectul de HG se propune acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de 297.500 lei pentru sprijinirea unui număr total de 88 familii şi persoane singure, din mai multe judeţe ale ţării şi municipiul Bucureşti, care se afla în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, accidente, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate ale acestora.
* Totodată, urmează să fie aprobată, prin hotărâre de guvern, şi suplimentarea bugetului MAI cu suma de 14.994.000 de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în vederea stabilirii cadrului necesar pentru îndeplinirea dispoziţiilor legii privind pregătirea,organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020.
* Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind realizarea Cloud-ului Guvernamental, care va fi dezbătut în primă lectură.
„Prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă creează cadrul legal necesar pentru reglementarea Cloud-ului Guvernamental ca soluţie integrată care oferă servicii de stocare, procesare şi utilizare la distanţă de resurse şi servicii informatice configurabile, prin intermediul sistemelor informatice şi reţelelor de comunicaţii electronice, la nivelul statului român. (…) Instituirea Cloud-ului Guvernamental are ca scop, printre altele, eliminarea neajunsurilor practice determinate de existenţa sistemelor informatice ale instituţiilor şi autorităţilor publice de tip insular, care nu comunică între ele în cadrul proceselor interinstituţionale”, conform notei de fundamentare a actului normativ.
* În cadrul şedinţei urmează să fi aprobat şi un memorandum cu tema: „Finanţarea în cadrul POIM a proiectului ‘ Reabilitarea sistemului de termoficare a Municipiului Bucureşti'”.
* De asemenea, Guvernul va adopta şi o serie de proiecte de hotărâri privind eliberări/numiri de prefecti şi/sau subprefecţi.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.