În contextul informațiilor apărute în spaţiul public cu privire la participarea unor medici români la dezbateri în cadrul cărora se pune în discuție conduita medicală adoptată în timpul pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor din România (CMR) face următoarele precizări:

Stiri

În concordanță cu mesajele transmise în mod repetat, în situații similare, Colegiul Medicilor din România face apel la o comunicare responsabilă în privința tratamentelor pentru COVID-19, precum și a altor afecțiuni, implicit asupra modului în care sunt prezentate experiențe subiective, fie că acestea au ca sursă invocată activitatea profesională a medicilor, fie că sunt amintite în spațiul public ca situații personale, prin care o persoană ar fi trecut în calitate de pacient. Colegiul Medicilor din România subliniază și faptul că astfel de dezbateri nu trebuie cu atât mai mult să fie folosite cu scopul de a promova imaginea, interesele sau perspectivele unor partide politice.

În situații similare celor descrise mai sus, structurile abilitate ale CMR au demarat anchete disciplinare, proceduri care sunt în curs de desfășurare, în diferite etape.

„Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România a susținut și a demarat modificări legislative – propuneri de texte de lege pe care le-am înaintat Parlamentului României – care să permită sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și poate periclita sănătatea publică”, declară Prof. Dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiul Medicilor din România.

Colegiul Medicilor din România atrage atenția asupra faptului că medicii au responsabilitatea de a disemina informații bazate pe dovezi științifice evidente, din surse sigure, și de a prescrie tratamente conform ghidurilor și protocoalelor în vigoare, precum și recomandărilor instituțiilor din domeniu. Responsabilitatea cadrelor medicale vizează atât actul medical în sine, cât și modalitatea de a comunica informații menite să influențeze succesul unui tratament. Recomandarea nu încalcă sub nicio formă dreptul la liberă exprimare și la liberă informare, ci susține un comportament cu rol educațional, asociat cultivării și promovării gândirii critice și a metodei științifice.

În concluzie, Colegiul Medicilor din România face apel la toți medicii români să practice o medicină bazată pe dovezi și să recomande tratamente în baza ghidurilor și a protocoalelor terapeutice, precum și să comunice responsabil în spațiul public cu privire la toate afecțiunile medicale.

Prof. Dr. Daniel Coriu,

Președintele Colegiului Medicilor din România

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .